Els Centres Especials de Treball (CET) són empreses protegides que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. Es caracteritzen per comptar entre els seus treballadors amb un 70% de persones amb alguna discapacitat en un grau superior al 33%. Són entorns de treball amb suport, i tant poden ser una plataforma des de la qual les persones amb discapacitat poden accedir al mercat ordinari, com una única realitat laboral per a persones que necessiten un suport continuat.
Amb l’aprovació l’any 1982 de la “Llei d’Integració Social del Minusvàlid” (LISMI), es reconeix el dret constitucional de tota persona, i especialment les que pateixen “minusvalidesa”, a tenir una feina remunerada. La llei fins i tot obliga les empreses ordinàries a reservar una quota de la plantilla per a treballadors amb discapacitat. Al mateix temps disposa que, aquelles persones que per les seves especials dificultats no puguin accedir al mercat laboral ordinari, hauran de ser contractades per empreses protegides, que la llei anomena “Centres Especials de Treball”.
Juntament amb la creació dels CET, la llei preveu una aportació inicial per part de l’Estat a aquestes empreses de 2 milions de pessetes (12.000 euros) per lloc de treball creat, una sola vegada i fons perdut. Així mateix, l’Estat contribueix amb la meitat del Salari Mínim Interprofessional i la bonificació de la part empresarial de les cotitzacions socials, tot el temps que dura el contracte de cada treballador amb certificat.
Cal remarcar que, als inicis, el marc legal que s’havia creat per a protegir les persones que en deien “minusvàlides” no contemplava la situació de persones diagnosticades de malaltia mental, essent el destí d’aquestes les institucions hospitalàries i els serveis de salut. Fins la segona meitat dels anys 90 no s’obren els serveis socials a aquest col·lectiu. És tant com dir que La Fageda als seus inicis va haver de fer mans i mànigues per poder encabir aquestes persones en el Centre Especial de Treball.
Requisits administratius:
- Disposar del certificat de discapacitat intel·lectual (DI) o transtorn mental sever (TMS), igual o superior al 33%
- Tenir edat laboral (a partir de 16 anys)
- Residir a la Garrotxa i estar empadronat en algun dels seus 21 municipis durant un mínim d’un any
- Cada cas ve derivat del servei de referència corresponent (Consorci d’Acció Social, Xarxa de Salut Mental, etc) i es valora en les reunions de coordinació que es fan amb caràcter bimensual.
Requisits personals:
- Motivació i interès (tenir i demostrar una motivació real cap a la feina)
- Període de prova/pràctiques (en cas de no tenir experiència laboral o tenir-la en un àmbit molt diferent de la feina que s’ofereix, la persona passarà per un període de prova/pràctiques)
Requisits físics i de salut:
- Capacitat física i funcional adequada
- Hàbits personals i d’higiene bàsics
- Consum de tòxics: en el cas de trastorn per abús de substàncies, caldrà abstinència durant un període mínim d’un any. També es demanarà un informe psiquiàtric del CAS que certifiqui que la persona no ha consumit i compleix amb les pautes i els seguiments prescrits.
- Psicopatològicament estable