Blog
13 maig 2022

Els greixos dels làctics, més bons i saludables del que ens pensem

Degut a que els làctics són aliments d’origen animal, el seu contingut en greix saturat i colesterol acostuma a ser elevat. Això ha fet que tradicionalment es recomani escollir les seves versions semidesnatades o desnatades per tenir una bona salut cardiovascular.

Però en temes de nutrició, la ciència mai és blanca o negra, sinó que admet una escala de grisos. Els estudis més recents indiquen que, contràriament al que es pensava, els productes làctics sencers poden ser beneficiosos per a la salut cardiovascular. Descobreix per què no tots els greixos saturats es comporten igual i què diuen els últims estudis sobre els làctics sencers i la salut metabòlica.

La solució per cuidar-te no passa per centrar-te en un únic nutrient

Quan sorgeix algun tema de nutrició en una conversa és freqüent vincular les propietats saludables dels aliments al seu contingut en determinats nutrients. Però la realitat és que un aliment és més que la suma dels seus nutrients per separat i això fa que molt poques vegades el protagonisme el tingui només un nutrient en concret. De fet, s’estima que de tots els 26.000 compostos diferents que podem trobar als aliments, només en tenim ben definits i estudiats 150.

Si per exemple penses en el iogurt, és possible que et vingui al cap el seu contingut en bacteris saludables probiòtics, que és la propietat que se sol destacar als lineals dels supermercats. Però un iogurt també t’aporta proteïnes d’alta qualitat, greixos saludables, vitamines, calci i fòsfor que treballen amb equip amb els ferments làctics i en conjunt fan que sigui un aliment nutritiu.

Per què no tots els aliments amb greixos saturats són iguals

Des de fa molts anys els greixos s’han vist com els dolents de la pel·lícula. No obstant, parlar de greix és tan general com parlar de ciutats. Igual que cada ciutat té les seves característiques i n’hi ha algunes que són més encantadores que d’altres, no tots els greixos es comporten igual un cop els hem ingerit a través dels aliments.

De manera que no és correcte posar a tots els greixos saturats dins el mateix sac, sinó que abans de sentenciar-los com a poc saludables cal saber quin tipus de greix saturat conté l’aliment en qüestió. Per exemple, algunes propietats dels greixos que influeixen en els seus efectes sobre la salut són la seva estructura química (longitud de la cadena de cada àcid gras), el seu origen i la matriu alimentària en la que estan inclosos (els greixos de la carn es comporten diferent que els greixos dels làctics, malgrat que els dos són saturats).

En el cas dels làctics, s’ha comprovat que el 60% dels greixos de la llet no sols no augmenten el risc cardiovascular sinó que poden protegir-nos de l’obesitat i la diabetis tipus 2. Per exemple, l’àcid esteàric, l’àcid oleic, l’àcid linoleic conjugat i els esfingolípids són diferents tipus de greixos que es troben als làctics i tenen la capacitat de reduir el colesterol sanguini. D’altra banda, la proteïna dels làctics pot reduir la sensació de gana, complementant l’efecte beneficiós dels greixos descrit.

El consum excessiu de greixos trans d’origen industrial (per exemple, els que abunden als aliments ultraprocessats com la brioixeria i els plats precuinats) s’ha relacionat amb un augment del risc de patir malalties cardiovasculars. Però aquest no és el cas dels greixos trans naturals procedents de la llet, el consum dels quals pot afavorir que el nostre cos respongui millor a la insulina, que és l’hormona que ajuda que la glucosa dels aliments entri a les cèl·lules i es pugui utilitzar com a combustible.

Què diuen els últims estudis sobre la relació entre els greixos dels làctics i les malalties cardiovasculars?

Els estudis més recents com aquest (una revisió que inclou diferents estudis) conclouen que no hi ha diferències entre prendre làctics sencers o làctics desnatats per prevenir el risc de malalties cardiovasculars com la diabetis tipus 2 i l’obesitat. Inclús pels més petits de casa, el consum de làctics sencers s’associa amb una reducció d’un 43% del risc de tenir sobrepès.

Per tant, a la llum d’aquest i d’altres estudis recents, no té sentit mantenir la preocupació sobre el consum de productes làctics sencers.

El iogurt, un làctic amb propietats cardiosaludables i un bon indicador de la qualitat de la nostra alimentació

El tipus de greix dels làctics no és l’únic factor responsable que explica el seu efecte protector vers l’obesitat, la síndrome metabòlica i la diabetis tipus 2. S’ha vist que el calci dels làctics, i no només la presència de greixos saturats específics, podria explicar l’efecte protector que tenen els làctics en la reducció del pes corporal.

Més recentment, s’ha descobert que els bacteris amb propietats probiòtiques podrien contribuir a explicar l’efecte beneficiós del iogurt i altres llets fermentades de reduir el risc de diabetis tipus 2 i síndrome metabòlica en població sana.

Mentre els científics es posen d’acord amb quin tipus de bacteri sembla el més indicat per perdre pes i prevenir les malalties cardiovasculars al llarg de la vida, una bona recepta que tenim a l’abast per cuidar la nostra salut metabòlica passa per incloure el iogurt en els nostres menús diaris. A més, prendre iogurt es relaciona amb tenir una alimentació equilibrada i portar un estil de vida saludable.

Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials