El model La Fageda

“El sentit del treball és un treball amb sentit”

El model de La Fageda és una visió global, integradora, de la nostra organització.

La Fageda respon a un model sistèmic on s’entrellacen i interrelacionen els elements més conceptuals, com són els valors i les creences, i els elements que formen part de l’estructura organitzativa que el conformen.

Estem convençuts que el treball pot ser clau per a la rehabilitació de qualsevol persona, perquè augmenta la nostra autoestima i ens permet ser una part activa dins la família i a la societat.

Això sí, considerem que el treball ha de tenir sentit. És a dir:

 • HA DE SER UNA FEINA REAL I, PER TANT, ÚTIL PER A ALGÚ ALTRE.
 • LA PERSONA HA DE PODER FER BÉ LA FEINA I DESENVOLUPAR-HI LES SEVES CAPACITATS, SIGUIN LES QUE SIGUIN, PERQUÈ TOTS TENIM CAPACITATS.
 • LA PERSONA HA DE SER JUSTAMENT REMUNERADA PER LA FEINA QUE FACI.
 • ELS COMPANYS DE FEINA HAN DE RECONÈIXER LES CAPACITATS DELS ALTRES, PODER POSAR-SE AL SEU LLOC I SER CONSCIENTS QUE NO HI HA NINGÚ PERFECTE.

El model de La Fageda es caracteritza essencialment per:

 • LA VOLUNTAT DE SOLUCIONAR UN PROBLEMA SOCIAL.
 • SOLUCIONAR EL PROBLEMA A TRAVÉS D’UNA EMPRESA.
 • SER UNA EMPRESA SENSE AFANY DE LUCRE.
 • TREBALLAR ENMIG DE LA NATURA, JA QUE L’ENTORN POT SER TERAPÈUTIC EN SÍ MATEIX.
 • BUSCAR SUPORT I ALIANCES D’ALTRES EMPRESES, ENTITATS I PROJECTES.
 • ESTAR ARRELATS AL TERRITORI I COMPROMETRE’S AMB LA COMUNITAT QUE ENS ENVOLTA, QUE EN EL NOSTRE CAS ÉS LA COMARCA DE LA GARROTXA.
 • L’EXISTÈNCIA D’UN LIDERATGE AMB AUTORITAT MORAL I AMB LA CAPACITAT DE SABER CONJUGAR L’ÀMBIT EMPRESARIAL AMB L’ÀMBIT SOCIAL.
 • COMPARTIR UN SEGUIT DE CREENCES I VALORS

Un projecte format per quatre entitats

La Fageda és un projecte social que està integrat per quatre entitats jurídiques que, tot i tenir funcions diferents, persegueixen la mateixa finalitat social: aconseguir que les persones de la Garrotxa que tenen una discapacitat intel·lectual, un trastorn mental greu o es troben en situació de vulnerabilitat s’integrin plenament en la societat a través d’un treball digne i justament remunerat. També comparteixen la mateixa seu social i la major part dels òrgans de govern.

1

La Fageda Fundació

Gestiona l’activitat empresarial i productiva de La Fageda: elaboració i comercialització de productes lactis i melmelades, granja, Secció de Jardineria i Servei d’Atenció al Visitant. És la titular del Centre Especial de Treball. A desembre 2021, l’entitat ocupa 252 persones.

2

Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa

Gestiona els serveis d’atenció directa a les persones en situació de vulnerabilitat: Servei de Teràpia Ocupacional, Servei d’Habitatge, Servei d’Inserció Laboral, Servei Prelaboral i Servei d’Atenció Especialitzada. A desembre 2021, l’entitat ocupa 49 persones, la major part terapeutes.

3

La Fageda, Societat Cooperativa Catalana Limitada

És una cooperativa de consumidors originàriament creada el 1982 com a cooperativa de treball. Gestiona activitats de formació, oci i esportives, i també serveis per a totes les persones de l’organització, com la botiga interna i la cuina-menjador. A desembre de 2021, ocupa 2 persones.

4

Empresa d’Inserció El Faig de La Fageda, S.L.

És una empresa d’inserció que té com a missió oferir feina a persones que, tot i no tenir certificat discapacitat, es troben en situació de vulnerabilitat . L’estada en aquest tipus d’empreses és d’un màxim de 3 anys, ja que estan concebudes com un pas per fer el salt cap a l’empresa ordinària. El Faig de La Fageda, S.L. té un únic soci, que és La Fageda Fundació. A desembre de 2021, hi treballen 47 persones.

Entitats sense ànim de lucre

Les quatre societats que configuren La Fageda són sense ànim de lucre. Això significa que no hi ha inversors ni accionistes, i el seu govern està conduit per un patronat. Els patrons, que són els responsables últims de l’activitat i marxa de l’entitat, compleixen una tasca filantròpica ja que la llei no permet que siguin remunerats per la mateixa.

Tens més informació sobre la composició del patronat, que és el mateix per ambdues fundacions, i de la resta d’entitats a la secció Transparència.

Cal saber que, en l’àmbit dels Centres Especials de Treball (CET), existeixen igualment entitats mercantils (S.A., S.L., etc.) que, a través de la mateixa tasca d’inserció de col·lectius vulnerables, persegueixen una finalitat lucrativa. Aquest és el cas fins i tot de grans corporacions que operen a tot l’Estat i que competeixen amb els CET que depenen d’entitats de l’economia social. Aquestes últimes, entre les quals es compte La Fageda, tenen una mirada molt més global sobre l’individu i ofereixen una atenció que va molt més enllà de la purament laboral.

El balanç social amb l’Administració Pública

El nostre projecte està basat en un model de gestió sostenible que genera un balanç positiu cap a l’Administració Pública:

 • L’Administració subvenciona una part del sou de les persones que treballen al Centre Especial de Treball i de les treballadores de La Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa.
 • Per cada euro que rebem de l’Administració, La Fageda n’aporta més de 9 a l’erari públic en forma d’impostos, contribucions socials i valor afegit dels productes un cop posats a la venda.
 • La feina que fa La Fageda, i altres organitzacions similars, suposa un important estalvi per als serveis socials i la xarxa de salut, perquè les persones en situació de vulnerabilitat estan ocupades i no a càrrec del sistema públic.
 • A tot això, caldria sumar-hi el valor incalculable de la felicitat que suposa per a les persones sentir-se útils i part activa dins les seves famílies i a la societat.
Què paga l’Administració Pública a La Fageda?

Subvencions públiques amb caràcter assistencial (1/2 del SMI, Seguretat Social i terapeutes per als treballadors del CET) = 1,9 M €

Quin benefici aporta La Fageda a l’Administració Pública?

Ingressos per a l’Administració Pública = 9,5 M €
Directes (IRPF, IVA i Seguretat Social) = 2,1 M €
Indirectes (generats per clients i proveïdors de La Fageda) = 7,3 M €

Estalvis per a l’Administració Pública (estimació** del cost assistencial de les persones ateses a La Fageda si no estiguessin treballant) = 1,4 M €

Per una banda, cal tenir en compte l’estalvi que suposa per als serveis socials i la xarxa de salut pública el fet que les persones ateses per La Fageda estiguin ocupades en una feina i no a càrrec del sistema públic. Per l’altra, destaca el retorn econòmic que es genera cap a l’estat: de cada euro que rep de subvencions públiques, La Fageda aporta més de 9 euros a l’erari públic en forma d’impostos, contribucions socials i valor afegit dels seus productes un cop posats a la venda.

Evidentment, resta per valorar la felicitat que suposa per a les persones sentir-se útils i part activa dins les seves famílies i en la societat en general.

Un model reconegut arreu del món

El sector acadèmic

El cas de La Fageda s’estudia des de fa anys a algunes de les més importants universitats i escoles de negoci del món, com són IESE, ESADE, La Salle, San Telmo, IPADE (Mèxic) o Harvard, als Estats Units.

S’han fet desenes de treballs universitaris sobre diferents aspectes de La Fageda, com ara el màrqueting, la gestió de persones, la inserció, la responsabilitat social, les tècniques alimentàries o la indústria alimentària, entre molts altres.

A continuació podeu trobar alguns dels casos publicats pel món acadèmic:

J. A. Segarra; La Fageda, una iniciativa de locura, (IESE, 2014)
Casadesus, Ricard, Mitchell; La Fageda, (Harvard Business Review, 2011)
J. A. Segarra; La Fageda: Otra empresa es possible, (Universia Business Review)
La Fageda: Un estilo de liderazgo responsable y positivo, el caso de un proyecto social, (Corporate Excellence, 2011)
Vernis, Lamolla i Arenas; La Fageda, (Harvard, 2009)
A. Ribera; La Fageda. What do business and Madness have in Commun? (IESE, 2006)

Premis i reconeixements

Aquests són alguns dels reconeixements més destacats que hem rebut en els últims temps:

2023

 • Cristóbal Colón, president de La Fageda, rep el fesol d’or per part de l’Ajuntament de Santa Pau, com a reconeixement als més de 40 anys impulsant el nostre projecte social
 • Premi a la millor comunicació de temes relacionats amb la transparència, entregats pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya
 • Cristóbal Colón, medalla d’or per la seva trajectòria professional de l’Ajuntament de Zuera
 • Premi SOStenibilitat – Trajectòria a La Fageda dels PremisDRAC atorgats per RAC1
 • Cristóbal Colón, president de La Fageda, gironí de l’any 2023: Premi Josep Irla Bosch dels Premis Generalitat Girona

2022

 • Medalla d’or del Col·legi de Treball Social de Catalunya, per la trajectòria en defensa dels drets socials
 • Monitor Merco: Top 25 de les empreses més responsables de l’estat. Entre les 100 empreses més responsables en l’aplicació dels criteris ESG (medi ambient, social i bon govern), i en l’àmbit social, intern i amb els clients, el monitor ens va situar en el lloc 20
 • Reconeixement de la revista ‘Vacuno de élite’: Entre les 10 granges amb el millor sistema de munyida robotitzada de l’estat

2021

 • Diari Ara: Premi Ignasi Pujol al foment de l’emprenedoria
 • Revista Emprendedores: Premi Emprenedores al president Cristóbal Colón
 • Fundació Alares: Premi a l’excel·lència en la prevenció de riscos laborals de les persones amb discapacitat
 • Carrefour: Premi a la millor PIME de Catalunya
 • Focus i Promarca: Top de les marques de gran consum de més qualitat segons els resultats de “Estudi de percepció de qualitat i confiança de les marques de fabricant per part del consumidor”
 • Monitor Merco: Posició número 6 en el rànquing del sector de l’alimentació, i al número 85, del rànquing general

2020

Monitor Merco: 2a empresa alimentària de l’estat espanyol més responsable i compromesa davant la pandèmia de la Covid-19

2019

 • Fundació Climent Guitart: Premi a la Solidaritat
 • Fundació Ship2B: Premi Impact Champion al nostre fundador, Cristóbal Colón
 • Observatori de la Discapacitat Física: Premi Ricard Vaccaro a l’Ètica i al Compromís Social en la categoria d’Innovació social i TIC
 • Institut Arbinger (EUA): Guardó ‘Canviant la mirada del món’
 • Moviment Viles Florides: Premi Flor d’or a la ciutat d’Olot, per ser el municipi amb un millor treball del seu verd urbà. La nostra Secció de Jardineria s’ocupa del manteniment dels espais verds de la capital de la Garrotxa
alt
Sabíeu que cada any es fan més de 300 estudis universitaris o treballs de recerca sobre La Fageda?
Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials