Blog
17 juliol 2023

Els iogurts desnatats: qui els hauria de menjar?

El iogurt és un aliment que conté greixos, un vehicle de les vitamines A i D necessàries per a les defenses i per una adequada salut òssia.

Encara que la proporció de greix d’origen animal del iogurt no representa una quantitat important respecte al total que ingerim al llarg del dia, hi ha algunes persones que és recomanable que moderin el seu consum.

Anem a veure per a quines persones s’aconsellen els iogurts desnatats.

Quines propietats tenen els iogurts desnatats?

Els iogurts desnatats aporten un contingut màxim de matèria grassa d’un 0,5% (0,5 g per 100 g d’aliment), el que fa que el seu contingut calòric es redueixi (57,5 kilocalories per unitat) en comparació al iogurt normal (87,5 kilocalories per unitat).

El greix de la llet aporta també les vitamines A i D, i això explica que el seu contingut en el iogurt desnatat sigui inferior.

El contingut de proteïnes d’elevada qualitat, de lactosa, de vitamines del grup B (B1, B2, B6, niacina, àcid fòlic i B12) i C, de calci i fòsfor es manté al iogurt desnatat.

Quines persones es recomana que optin pels iogurts desnatats?

Els nens i els adults sans i sense problemes en el metabolisme del colesterol i dels greixos poden prendre tranquil·lament iogurts normals i no cal que optin per la seva versió desnatada.

Per exemple, una persona sana que no abusi d’aliments rics en greixos saturats pot consumir de manera segura fins a uns 20-30 g de greixos saturats cada dia. Mentre que un iogurt natural aportaria tan sols 2,75 g de greixos saturats.

Els iogurts desnatats estarien recomanats per les persones:

  • Amb problemes amb el metabolisme dels greixos d’origen hereditari: en aquests casos és possible que calgui optar a una reducció dràstica dels greixos d’origen animal de la dieta.
  • Que volen controlar el seu excés de pes: algunes dietes baixes en calories requereixen una reducció del consum de greixos a més dels carbohidrats.
  • Amb problemes digestius: els iogurts desnatats són una bona alternativa per les persones amb gastritis i per les persones d’edat avançada amb digestions pesades.

No obstant això, els últims estudis han relacionat el consum de llet i els seus derivats com el iogurt amb un menor risc d’obesitat, inclòs el iogurt sencer.

En aquesta línia, un nou estudi amb 245.000 persones de 80 països de tot el món ha trobat que incloure dues racions diàries de làctics sencers com el iogurt, en el context d’una alimentació equilibrada, pot protegir-nos dels problemes de salut cardiovasculars com la perillosa síndrome metabòlica que inclou una pressió arterial alta.

Andreu Prados. Farmacèutic, dietista-nutricionista i doctor en comunicació científica en nutrició.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials