Al Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa hi ha uns arbres fruiters molt especials. Es tracta de varietats ecològiques de pomeres, pruneres, cireres, albercoquers o presseguers que són en risc de desaparèixer perquè, pràcticament, ja no s’estan cultivant. El que més hi abunda són les pomeres: n’hi ha unes 200, de varietats diverses, i aquesta setmana els jardiners de La Fageda han tingut la missió de fer-ne la collita.
Durant quatre matins, s’han dedicat a recollir les pomes, en total uns 1.200 quilos. Les de millor qualitat es vendran a productors ecològics de la comarca que fan parada en mercats municipals. “D’aquesta manera, les millors pomes són per a consum fresc i la població les va coneixent”, explica en Kilian Sampol, tècnic del projecte. “Les de segona qualitat es transformen en sucs o melmelades”, afegeix.
El fruiterar, que ja té tres dècades de vida, és a la finca de Can Jordà, una de les seus del Parc Natural, situada a pocs centenars de metres de la finca de La Fageda. Les varietats que hi ha cultivades procedeixen sobretot de La Garrotxa i també n’hi ha d’altres comarques. “El nostre objectiu principal és conservar aquestes varietats antigues, que tenen característiques interessants”, diu en Kilian.
Una brigada dedicada al Parc Natural
La Secció de Jardineria de La Fageda, la més antiga del nostre projecte, treballa en el manteniment del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa des de l’any 1989. Actualment hi tenim dedicada una brigada de quatre persones, que s’ocupen sobretot dels itineraris, les àrees públiques, els aparcaments i la finca de Can Jordà. Per a la recollida de pomes, aquesta brigada s’ha reforçat amb més companys.