Blog
19 juny 2018

5 consells per menjar de manera saludable i segura a l’aire lliure.

Ara que arriba el bon temps segur que et ve de gust fer algun àpat a l’aire lliure acompanyat de la família o dels amics. Ja sigui en forma de pícnic al mig del bosc o a la platja, l’estiu és una estació molt agradable per gaudir dels àpats en un entorn diferent.

 

La calor de l’estiu juntament amb el temps que transcorre entre que cuinem els plats i els consumim augmenten el risc de les intoxicacions alimentàries. És per això que amb l’arribada de la calor cal extremar les mesures d’higiene alimentària. Pren nota dels següents 5 consells per menjar a l’aire lliure de manera segura i sense renunciar al plaer.

 

 

#1 Cuina i refreda els aliments correctament

 

Cuina o reescalfa bé els aliments (especialment la carn, el peix i els ous) amb suficient antelació per poder-los refredar. Si optes per un plat que combini aliments crus i cuits (per exemple, una amanida de pasta amb enciam, tomàquet, ou i tonyina), és millor que el preparis al darrer moment abans de consumir-lo i mai a casa, per tal de no afavorir la contaminació bacteriana. Evita les salses amb ou i si celebres la revetlla de Sant Joan a l’aire lliure recorda que sempre són preferibles les coques que es poden conservar a temperatura ambient en lloc de les coques que contenen crema o nata.

 

Si optes per una barbacoa a l’aire lliure, és important que esperis que els aliments estiguin ben cuinats abans d’incorporar nous aliments crus a la graella. Assegura’t que els aliments estiguin ben cuits, sense passar-te torrant els aliments, ja que el contacte directe amb la flama genera substàncies irritants. També és important que utilitzis utensilis específics per la carn i el peix cru i uns altres estris i recipients pels aliments cuinats.

 

No t’oblidis de rentar a casa les fruites i els vegetals crus sota l’aigua abans de pelar-los i tallar-los, sobretot si els menjaràs crus. Quan estiguin nets, eixuga’ls amb paper de cuina i guarda’ls en refrigeració fins al moment de fer-los servir.

 

A la bossa refrigerant que utilitzis per transportar el menjar, cal que els aliments crus i cuinats estiguin en recipients estancs separats i ben tancats. Això és per evitar que els aliments crus contaminin els aliments que estan cuinats.

 

 

#2 Mantén la cadena del fred durant el transport

 

Guarda la bossa refrigerant amb el menjar en el lloc més fred del vehicle. Quan arribis al teu destí, la pots deixar a l’ombra i intenta no obrir-la si no és necessari, per a mantenir la cadena del fred.

 

Si t’agraden les postres làctiques, conserva-les en fred i pren especial atenció a aquelles fetes a base d’ou.

#3 Renta’t les mans a l’hora de manipular els aliments

 

Abans de començar a manipular els aliments i després d’anar al bany o manipular les escombraries, renta’t les mans amb aigua potable i sabó o bé amb tovalloletes humides.

 

És important que els més petits de casa també agafin l’hàbit de rentar-se les mans i amb aquest gest els estem educant des de l’exemple.

 

 

#4 Hidrata’t sovint

 

Les temperatures elevades afavoreixen la pèrdua de líquids i de sals minerals a través de la suor, fet que pot provocar deshidratació i esgotament. Beu sense tenir set i evita les begudes alcohòliques, ja que l’alcohol deshidrata l’organisme. Intenta emportar-te les begudes de casa i si hi ha una font, assegura’t que l’aigua sigui potable.

 

#5 Rebutja els aliments que portin més de 2 hores a temperatura ambient

 

Els aliments que es conserven a temperatura ambient durant més de 2 hores són una font de bacteris. De vegades és possible que els gèrmens patògens no alterin l’olor o el gust d’un aliment contaminat, de manera que davant el dubte rebutja les restes d’aliment.

 

Cuinar bé i refredar els aliments, mantenir la cadena del fred en tot moment, rentar-te les mans, hidratar-te sovint i rebutjar els aliments que portin més de 2 hores a temperatura ambient són consells bàsics que et permetran gaudir d’uns àpats més segurs a l’aire lliure.

 

La natura és un tresor així que respecta-la deixant l’indret tal com t’agradaria trobar-lo la propera vegada.

 

Autor: Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials