Les persones són el pilar que sustenta La Fageda. El projecte va néixer orientat plenament a la seva gent, a construir vincles de col·laboració i a treballar pensant com a col·lectiu. Tenir cura de les persones que permeten que l’organització continuï evolucionant és un dels nostres objectius més preuats. La Sara Vidal, directora de l’Àrea de Gestió i Desenvolupament de Persones, s’esforça dia a dia, juntament amb el seu equip, perquè això sigui una realitat.
És de Viladecans, però viu a Sant Julià de Vilatorta (Osona). Va entrar a Mas Els Casals un novembre, de l’any 2016, i des d’aleshores, s’encarrega d’atendre i gestionar part de l’equip de persones que tiren endavant el nostre projecte, estant molt a prop i anant sempre de bracet amb l’Àrea Social, la qual s’ocupa de les persones amb certificat de discapacitat.
Avui la coneixem amb més profunditat en aquesta entrevista que us convidem a llegir.
Amb una trucada! Un bon amic i gran professional em va dir que creia que podria encaixar amb mi un projecte que, com ell mateix em va dir, era “únic”. A partir d’aquell moment vaig tenir una llarga conversa amb l’Iñaqui Gonzalez i una altra de més extensa encara amb la directora tècnica de l’Àrea Social, la psicòloga Maria Colón.
La seva intenció era dotar La Fageda de polítiques enfocades a les persones i necessàries per poder afrontar aquesta nova etapa en la qual ens trobem actualment. El nostre projecte té més de 40 anys d’història, és essencial seguir enfortint-lo i continuar treballant per a la millora de la qualitat de vida de les persones.
Sempre m’ha “grinyolat” molt aquest nom… Les persones som persones, no som un recurs material i dins d’una organització són l’actiu (no recurs) més important. Per això, amb tot l’equip, vam consensuar que el nom “Gestió i Desenvolupament de Persones” era el més adient, tenint en compte que l’àrea ha de tenir una clara vocació de servei a les persones treballadores.
Per una banda, ens encarreguem de l’administració de personal, que assegura l’eficiència i la legalitat en tots els processos vinculats a la contractació. D’altra banda, ens ocupem de la formació i la selecció, centrada en la recerca dels perfils idonis que, tant professionalment com personalment, encaixin amb el nostre projecte. També, ens encarreguem de la prevenció de riscos laborals i la seguretat industrial que proposa i porta a terme les millores necessàries per vetllar per la seguretat i la salut de tots els treballadors. Un altre dels objectius claus de l´àrea és treballar per fomentar la transmissió de la cultura de La Fageda que té l’objectiu de traslladar i assentar els fonaments que sustenten el nostre projecte. I finalment, la gestió del personal dels serveis auxiliars de cuina, menjador i neteja, una funció que també depèn de l’àrea de Gestió i Desenvolupament de Persones.
Els principis de la cultura de La Fageda s’han anat construint a través de les experiències viscudes i dels coneixements transmesos pels fundadors, Cristóbal Colón i Carme Jordà, a través de les seves pròpies vivències i d’altres que els han inspirat.
Aquests principis fonamenten els valors que ens representen, el que ens mou, les creences compartides… Són els que determinen la relació entre totes les persones de La Fageda i, en definitiva, la seva identitat.
Per nosaltres és absolutament imprescindible transmetre aquesta cultura a tota la gent de l’organització des del primer contacte que tenen amb el projecte, sigui com a candidats, col·laboradors, patrons… i durant tot el seu recorregut dins La Fageda. La cultura és fonamental per fer créixer el compromís i el coneixement del projecte i també, per estar orientats a un mateix objectiu i a una missió comuna, més enllà de l’estratègia de negoci o del nostre model operatiu.
És un dels aspectes clau del projecte: l’enorme compromís de les persones que en formem part i que, cadascuna en el seu moment i amb la seva tasca, han portat el projecte de La Fageda on és avui. Les necessitats actuals ens porten a ser un equip més nombrós, que fa deu anys, perquè precisament això és el que ens permet poder desenvolupar més serveis per a les persones i més línies de negoci que assegurin la sostenibilitat del projecte. Així doncs, aquest reconeixement i compromís cap a La Fageda no l’hem de perdre.
La igualtat forma part del nostre ADN. La igualtat i la no discriminació per raó de gènere, raça, ideologia… és present en totes les accions i formes de treballar internes. Així mateix, tenim un Pla d’Igualtat registrat per l’administració on es detallen totes les accions i està previst que aquest any es puguin portar a terme unes accions formatives/informatives per aprofundir encara més en el concepte d’igualtat, emmarcada en la realitat del nostre projecte.
Les tasques que es desenvolupen des de les àrees de gestió de persones de les empreses convencionals no són massa diferents. En el que sí que hi ha una diferència abismal a La Fageda en comparació amb qualsevol empresa convencional, és en el seu propòsit que assenta les bases en les formes de treballar d’aquesta àrea i de la importància que se li reconeix des de la direcció.
Molta. Malgrat que els últims anys hem hagut de posposar algunes de les accions formatives del Pla de Desenvolupament, intentem assegurar totes les accions de formació imprescindibles per poder dur a terme la feina amb garanties, així com les formacions internes més orientades a aprofundir el coneixement del projecte. I també, aquelles que per nosaltres són igual d’imprescindibles i que tenen a veure amb les relacions i les col·laboracions interpersonals i interdepartamentals, les quals són claus en un projecte com el nostre. Esperem poder tornar a obrir la resta d’accions quan la situació ho vagi permetent.
És important entendre que el que preval és que la persona compleixi amb els requisits del lloc de treball a cobrir, i amb la flexibilitat i capacitat suficient, per la qual cosa no hi hauria d’haver motiu per descartar cap candidat/a únicament per raó d’edat.
Combinar l’experiència de persones amb una dilatada trajectòria professional i amb criteri, fruit d’anys d’aprenentatge i suma de coneixements i experiències, amb persones joves entusiastes que aportin noves idees i maneres de fer, aplega una diversitat generacional molt valuosa per l’organització.
Són el futur. Per responsabilitat, hem de poder aportar el nostre granet de sorra al desenvolupament professional de les noves generacions i donar-los l’oportunitat de desenvolupar els coneixements adquirits en els seus estudis en un entorn de treball real.
Que una organització de les dimensions com la nostra, tant en nombre de persones com en facturació, aparegui en bones posicions d’un llistat de 200 empreses, totes molt grans i entre elles multinacionals, ho valorem de forma més que satisfactòria. Hem de destacar que aquesta posició és el resultat de més de 40.000 enquestes, i crec que això revela que el nostre projecte gaudeix de molta reputació.
La possibilitat i l’oportunitat de desenvolupar polítiques i accions que millorin l’experiència i la qualitat de vida dels treballadors que formem part del projecte i fer-ho assegurant i mesurant l’equilibri, i en línia a l’estratègia del projecte.
Principalment, passar tot el temps que puc amb la meva família.
Sens dubte, el flam de vainilla.
Sí, penso que la mateixa naturalesa de La Fageda i el marc de relacions que genera, fa que cadascú de nosaltres hi tingui una experiència personal que va més enllà de la feina perquè ens permet créixer tant professional com personalment. I tot això, afegit a què ens trobem en un entorn natural únic.
Eva Güibas, periodista. La Fageda.