Coneix la nostra història

1982

Neix la cooperativa la Fageda de la mà del seu fundador Cristóbal Colón. Als inicis, la seva activitat es basa en feines encarregades per altres empreses i s’ubica en una sala del convent del Carme d’Olot cedida per l’Ajuntament. El projecte s’inicia amb una quinzena de persones, la majoria procedents de l’hospital psiquiàtric de Salt.

1983

Es crea la secció de Jardineria, la més veterana de La Fageda. Inicialment, aquesta secció la formen una brigada de deu persones que realitzen tasques de manteniment d’espais públics i privats a la Garrotxa: poda d’arbres, desbrossament, manteniment de jardins i zones verdes, muntatge de recs, etc.

1984

La cooperativa adquireix la finca Els Casals amb l’ajut de la Diputació de Girona i un crèdit bancari. Els treballadors s’hi instal·laran l’any 1987, moment en què s’inicia el viver forestal que en pocs anys arriba a una producció anual de 3 milions de plantes.

1985

La Fageda entra al registre de la Generalitat de Catalunya com a Centre Especial de Treball. Es crea la primera residència per a persones amb discapacitat a Olot. Poc temps després es comença a oferir el Servei de Teràpia Ocupacional.

1989

A la granja d’Els Casals, la cooperativa ja disposa de 100 vaques i produeix 600.000 litres anuals de llet, que es venen a Nestlé.

1993

La Fageda inicia la producció i venda de iogurts. Inicialment produeix unes 50.000 unitats a la setmana. La primera comanda es destina a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. El primer comerç que els ven és el Màxim d’Olot.

1997

Es crea la Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa que serà la titular dels serveis d’habitatge i ocupacionals.
En l’àmbit empresarial s’amplia la gamma de lactis i s’estrena nova imatge de marca: incorporem la vaca al nostre logotip, les estovalles blaves que tant ens caracteritzen i el concepte de iogurt de granja.

1998

Comencem a rebre visites a La Fageda.

Neix el Servei d’Atenció al Visitant, que inicialment es denominava La Fageda Tours. Alhora, estrenem nova sala de munyir i arribem a produir 10 milions de iogurts anuals.

2004

Neix la Fundació Sentit, la propietària dels immobles i de la marca La Fageda. A dia d’avui, la fundació rep el nom de La Fageda Fundació.

2006

S’estrena la residència El Caliu, un nou allotjament per a persones amb discapacitat situada al centre d’Olot. Aquesta llar ofereix atenció continuada tots els dies de l’any.

2007, La Fageda fa 25 anys!

Es crea el Servei d’Inserció a la Comunitat (SIC) per a la inserció laboral de persones a l’empresa ordinària, denominat avui Servei d’Inserció Laboral.
Amb motiu del 25è aniversari, l’editorial RBA publica el llibre Història d’una bogeria, on l’autora Dolors Gonzalez recull l’origen, la trajectòria i la filosofia de La Fageda.

2009

S’inaugura la llar-residència El Cassés, ubicada al barri del Pla de Dalt d’Olot.

2010

Iniciem la producció i venda dels gelats La Fageda en una nau a Badalona que més tard traslladem a la nostra finca de Santa Pau.

2012

Comencem a produir i comercialitzar les melmelades La Fageda, elaborades de manera tradicional al nostre obrador. En l’àmbit social, tirem endavant el primer projecte Mirall, adreçat a joves en situació de vulnerabilitat.

2013

Fruit de l’aprovació del Pla Especial Urbanístic de la finca, s’inicien les obres de millora i ampliació de totes les instal·lacions i equipaments.

2015

Assolim una producció de 60 milions de iogurts La Fageda anuals. També estrenem les noves instal·lacions del Servei d’Atenció al Visitant.

2017

Entren en funcionament les noves fàbriques de lactis, gelats i melmelades.

2018

S’impulsa La Fageda 2020, un procés de cocreació en què participen totes les persones de l’organització amb l’objectiu de definir La Fageda del futur. Aquest mateix any s’estrena el Rebost de La Fageda que posa a disposició dels treballadors i socis consumidors de la cooperativa productes de la fàbrica i de l’horta.

2019

Ampliem l’atenció a nous col·lectius. Gràcies a la nova empresa d’inserció “El Faig de La Fageda” donem cobertura sociolaboral a persones de la Garrotxa en situació de vulnerabilitat. També es crea el Servei Prelaboral.

2021

L’any amb més innovacions de producte.

2022

Celebrem el 40è aniversari de La Fageda, traiem al mercat el iogurt Orígens que ret homenatge a aquestes 4 dècades d’història i publiquem el llibre ‘La Fageda, 40 anys de compromís social’. Aquest mateix any, iniciem la primera fase de NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa. També, creem Arrelats, la comunitat que uneix a totes aquelles persones que comparteixen el sentit i els valors del nostre projecte.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials