Blog
08 agost 2023

Gelats i infància: és saludable que els nens i nenes en mengin?

No tots els gelats són iguals. Quan parlem de gelats és important distingir si el seu ingredient principal és la llet (per exemple, el gelat de iogurt natural) o l’aigua (per exemple, els sorbets i gelats d’aigua). Els gelats que com a ingredients principals contenen llet o iogurt aporten un alt valor nutritiu per la mainada i es poden gaudir amb moderació com a postres de dinar o sopar o com a berenar. Pren nota del valor nutritiu dels gelats pels nens, quins són més recomanables i quants se’n poden menjar.

Quin valor nutritiu aporten els gelats?

Els gelats a base de llet o iogurt són productes altament energètics i nutritius, ja que aporten greixos animals, proteïnes de qualitat, sucres (15-30%), minerals (calci, fòsfor, magnesi i potassi) i vitamines (A, B2 i B6).

Cal destacar que la quantitat de calci que tenen els gelats és important (entre 100 i 150 mg per cada 100 g). Això fa que siguin una opció interessant pels nens en edat de creixement i inclús en nens que mengen poc i necessiten fer un àpat entre hores que sigui molt nutritiu i amb poc volum.

Si els gelats elaborats amb llet porten a més nata, xocolata, galetes, fruita o fruits secs, això n’incrementa el seu valor energètic.

Mentre que els sorbets i gelats d’aigua tenen un menor valor nutritiu, ja que només ens aporten aigua i sucre (20-30%).

Hi ha algun gelat que sigui més recomanable pels nens?

Els gelats elaborats a partir de llet són més nutritius pels nens i nenes que els gelats d’aigua. Els més nutritius pels nens són els que contenen més llet, com els gelats de iogurt natural. Però cal tenir present que, a diferència de la llet, els gelats van acompanyats de més calories i greix i, per això el seu consum ha de ser moderat. L’opció ideal són els gelats que portin la menor quantitat possible d’ingredients. Un bon moment per prendre un gelat és a l’hora de berenar o bé de postres el cap de setmana.

Una opció saludable de consumir els gelats és acompanyar-los de fruita fresca de temporada, per exemple un bol de fruita acabada de tallar i una bola de gelat. Per les famílies que vulguin explorar altres opcions, us recomano barrejar el gelat amb diferents fruites de temporada i consumir-ho directament o deixar-ho al congelador diverses hores.

És un mite que els gelats provoquen càries, ja que la lactosa o sucre de la llet és molt poc cariogènic en comparació amb la sacarosa (sucre de taula) i la fructosa (sucre dels caramels). D’altra banda, la textura sòlida dels gelats i la seva baixa temperatura afavoreixen la salivació que protegeix de la càries.

Quants gelats poden menjar els nens a l’estiu?

El consum recomanat de làctics al dia és de 2 racions fins als 7 anys, 2-3 racions dels 7 als 12 anys i 3-4 racions durant l’adolescència. Si un nen segueix una alimentació equilibrada i té un pes normal pot menjar fins a 2 o 3 gelats per setmana.

Mentre que si el nen té excés de pes, diabetis o segueix una dieta amb un baix contingut de colesterol i de triglicèrids, aleshores caldrà limitar el seu consum a 1 o 2 gelats al mes.

La manera de consumir els gelats també importa. És millor que els nens deixin que el gelat es desfaci una mica a la boca abans d’empassar i el gaudeixin a poc a poc perquè no els irriti la gola ni el provoqui un mal de cap momentani a causa de la baixa temperatura del gelat.

Andreu Prados. Farmacèutic, dietista-nutricionista i doctor en comunicació científica en nutrició.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials