Blog
29 setembre 2022

“La gestió de la fàbrica de La Fageda és un treball en equip, busquem solucions als problemes i recolzem a qui ho necessita en cada moment”, Josep Pugès, director d’operacions

El respecte, el tracte amb les persones i els valors del projecte van ser els tres puntals que van atraure en Josep Pugès, actual director d’operacions, cap a La Fageda. El març de 2017 va entrar a formar-ne part, gestionant les operacions de la fàbrica de làctics, la granja i la secció de jardineria.

És de Gavà, ciutat costanera on sol anar de tant en tant a veure la família. Va viure molts anys a Besalú, un dels pobles medievals més ben conservats de Catalunya, però des de fa un temps, es va traslladar a Banyoles, la capital del Pla de l’Estany.

En aquesta entrevista ens explica com és gestionar les operacions de La Fageda i les passions que el fan aixecar cada dia per anar treballar. A més a més, us mostrem la seva part més humana, tot descobrint les seves aficions i coneixent la seva família.    

  • Què significa ser director d’operacions en un projecte social com el nostre?

Des del punt de vista tècnic, les tasques són les mateixes que en una empresa convencional: elaboració de plans estratègics, organització, control pressupostari, inversions, productivitat, eficiència… Tot i això, a La Fageda hi ha dos factors afegits: les persones i els valors. Aquí, el motor de la companyia és la seva gent i hem d’actuar amb la major eficiència possible pel bé comú.

  • Què és el més important que s’ha de tenir en compte a l’hora d’organitzar i gestionar una fàbrica on treballen persones en situació de vulnerabilitat?

L’equip. S’ha de ser capaç de seleccionar les millors persones que, han de ser bons tècnicament, però també han d’encaixar amb els valors de l’empresa i desprendre’ls entre els seus companys. D’aquesta manera, serem capaços de ser eficients i tenir cura de la nostra gent. Així doncs, es tracta d’un treball en equip. Sempre busquem solucions davant dels problemes, i recolzem a qui ho necessita en cada moment.

  • Com s’ha adaptat la fàbrica de La Fageda per a les persones en situació de vulnerabilitat?

A la fàbrica de làctics de La Fageda sempre hem de pensar com ser productius en costos i en terminis. Això ho hem de fer, donant feines manuals al major nombre possible de persones amb necessitat de suport, i sempre amb la màxima ergonomia. Per exemple, per als lots petits tenim màquines manuals com la d’envasar el iogurt líquid, les galledes o els cremosos. També, instal·lem manipuladors pneumàtics que són gestionats per persones, en comptes de robots autònoms. A més a més, vam crear les caixes mixtes – unes caixes on barregem diferents productes – per donar feines manuals, posem cassoles a l’obrador de melmelades en lloc d’una gran marmita industrial, incorporem etiquetadores semi-automàtiques, en comptes d’autònomes… En resum, és un equilibri, un equilibri difícil però factible, entre l’automatització i l’ocupabilitat, analitzant totes les feines de fàbrica des d’un punt de vista de volum, però també de la capacitat necessària per fer la feina. Posteriorment, analitzem les persones una a una, per equilibrar les tasques que es poden automatitzar i les que no.

  • Com és el ritme de treball en una fàbrica com la de La Fageda?

El ritme és com en altres fàbriques, al contrari del que pensa molta gent que ens visita. Aquí hi ha la gràcia de la nostra feina: fer tot el que s’ha de fer, donant descansos a les persones, fent rotacions, mantenint la qualitat i la seguretat alimentària i donant feina a tothom. Si a la Garrotxa apareguessin 20 persones més amb necessitat de treballar, miraríem de donar-los feina, sent imaginatius com ho hem fet sempre i sense perdre eficiència. L’ADN de La Fageda és no deixar a ningú a l’estacada.

En Josep, acompanyat d’alguns membres de l’equip d’Operacions i en Cristóbal Colón i la Carme Jordà.
  • I pel que fa a la granja i a la gestió de les seves operacions?

El contacte amb la natura és gratificant i curatiu. Hi ha persones que no poden suportar treballar tancats dins de fàbrica, i necessiten estar a l’aire lliure o tenir contacte amb els animals. Per això, és important la diversificació d’activitats a La Fageda. La granja s’ha hagut de treballar amb la major eficiència possible i, d’aquí, els robots de munyida, la certificació de benestar animal, i la productivitat per vaca. També, els professionals de granja tenen una doble mirada: la tècnica i la d’acompanyament a les persones.

  • Com hem d’entendre les operacions des de la secció de jardineria?

A la secció de jardineria existeixen dues peculiaritats, quant a la gestió. Des del punt de vista físic, les instal·lacions estan ubicades a Olot i, per tant, han de ser més autosuficients. La segona peculiaritat és que ells treballen a l’aire lliure en convivència amb la resta de la ciutadania. Segurament són la cara més visible de La Fageda.

  • Quin avenç o implementació destacaries d’aquest 2022?

Destacaria la capacitat d’adaptabilitat del personal, davant d’una situació de crisi econòmica. Estic orgullós de com la gent ha respost pel que fa al compromís, la cura de les persones … Si parlem estrictament de temes tècnics, a nivell d’inversions podríem anomenar la que estem fent amb les formadores de caixes per passar de caixes preformades a planxes de cartó, la qual cosa suposarà un estalvi considerable; i també podríem parlar de la posada en marxa de sistemes eficients de fabricació i millora contínua a planta (Lean Manufacturing).

  • Quins són els reptes de futur que es contemplen des d’operacions?

Com ser imaginatius per fer tots els estalvis i eficiències possibles en el context actual, però sempre amb “filosofia Fageda” posant les persones al centre.

  • Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Soc un apassionat del meu ofici, necessito activitat, acció, problemàtiques complexes, sentir-me a gust amb mi mateix, treballar amb persones. Aquí a La Fageda, de tot això no en falta. És molt gratificant treballar en allò que saps fer, ajudant a les persones -i a vegades, a tu mateix- a ser millors i a tenir una vida més plena.

En Josep, a la dreta, amb la resta de companys de l’equip directiu de La Fageda.
  • Què has après a La Fageda després d’aquests anys?

Humilitat! Veure les persones com allò que són. La Fageda és una empresa de persones, amb tota l’amplitud de la paraula.

  • Una qüestió ben tradicional: Si no estiguessis treballant a la teva posició actual, de quin equip de La Fageda t’agradaria formar part?

De NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa. Sempre m’han agradat els reptes, els joves i l’ensenyament.

  • Continuem amb qüestions de la teva vida personal. Quines són les teves aficions?

Des de ben petit sempre m’han agradat les dues rodes, siguin bicicletes o motos, també patinar en línia o en gel, i els esports de motor, he corregut amb cars, trial i enduro. També m’apassiona estar a l’aire lliure, córrer, escoltar música, ballar, viatjar pel món, fer grans caminades per la muntanya i, passejar amb la meva gosseta.

Una de les aficions d’en Josep és el motociclisme. En aquesta foto, del 2006, apareix amb la seva moto a Vidreres.
  • No podia faltar la pregunta estrella… Quin és el teu producte preferit de La Fageda?

Sense cap mena de dubte els iogurts grecs, tant el natural com l’ensucrat.

  • Et veus jubilat a La Fageda?

Espero que sí, que ja comencem a tenir una edat per tenir espants! Fora bromes, per part meva estic convençut que sí, però en aquest món mai se sap, l’única constant és el canvi!

Van viatjar a Estats Units amb la Marissa, la seva dona, i la Laia, la seva filla, per celebrar el 50è aniversari d’en Josep.
  • Anem acabant… Afegiries alguna cosa més?

El que s’ha creat a La Fageda és fantàstic. La Carme Jordà i en Cristóbal Colón, premeditadament o per casualitat, han creat un univers paral·lel que funciona molt bé. Mantenir aquest equilibri econòmic-social és dificilíssim, però molt gratificant. I sí, La Fageda és realment una empresa amb ànima.

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials