Sostenibilitat

El compromís de La Fageda amb la sostenibilitat es remunta al seu mateix origen. El nostre projecte ja va néixer amb la clara voluntat de contribuir a fer una societat més sostenible. Aquest compromís l’hem anat desplegant al llarg dels anys tant en l’àmbit social, com en l’econòmic i el mediambiental. Ho hem fet amb accions que es tradueixen en impactes directes i mesurables. En rendim comptes de manera pública des de fa més de deu anys en la Memòria de Sostenibilitat. En aquesta web es poden consultar sempre les dels dos últims exercicis.

Els reptes actuals que se’ns presenten en l’àmbit de la sostenibilitat els abordem des de totes les àrees del nostre projecte, i alguns d’ells treballant en xarxa i amb aliances estretes amb altres entitats i grups d’interès.

Les línies mestres que guien la nostra política de sostenibilitat passen per:
 • Fomentar el desenvolupament de totes les persones del projecte
 • Donar resposta a les necessitats emergents en matèria social del nostre territori
 • Aportar valor a la societat amb bons productes i bons serveis
 • Tenir cura del nostre entorn, fent un ús responsable dels recursos naturals, energètics i de les matèries primeres
 • Estar al dia de les innovacions que puguem implantar per a la millora contínua

I com que tenim molt interioritzat el desig i la ferma voluntat que el nostre projecte sigui perdurable, sovint anem més enllà de normes, codis i legislacions en l’aplicació de polítiques de responsabilitat social. Posant el focus en el desenvolupament vital de col·lectius desfavorits s’enforteix la cohesió, la igualtat d’oportunitats i en definitiva la justícia social, contribuint doncs a un món més sostenible.

Què fem per a la sostenibilitat social i econòmica?

La sostenibilitat socioeconòmica és a l’essència del nostre projecte, que definim com a socioempresarial.

A grans trets:

 • Promovem l’ocupació, la formació i l’acompanyament a persones de col·lectius vulnerables per millorar la seva qualitat de vida i la seva integració social.
 • La nostra condició de projecte socioempresarial sense ànim de lucre fa que reinvertim tots els beneficis en el mateix projecte per assegurar la seva perdurabilitat.
 • Totes les persones del nostre projecte es poden beneficiar de la compra dels productes que elaborem a preus especials.
 • Fomentem la conciliació familiar adaptant horaris laborals i prestant serveis d’oci i educació en valors als fills i filles d’entre 3 i 16 anys de les persones del projecte mitjançant el Casal i camp de treball Les Llavors.
 • Aportem productes alimentaris a entitats que lluiten contra la pobresa.
 • Realitzem jornades de formació relacionades amb l’emprenedoria social.
En aquest àmbit contribuïm profundament als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que l’ONU ha definit de cares a l’any 2030:
 1. Formen part del projecte persones que es troben al llindar de pobresa.
 2. Donem accés a l’habitatge i a altres serveis bàsics, que suposen una ajuda considerable per a les famílies que tenen a càrrec persones amb discapacitat o malaltia mental.
 3. Hem posat en funcionament una botiga interna, El Rebost, gestionada a través de la cooperativa La Fageda, amb productes d’alimentació a preus accessibles.
 1. A través del nostre Centre Especial de Treball, que és el primer que es va crear a l’estat espanyol, i de l’Empresa d’Inserció El Faig, oferim un treball amb sentit -és a dir, real, útil i justament remunerat- a persones en situació de vulnerabilitat, que estan acompanyades de psicòlogues i treballadores socials, les quals miren l’individu com un tot, més enllà de la feina.
 2. Disposem de diverses seccions perquè cada persona trobi el lloc on desenvolupar les seves capacitats: fàbrica de lactis, obrador de melmelades, secció de jardineria, explotació ramadera, Servei d’Atenció al Visitant, servei de cuina i menjador, serveis centrals etc.
 3. L’última dècada hem renovat infraestructures i tecnologies per ser prou competitius, oferir nous llocs de treball, aconseguir que les màquines siguin aliades de les persones sense substituir-les, fomentar l’ergonomia i l’eficiència energètica i millorar el benestar de les nostres vaques. Així mateix, hem posat en marxa una planta pilot.
 4. Promovem el turisme sostenible a través del Servei d’Atenció al Visitant. Cada any, desenes de milers de persones visiten la nostra finca, coneixen el projecte i, molt sovint, enforteixen el vincle amb La Fageda.
 5. La majoria dels contractes laborals de La Fageda, siguin o no de persones en situació de vulnerabilitat, són de llarga durada.
 6. Formem part del Pacte per a la Formació professionalitzadora i l’Ocupació de La Garrotxa.
 1. Els criteris perquè qualsevol persona formi part de La Fageda no discriminen per sexe ni per identitat de gènere.
 2. Tenim un Pla d’Igualtat registrat a la Generalitat on es recullen accions i reptes com: creació de la comissió per a la igualtat, formacions per a treballadors, paritat dins les diferents àrees, recull de terminologia no discriminatòria, etc.
 3. Els nostres serveis, i particularment els d’Habitatge, eviten que famílies de persones en situació de vulnerabilitat se’n facin càrrec en el dia a dia. Les cures, i el treball domèstic que això suposaria, habitualment recauen en les dones, que per tant així s’alliberen de feines costoses i absorbents.
 4. El 37% dels càrrecs del Patronat i el 55% dels del Comitè de direcció estan ocupats per dones.
 1. Més de la meitat de les persones que formen part de La Fageda es troben en situació de vulnerabilitat.
 2. Les desigualtats que viuen aquestes persones es redueixen gràcies a una feina útil, justament remunerada, en un ambient que facilita les relacions autèntiques i amb l’acompanyament de psicòlogues i treballadores socials.
 3. Promovem els contractes de treball estables: un 80% són indefinits.
 4. Els sous de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental que treballen a La Fageda són 4 vegades superiors a la pensió no contributiva que rebrien de l’administració pública si no estiguessin en actiu.
 5. Promovem el treball inclusiu, independentment de les capacitats, el gènere, l’origen, la religió o la raça.
 6. El nostre Servei d’Inserció Laboral acompanya persones en situació de vulnerabilitat perquè trobin feina en institucions o empreses de la comarca.
 7. Els serveis d’Habitatge són una oportunitat per reduir la desigualtat que viuen les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental i les seves famílies.
 1. Des del nostre naixement, hem entès que una empresa social no pot desenvolupar-se sense el treball en xarxa i aliances amb administracions i entitats. Així doncs, tenim aliances estratègiques amb múltiples actors.
 2. Transferim el nostre coneixement en emprenedoria social a través de jornades de formació.
 3. Estem adherits al Pacte per a la Formació Professionalitzadora i l’Ocupació de la Garrotxa.
Què fem per a la sostenibilitat mediambiental?

A La Fageda desenvolupem totes les nostres activitats des d’un profund respecte a les persones, els animals i l’entorn.
Caminem enfocats cap a l’economia circular, l’eficiència energètica, la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge. Ens sentim molt compromesos amb el territori i, concretament, amb l’entorn privilegiat des d’on treballem: el Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.

Així doncs, moltes de les accions que tenim en marxa estan directament relacionades amb els següents ODS de l’ONU:
 1. La nostra depuradora fisicoquímica i biològica elimina la matèria orgànica present a la major part de les aigües residuals generades a La Fageda. Es tracta de les aigües dels sistemes manuals i automàtics de neteja de la maquinària de la fàbrica, les dels robots de munyida de la granja, les que són fruit de la neteja dels tancs que emmagatzemen la llet i les dels sanitaris ubicats en diversos punts de la finca. L’acció de la depuradora fa possible que retornem directament l’aigua al medi ambient.
 2. Els últims anys hem fet importants esforços per a la reducció del consum d’aigua de neteja i de refrigeració, que el 2018 va baixar un 20% i el 2019 un 40%.
 1. El 99% de l’energia elèctrica que consumim procedeix d’una comercialitzadora de fonts d’energia renovable.
 2. El 80% de l’energia tèrmica la produïm a la nostra caldera de biomassa que s’alimenta d’estella forestal, que ha fet que reduïm de manera considerable el consum del gas propà.
 3. En global, el 86% de l’energia que consumim prové de fonts renovables.
 4. La instal·lació d’aïllaments més eficients i de llums LED en interiors i exteriors ha permès reduir el consum d’energia elèctrica.
 5. En l’elecció de la maquinària industrial, l’eficiència energètica és una prioritat.
 6. En les noves incorporacions de vehicles a la nostra flota, prioritzem els híbrids i de quilòmetre zero.
 1. Combatem el malbaratament alimentari amb una línia de iogurts a granel i també retirant a temps els productes amb dates de caducitat o de consum preferent a curt termini. Aquests productes els podem comprar a preus reduïts les persones de l’organització.
 2. Els nostres nous iogurts cremosos duen envasos de cartró amb una petita làmina de plàstic. Aquests envasos es poden reciclar abocant-los al contenidor de cartró i ens han permès reduir de 80 a 2 grams la quantitat de plàstic per cada envàs.
 3. Tot el cartró que utilitzem en l’envasat dels nostres productes prové de boscos gestionats sosteniblement.
 4. Gestionem els subproductes dels nostres processos perquè puguin servir per a l’alimentació animal.
 5. Tenim una planta de compostatge per tractar els purins que genera la nostra granja.
 6. Promovem l’economia circular: utilitzem els fems de les nostres vaques per alimentar els camps on plantem bona part dels cereals que, al seu torn, ens serveixen per alimentar les vaques.
 7. Separem totes les fraccions de residus.
 8. Cada any publiquem la nostra Memòria de Sostenibilitat
 9. Promovem el turisme sostenible a través del Servei d’Atenció al Visitant (SAV), que gestiona les reserves de visites a la nostra finca amb un codi d’accés a la Reserva Natural de La Fageda d’en Jordà.
RESUM D’ACCIONS 2021

Pel que fa la resta d’ODS de l’ONU, per les característiques del nostre projecte i dels productes que oferim, contribuïm de manera menys directa a alguns d’ells, com són el 2 (Zero fam) *, el 3 (Salut i benestar), el 9 (Indústria, innovació i infraestructura) *, l’11 (Ciutats i comunitats sostenibles) *, el 13 (Acció per al clima), el 15 (Vida d’ecosistemes terrestres) i el 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) *.

També, preveiem contribuir profundament a l’objectiu 4 (Educació de qualitat) en els propers anys, a través del nou Projecte de formació que estem preparant, tant per a joves en risc d’exclusió social com per a persones que treballen a La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials