Blog
13 març 2020

Iogurt i fruita: un bon tàndem per a la teva salut

De ben segur que has sentit a parlar de la importància de les hortalisses i fruites, els farinacis, els làctics i la carn, el peix i els ous com a part d’una alimentació saludable.

 

Però sabies que, en alguns països com el Canadà, els científics plantegen incorporar els aliments fermentats com un nou grup d’aliments dins la piràmide de l’alimentació?

 

El iogurt: un aliment viu amb un valor nutritiu superior al de la llet

 

Malgrat que els aliments fermentats ara estiguin de moda, això no significa que els seus efectes beneficiosos per la salut estiguin demostrats científicament.

 

De fet, el iogurt i les altres llets fermentades, com els bífidus, són els únics aliments fermentats que compten amb estudis en humans que han demostrat els seus efectes beneficiosos per a la salut digestiva i per reforçar les defenses.

 

A més, els bacteris dels làctics fermentats transformen la llet de partida en un producte de fàcil digestió, apetitós i més complet pel que fa a vitamines i minerals.

 

Combina el iogurt amb fruita de temporada per cuidar les teves defenses

 

Com sols prendre el iogurt? La veritat és que qualsevol manera de consumir-lo és vàlida: ja sigui sol, com a postres d’un àpat principal o acompanyat d’una peça de fruita.

 

Una combinació especialment saludable és consumir el iogurt acompanyat d’una peça de fruita (si és de temporada, molt millor).

Fixa’t.

 

Això és perquè els bacteris vius del iogurt necessiten estar ben nodrits. I el seu menjar favorit és la fibra que es troba als aliments d’origen vegetal com la fruita.

 

De manera que, si optes per menjar-te un iogurt conjuntament amb una peça de fruita, aconseguiràs potenciar les propietats saludables de tots dos aliments.

 

La fruita és rica en fibra, que afavoreix que els bacteris del iogurt i els bífidus arribin sans i estalvis a l’intestí. I, un cop allí, promou el seu creixement.

 

D’altra banda, el iogurt és una font de calci, proteïnes, vitamines i minerals que necessitem en petites quantitats, com les vitamines del grup B, la vitamina D i el zinc.

 

Encara que tinguis el colesterol elevat o sobrepès, pots escollir el iogurt natural, ja que els greixos saturats que t’aporta no afecten els nivells sanguinis de colesterol i, a més, disminuiran la teva sensació de gana.

 

Idees de receptes fàcils i saludables amb iogurt

 

Si no estàs inspirat, compartim amb tu tres receptes amb iogurt per combinar amb aliments rics en fibra:

  • Un bol amb dos iogurts naturals, una taronja tallada a daus i un polsim de canyella o cacau en pols per sobre. És una combinació especialment adequada per a l’esmorzar, ja que aporta una ració de làctic i una peça de fruita que et permetrà començar la jornada amb energia.

 

  • Un iogurt amb una cullerada sopera de llavors de xia. És un aperitiu saludable ideal per a qualsevol moment del dia. Si deixes en remull les llavors de xia amb el iogurt durant uns 5 minuts, et podràs beneficiar de la fibra de la xia, que ajuda a evitar el restrenyiment, aporta sacietat i és fermentable pels bacteris intestinals.

 

  • Una amanida tropical amb iogurt. Aquesta opció serveix tant de primer plat del dinar o sopar, com de plat únic, si li afegeixes una ració d’aliment proteic (per exemple, un pit de pollastre, una llauna de tonyina o un ou dur).

Ara ja tens més motius per incorporar el iogurt com a aliment de consum habitual a la teva alimentació. Si, a més, l’acompanyes d’una ració de fruita, llavors o fruits secs, la teva salut i la de la teva microbiota intestinal t’ho agrairan!

 

Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials