Blog
09 juliol 2019

La importància de reduir el contingut de sucres afegits en l’alimentació

Segurament hauràs escoltat que la indústria alimentària cada cop està posant més esforços en reduir el contingut de sucres dels aliments i les begudes. El motiu de pes que hi ha al darrere és que un consum elevat de sucres afegits en la nostra alimentació pot augmentar la presència d’obesitat i les malalties relacionades com la diabetis tipus 2.

 

Però anem per parts i comencem aclarint quin tipus de sucres existeixen i on es troben.

 

Tipus de sucres i a quins aliments es troben

 

Als aliments el sucre es troba de dues maneres:

– Sucre intrínsec: és el que forma part de manera natural de les fruites i verdures senceres fresques.

 

– Sucre lliure, que inclou:

– Els sucres afegits (refinats o sense refinar) als aliments o begudes per la indústria alimentària, els cuiners o el consumidor final.

– Els sucres presents de manera natural a la mel, els xarops, els sucs de fruita i els concentrats de suc de fruita.

 

La majoria de sucres lliures que consumim provenen dels aliments processats, com per exemple les begudes ensucrades (erròniament anomenades “refrescos”), els cereals d’esmorzar i els productes de brioixeria i rebosteria.

 

Recomanacions d’ingesta de sucres afegits

 

Dels dos tipus de sucres, el consum de sucre lliure és el que s’ha relacionat amb un major risc de patir càries i malalties cròniques com l’obesitat, mentre que un major consum de fruites i hortalisses (amb sucre naturalment present com a part de la matriu de l’aliment) es relaciona amb un menor risc d’obesitat.

 

És per aquest motiu que l’Organització Mundial de la Salut recomana que, tant pels nens com pels adults, el consum de sucres lliures no hauria de superar el 10% de la nostra ingesta calòrica total (idealment un 5%).

 

Tenint en compte que la digestió i absorció del sucre aporta 4 calories per gram, un adult amb una alimentació de 2.000 calories diàries hauria de limitar el seu consum de sucres lliures a 50 g diaris, que equival a 5 cullerades soperes o 10 cullerades de cafè.

 

En nens, l’Associació Americana del Cor recomana no superar la ingesta de 25 g de sucre al dia (5 cullerades de cafè) i evitar donar sucre als nens menors de 2 anys. No obstant això, el consum de sucres afegits en població pediàtrica seria segur dins el context d’una alimentació saludable i, en cas de consumir-los, es recomana fer-ho a través d’aliments amb una elevada qualitat nutricional, com són per exemple els iogurts.

 

El cas particular del iogurt

 

En els iogurts no tot el que apareix com a sucres a l’etiqueta són sucres afegits. El contingut mitjà en sucres totals d’un iogurt és la suma dels sucres intrínsecs (la lactosa que prové de la llet) i els sucres afegits (presents en els iogurts naturals ensucrats).

 

Un iogurt natural conté de partida entre un 4-6% de sucres naturalment presents en l’aliment en forma de lactosa.

 

La quantitat de sucres afegits del iogurt és la diferència entre els sucres totals declarats a l’etiqueta i el contingut de lactosa, que per cada envàs de iogurt de 125 g pot oscil·lar entre 5 i 7,5 g. Així, mentre que un iogurt natural no conté sucre afegit, el contingut de sucres afegits dels iogurts o llets fermentades ensucrades pot variar entre 6-15 g de sucres per envàs, depenent de la marca.

 

Accions de La Fageda per reduir la quantitat de sucres afegits als iogurts

 

Compromesa amb la salut i benestar de les persones, aquest estiu La Fageda ha començat a reduir els sucres afegits en els 9 dels seus iogurts que porten aquest ingredient: el iogurt natural ensucrat, els iogurts amb gustos, els 3  iogurt per beure . el iogurt grec ensucrat i el iogurt grec amb gust de maduixa.

Aquí us recordem  tots els detalls de l’acció:

 

https://www.fageda.com/blog/en-benefici-de-la-salut-reduim-el-sucre-afegit-als-iogurts/

 

Autor: Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials