La Fageda, un petit gran món en una reserva natural

La fàbrica i la granja són a la finca Els Casals, a La Fageda d’en Jordà

Al cor de la Reserva Natural de La Fageda d’en Jordà, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hi ha la finca Els Casals de Santa Pau (Girona). És l’espai des d’on desenvolupem la major part de la nostra activitat i és propietat de La Fageda des de principis dels anys 80 del segle XX.

En una altra finca de Santa Pau, La Coromina, hi cultivem part dels cereals que alimenten les nostres vaques. A Olot disposem d’una nau per a la secció de Jardineria, i s’hi troben també les nostres dues llars- residència: El Cassés, al barri del Pla de Dalt, i El Caliu, al centre de la ciutat.

La granja

A la nostra granja hi viuen unes 250 vaques de raça frisona de les quals obtenim una part de la llet que necessitem per elaborar els iogurts, postres i gelats. La resta de la llet de La Fageda és de les vaques de les nou granges de la Cooperativa Lletera de l’Empordà, de la qual som socis.

Totes deu granges cuiden les vaques d’una manera molt similar i disposen del certificat Welfair™ de benestar animal, que ratifica que estan ben alimentades; reposen i es mouen en espais confortables; es troben bé de salut; són sociables, i tenen un estat emocional positiu.

En les visites guiades a la finca Els Casals trepitgem la granja i coneixem les vaques i les vedelles; aprenem com funcionen els robots de munyida on les vaques entren quan volen treure’s la llet; podem veure els ventiladors i sortidors que les reconforten quan fa calor, o els rascadors que giren automàticament quan s’hi atansen per gratar-se. També, si parem bé l’orella, sentirem la música clàssica d’estil barroc que escolten les vaques.

alt
Doncs sí! Diversos estudis confirmen que moments que poden generar estrès en l’animal, com ara els del part o la munyida, es desenvolupen de manera més tranquil·la si van acompanyats de música. Procurar pel benestar de les vaques és una de les nostres prioritats, i aquesta és la raó per la qual a la granja de La Fageda sona música clàssica. Si voleu comprovar-ho, veniu a fer-nos una visita!
alt
Vaques que escolten música clàssica?

Els camps d’Els Casals i la finca La Coromina

A Els Casals disposem d’una àmplia zona de pastura per a les nostres vaques a recer de la serra del Corb. A la finca La Coromina, que vam comprar l’any 2017, hi cultivem tot l’ordi, tota l’herba de prat i bona part del blat de moro que necessitem per alimentar les vaques. Al seu torn, els fems de les vaques, que recollim a la granja de manera automatitzada, ens permeten enriquir la terra dels camps de La Coromina.
Així fem camí cap a l’economia circular. De la terra a les vaques i de les vaques a la terra.

La fàbrica, l’obrador de melmelades i els espais d’innovació i qualitat

Són els espais on elaborem tots els nostres iogurts i postres, gelats i melmelades.

En aquests equipaments hi fem arribar la llet de les vaques des de la granja mitjançant uns conductes subterranis; hi guardem les matèries primeres; hi tenim el laboratori des d’on fem els controls de qualitat; disposem d’una planta pilot per crear nous productes o millorar els actuals, i expedim els productes per a la seva distribució.

El mas original

El mas, que dona nom a la finca, acull a la seva planta baixa la cuina-menjador, i disposa de dues plantes més per al Servei de Teràpia Ocupacional, des d’on atenem les persones amb més necessitat de suport. Al seu voltant hi ha una zona enjardinada i també a tocar un parc de salut.

Els horts

Als hivernacles i als horts exteriors hi cultivem aliments de temporada que després podem comprar nosaltres mateixos a la botiga interna el Rebost de La Fageda. L’activitat d’horticultura té una funció molt important per a les persones amb més necessitat de suport.

El Servei d’Atenció al Visitant

Les persones que ens visiten les acollim a les dependències del Servei d’Atenció al Visitant, equipat amb dues sales polivalents i una botiga. En el seu exterior hi ha també un parc infantil i una zona de pícnic.

Les oficines dels serveis centrals

L’àrea sociolaboral de La Fageda, així com els departaments de finances, gestió i desenvolupament de persones, comercial i màrqueting, TIC i altres estan ubicats en un edifici annex a la fàbrica.

La caldera de biomassa

A tocar la fàbrica hi ha els serveis de manteniment i la caldera de biomassa que, des del 2014, produeix en forma de vapor d’aigua bona part de l’energia que necessitem per a la nostra activitat industrial. Això suposa un notable estalvi en el consum de gas propà.

L’estació depuradora d’aigües residuals

És una planta físico-química i biològica que vam posar en marxa el 2019 i que té com a objectiu principal eliminar la matèria orgànica present als 250 metres cúbics diaris d’aigües que generem de mitjana cada dia a La Fageda.
Aquesta aigua procedeix sobretot dels sistemes manuals i automàtics de neteja de la maquinària de les fàbriques, però també dels robots de munyida de la granja, de la neteja dels tancs que emmagatzemen la llet i dels sanitaris de diversos punts de la finca.

Les llars-residència i la llar amb suport

Disposem de dos centres residencials que ofereixen atenció continuada i on viuen més d’una trentena de persones: El Caliu, al centre de la ciutat, i El Cassés, en una emblemàtica masia, cedida per la Fundació Fèlix Llobet i Nicolau, al barri del Pla de Dalt d’Olot. A més, quatre persones viuen, de manera més autònoma, en un pis que tenim llogat, gràcies al servei de Llar amb suport.

La nau de jardineria

Està situada en un local de 1.500 m2 al barri de Sant Roc d’Olot i és un equipament que vam adquirir el 2019.

La Garrotxa

Ubicada al nord-est de Catalunya, la Garrotxa és una comarca de la província de Girona formada per 21 municipis, on la confluència del clima i dos paisatges notablement diferenciats han donat lloc a una terra única a la península Ibèrica.

La Garrotxa comprèn, dins del seu territori, quatre espais naturals protegits i més de 40 volcans i colades de lava. No és casualitat, doncs, que sigui coneguda com la terra dels volcans!

Boscos plens de màgia, pobles medievals carregats d’història i un patrimoni gastronòmic amb el segell propi de la Cuina Volcànica són alguns dels atractius que fan de la zona on ens trobem el millor lloc on podríem ser.

La Fageda d’en Jordà

La finca Els Casals, on treballem gran part de l’equip de La Fageda, se situa dins la Reserva Natural de la Fageda d’en Jordà, que creix sobre la colada del volcà Croscat i s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i Les Preses.

Es tracta d’un bosc de faigs d’uns 4,8 Km2 que pertany al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i que es troba envoltat per alguns dels volcans de la comarca. La seva excepcionalitat rau en l’alçada a la qual es troba, poc habitual en aquest tipus d’arbres. Cada estació de l’any, la Fageda d’en Jordà ofereix un espectacle de color impressionant, i ha estat inspiració fins i tot d’artistes com el poeta Joan Maragall.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials