Treballar en un entorn natural protegit com el nostre significa compartir espai amb multitud d’animals entre els quals hi trobem des de petits invertebrats com els escarabats fins a grans mamífers com el cabirol o el porc senglar. Ser-ne conscient, posar-hi el focus i conèixer millor la fauna que ens rodeja i arribar així a estimar-la i respectar-la és l’objectiu de la nova visita turística que oferim sota el nom de Fageda en Ruta. Guiada per un dels nostres treballadors i que també és un dels guies oficials del Parc Natural de la Zona Volcànica, es realitza els diumenges a la tarda durant dues hores i també inclou la tradicional visita a les instal·lacions de granja i fàbrica de iogurts i melmelades.
L’escanyapolls, passejant per La Fageda d’en Jordà
Hi ha dies, com el que avui us expliquem, que la visita ens surt rodona perquè, a part d’explicar la fauna, tenim la sort de creuar-nos amb alguns d’aquests fascinants animals. Aquí en teniu la prova: recentment mentre érem passejant per la Fageda amb tot un grup de visitants ens hem trobat un dels insectes més grans d’entre tots els que tenim a Catalunya i que de fet és l’escarabat més gran d’Europa. Es tracta de l’escanyapolls, també conegut per alguns com a cérvol volador (Lucanus cervus), un tipus d’escarabat representatiu del Parc Natural i molt espectacular per la seva fisonomia.
Concretament ens vam trobar un mascle d’escanyapolls, que es distingeix de la femella per tenir unes mandíbules gegants que li serveixen per a les disputes amb la resta de mascles i per atreure a les femelles. Per tant les seves funcions no són alimentàries sinó decoratives i defensives.
Ensenyant l’escanyapolls al grup durant la visita Fageda en Ruta
La majoria d’integrants del grup no n’havia vist mai cap i se’l miraven amb una barreja d’admiració i sorpresa. Com també els vam explicar, sol viure uns 4 o 5 anys i normalment ho fa en boscos caducifolis com aquesta reserva natural. La major part de la vida se la passa en estat larvari perquè ha d’acumular molta energia per a poder transformar-se en adult amb una mida tan gran. En aquesta primera fase s’alimenta de fusta en descomposició i una larva d’un gram consumeix uns 22,5 centímetres cúbics de fusta al dia. A la tardor es produeix la metamorfosi que el converteix en adult i a la primavera següent és quan emergeix del subsòl i viurà entre 15 dies i un mes. És per això que els solem veure, com en aquest cas, de juny a agost.
En aquesta última fase vital ja no li cal preocupar-se massa de l’alimentació perquè principalment subsisteix de les reserves de greix acumulades al seu abdomen. També ingereix saba dels arbres. Ara la seva missió serà reproduir-se. La femella pon entre 3 i 20 ous i ho fa al costat de la font d’aliment: els enterra pròxims a la fusta dels arbres. Pels humans és totalment inofensiu.
Si teniu ganes de descobrir la fauna de La Fageda i també conèixer millor la seva geologia, clima i flora, no us perdeu Fageda en Ruta. Potser també tenim sort i ens en creuem amb ell o amb algun dels altres animals que podem veure amb certa freqüència com granotes, gripaus, cabirols, gaigs, merles, cueretes blanques, pardals…
Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda