Actualitat
23 gener 2023

30 anys de la posada en marxa de la fàbrica de iogurts i de les primeres comandes als hospitals

El dia 11 de gener de l’any 1993, a La Fageda vam posar en marxa la fàbrica de làctics. Les instal·lacions, situades a Mas Els Casals (Santa Pau), eren molt petites, però ens van permetre iniciar l’elaboració dels primers iogurts.

La planta de làctics era petita, com de joguina. Es van posar molts esforços per aconseguir fabricar les primeres unitats. 

En aquell moment, les nostres activitats principals, el viver forestal i la granja, estaven en crisi. Per una banda, a causa de la crisi que va impactar el sector del viverisme forestal i per l’altra, la Política Agrària Comuna europea que va suposar un canvi estructural en el sector lleter amb la imposició de les quotes lleteres. Això va fer replantejar les activitats empresarials del nostre projecte.

Vam decidir transformar la llet, la matèria primera de les vaques de la nostra granja, i crear un producte amb valor afegit, que al mateix temps donés sentit al treball de les persones que formaven part del projecte.

Fruit d’un viatge fora d’Espanya, el fundador de La Fageda, Cristóbal Colón va veure la necessitat de crear un iogurt similar als que havia vist als països europeus. “Necessitem una empresa d’èxit per aconseguir l’èxit terapèutic. Hem de solucionar un problema social i hem de desmarcar-nos de les grans empreses de iogurts amb un producte diferent”, va dir Cristóbal, tal com recorda l’escriptora Dolors González al llibre ‘La Fageda, Història d’una bogeria’.

La Fageda va inaugurar les instal·lacions de la fàbrica de làctics el 1993, amb la presència del president de la Generalitat d’aquell moment, Jordi Pujol, i alguns dels alcaldes dels ajuntaments de la comarca de la Garrotxa. 

Per fer-ho possible, calia trobar la manera de posar en marxa la idea sense córrer grans riscos empresarials. En Cristóbal va veure l’oportunitat i va contactar amb la seva amiga Montse Betriu, directora financera de l’Hospital Vall d’Hebron, que li va oferir la possibilitat de vendre els primers iogurts de La Fageda a l’hospital, amb la condició que aquests fossin de qualitat i igualessin el preu dels que els hi subministraven anteriorment. Aquest acord ens va aportar la solvència necessària per tirar endavant el projecte empresarial i va suposar l’entrada dels iogurts al mercat de referència dels hospitals.

Per La Fageda, l’elaboració dels primers iogurts va suposar un autèntic èxit i un clar exemple de superació, especialment per les persones en situació de vulnerabilitat, que al veure que sortien bé els productes, podien experimentar en primera persona el sentit d’aquella feina i veien com es materialitzava el seu esforç. 

I és així com el 23 de gener d’aquell mateix any, des de La Fageda vam començar a lliurar iogurts a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Va ser la nostra primera comanda i el cert és que la nit d’abans, va ser molt llarga. Avui, ho recordem de forma molt entranyable, tal com descriu González al llibre: “Quan els iogurts surten bé, la tapa s’enganxa al revés; quan la tapa s’enganxa bé, els gots cauen i es vessa el iogurt; quan arriba el moment de vestir el pack amb el cartonatge, la data de caducitat no surt impresa…”. D’aquesta manera, els nostres iogurts es van convertir en les postres de les persones ingressades a l’Hospital Vall d’Hebron.

Algunes de les primeres caixes de iogurts, que van sortir des de La Fageda cap a l’Hospital Vall d’Hebron el 1993. 

Actualment, produïm més de 90 milions d’unitats de iogurt de 125 grams i també elaborem postres, gelats i melmelades.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials