Blog
25 juliol 2018

Ens creuem amb un escanyapolls mentre passegem per La Fageda!

Treballar en un entorn natural protegit com el nostre significa compartir espai amb multitud d’animals entre els quals hi trobem des de petits invertebrats com els escarabats fins a grans mamífers com el cabirol o el porc senglar. Ser-ne conscient, posar-hi el focus i conèixer millor la fauna que ens rodeja i arribar així a estimar-la i respectar-la és l’objectiu de la nova visita turística que oferim sota el nom de Fageda en Ruta. Guiada per un dels nostres treballadors i que també és un dels guies oficials del Parc Natural de la Zona Volcànica, es realitza els diumenges a la tarda durant dues hores i també inclou la tradicional visita a les instal·lacions de granja i fàbrica de iogurts i melmelades.

 

L’escanyapolls, passejant per La Fageda d’en Jordà

 

Hi ha dies, com el que avui us expliquem, que la visita ens surt rodona perquè, a part d’explicar la fauna, tenim la sort de creuar-nos amb alguns d’aquests fascinants animals. Aquí en teniu la prova: recentment mentre érem passejant per la Fageda amb tot un grup de visitants ens hem trobat un dels insectes més grans d’entre tots els que tenim a Catalunya i que de fet és l’escarabat més gran d’Europa. Es tracta de l’escanyapolls, també conegut per alguns com a cérvol volador (Lucanus cervus), un tipus d’escarabat representatiu del Parc Natural i molt espectacular per la seva fisonomia.

 

Concretament ens vam trobar un mascle d’escanyapolls, que es distingeix de la femella per tenir unes mandíbules gegants que li serveixen per a les disputes amb la resta de mascles i per atreure a les femelles. Per tant les seves funcions no són alimentàries sinó decoratives i defensives.

 

Ensenyant l’escanyapolls al grup durant la visita Fageda en Ruta

 

La majoria d’integrants del grup no n’havia vist mai cap i se’l miraven amb una barreja d’admiració i sorpresa. Com també els vam explicar, sol viure uns 4 o 5 anys i normalment ho fa en boscos caducifolis com aquesta reserva natural. La major part de la vida se la passa en estat larvari perquè ha d’acumular molta energia per a poder transformar-se en adult amb una mida tan gran. En aquesta primera fase s’alimenta de fusta en descomposició i una larva d’un gram consumeix uns 22,5 centímetres cúbics de fusta al dia. A la tardor es produeix la metamorfosi que el converteix en adult i a la primavera següent és quan emergeix del subsòl i viurà entre 15 dies i un mes. És per això que els solem veure, com en aquest cas, de juny a agost.

 

En aquesta última fase vital ja no li cal preocupar-se massa de l’alimentació perquè principalment subsisteix de les reserves de greix acumulades al seu abdomen. També ingereix saba dels arbres. Ara la seva missió serà reproduir-se. La femella pon entre 3 i 20 ous i ho fa al costat de la font d’aliment: els enterra pròxims a la fusta dels arbres. Pels humans és totalment inofensiu.

 

Si teniu ganes de descobrir la fauna de La Fageda i també conèixer millor la seva geologia, clima i flora, no us perdeu Fageda en Ruta. Potser també tenim sort i ens en creuem amb ell o amb algun dels altres animals que podem veure amb certa freqüència com granotes, gripaus, cabirols, gaigs, merles, cueretes blanques, pardals…

 

Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials