Blog
11 març 2019

Canvis a la fàbrica per posar les màquines al servei de les persones i no a la inversa

Han deixat de ser carregadors de caixes i s’han convertit en <maquinistes> i això ha reforçat la seva autoestima. El canvi ha sigut positiu en tots els sentits‘. Ho expressa ben convençut Josep Pugès, el director de planta de la fàbrica de iogurts. Quin ha estat aquest canvi tan important? Davant l’augment de la producció i amb l’objectiu de millorar la qualitat dels llocs de feina del Centre Especial de Treball de La Fageda, hem incorporat dues noves màquines a planta: es tracta de dos manipuladors pneumàtics que funcionen amb aire comprimit i que estalviaran carregar pesos. En cap cas es perdran llocs de feina sinó que l’aposta és augmentar la comoditat del personal.

 

Qui seran els seus ‘maquinistes’? Quin estalvi de moviments permetran aconseguir? Com l’han acollit els treballadors? Després de les primeres setmanes de funcionament, quina valoració en fa el nostre responsable de producció? Us convidem a descobrir-ho en les següents línies.

 

Fins fa ben poc, després del procés d’envasat, calia carregar a mà les caixes de iogurts per a col·locar-les en un carro i, un cop ple, entrar-lo al forn de fermentació. Aquestes caixes, que pesen uns 10 kg cada una (i porten un total de 72 vasos de iogurt), les agafaven dues persones i es desaven una sobre l’altre dins el carro fins a acumular-ne 24. Per a cada carro, per tant, calia un total de 24 moviments de dues persones i el ritme havia de ser ràpid. Ara, amb la incorporació de la nova maquinària ergonòmica, se’n poden agafar tres a la vegada sense fer cap mena d’esforç físic i es redueix la cadència i la quantitat de moviments a fer. Se’n fan 8, i més lents.

 

Ja no és una qüestió de força

Estem molt satisfets amb el resultat que ens estan donant. I és important destacar que no han suposat una retallada del personal, al contrari. Per això hem descartat comprar un robot, La Fageda ha de crear treball. Ara, les persones que per dificultats físiques no podien ocupar els anteriors llocs de feina manuals, ja poden fer-ho. Perquè les màquines necessiten un acompanyament. Persones més baixetes, per exemple, que no arribaven a carregar les caixes als punts més elevats del carro, poden venir-hi. Abans era una qüestió de força i ara ja no, ara és qüestió d’habilitat‘, explica Josep Pugès, responsable de producció.

 

 

 

A la fàbrica el treball s’organitza de manera rotativa i les persones només realitzen la mateixa tasca durant uns 30 – 60 minuts. Un cop superats i després de dues o tres rotacions, es disposa d’una pausa i cal reincorporar-se de nou a la feina però en una secció diferent de la fàbrica. Una de les tasques que no permetien completar la rotació era justament la de carregar les caixes a mà, pels motius ja explicats. Ara, en canvi, tothom pot rotar pels diferents llocs de feina.

 

La màquina compta amb unes pinces per enganxar les tres caixes i és molt fàcil de conduir. Tan sols prement uns senzills botons i acompanyant-la suaument permet realitzar la tasca de forma còmoda i ràpida. El personal l’ha acollit de la millor manera i totes i tots valoren positivament el canvi. ‘Hem fet formació perquè tothom aprengui a conduir-la. I cal destacar que, portar una màquina, per ells, és important. Millora la seva autoestima i es poden sentir més reconeguts i poden seguir potenciant les seves capacitats i habilitats. Deixen de ser carregadors de caixes i es converteixen en ‘maquinistes’. Així que els beneficis són molts‘ insisteix Pugès.

 

Es tracta de donar responsabilitats a les persones. No sabíem quina acollida tindria però el dia de l’estrena, passades unes hores, gairebé totes i tots ja la sabien fer servir, va ser una gran satisfacció’, afegeix.

 

Aquest canvi ha suposat una inversió d’uns 50.000 euros i es vol seguir apostant pel sistema més ergonòmic possible. Davant qualsevol incidència, les màquines tenen un doble sistema de seguretat. Per una banda, si marxa el corrent elèctric, el funcionament disposa d’un pulmó de seguretat d’aire comprimit que ofereix entre cinc i deu minuts de marge per baixar tranquil·lament la càrrega. De l’altra, si quan es tenen les caixes elevades algú, sense voler, toca el botó d’obrir les pinces, el sistema no permetrà fer-ho i per tant, no cauran. El manipulador ha de notar que hi ha una superfície a sota per deixar anar les caixes.

 

Seguint en la línia del sistema de treball ergonòmic, durant aquests dies es fan un seguit de proves amb un remolcador elèctric de carros. Si els resultats són satisfactoris, s’aplicarà a tots els moviments de carros de l’empresa per evitar fer-ho de forma manual. En aquest cas tampoc es retallarà cap lloc de feina sinó que es millorarà la comoditat a l’hora de treballar.

 

Intentem posar les màquines al servei de les persones, i no les persones al servei de les màquines‘, destaca Pugès.

 

Us convidem a visitar-nos i a descobrir a peu de fàbrica aquestes i moltes altres novetats.

 

Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials