Blog
14 juliol 2022

El iogurt i altres aliments rics en aigua que ens protegeixen de la calor

Aquest estiu estem arribant a unes temperatures sense precedents. De fet, les onades de calor s’estan multiplicant i en patim 5 més cada any respecte al segle passat.

Des del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ens donen diversos consells bàsics per protegir-nos de la calor a l’estiu, com ara: estar en llocs climatitzats quan faci més calor, portar roba lleugera, refrescar-nos sovint la cara, el coll i inclús, la roba i no viatjar durant les hores de més sol.

La nutrició i la hidratació són també una peça clau per protegir-nos durant aquest estiu, sobretot per les persones més vulnerables, com els nens petits, els malalts crònics i la gent gran.

Quines estratègies de nutrició podem dur a terme per protegir-nos de la calor aquest estiu, a banda de l’aigua? 

Segons l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA), l’aigua i altres begudes són la font principal d’ingesta d’aigua en un 80 %, mentre que el 20 % restant prové dels aliments.

Per tant, en paral·lel a beure força líquids sense esperar a tenir set, és important planificar els àpats correctament amb aliments rics en aigua, sobretot durant les hores del dia de més calor. A continuació, us expliquem quins són els aliments més rics en aigua:

Taula 1: Percentatge d’aigua en aliments. Font: PMC PubMed Central.

 

Per què els làctics són una bona opció per hidratar-te

A part de les fruites i les verdures, els làctics com la llet i el iogurt són també aliments amb més contingut d’aigua. Un estudi on es comparaven 20 begudes diferents va mostrar que la llet tenia un potencial d’hidratació inclús superior a l’aigua gràcies al seu contingut en electròlits i altres nutrients que afavoreixen una major retenció de fluids a l’organisme.

El contingut amb aigua del iogurt arriba al 90 %, així que també és una bona opció per tenir a prop quan surtis d’excursió o vagis a la platja.

En conclusió, junt amb l’aigua com a beguda de referència per a una correcta hidratació, el consum de fruites i verdures, així com de làctics i iogurt són aliments ideals per a fer front als mesos més calorosos de l’any.

Exemple de menú saludable per protegir-te de la calor

Si t’estàs preguntant com hauria de ser un àpat estiuenc per tal de mantenir-te ben hidratat, pren nota d’aquesta proposta:

Font: Elaboració pròpia.

 

Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials