Blog
15 juliol 2020

Aprenem de tomates, al rebost de La Fageda en cultivem 7 varietats

En un parell de setmanes els companys del Servei de Teràpia Ocupacional (STO) ja començaran a recollir els tomàquets de la nostra horta ecològica El Rebost de La Fageda. Just abans que s’iniciï la recol·lecta, i tenint en compte que aquest és un dels productes de més èxit de l’horta, avui li volem dedicar aquest article.

 

Quantes varietats de tomàquet tindrem? Quina quantitat de quilos en podrem recollirem al dia? On i per a qui es posaran a la venda? A quin preu? Quin és el sentit del nostre projecte d’hort terapèutic? Anem a resoldre-ho. I per fer-ho, ens dirigim cap als hivernacles per a parlar directament amb en Gerard Pujol, monitor del Taller de Teràpia Ocupacional i encarregat de les activitats d’Horta i Jardineria.

 

Aquest any tenim en total set varietats de tomàquet, totes per amanir. És un producte que agrada molt entre els companys i potser et diria que és un dels que té més èxit del Rebost, ens comenta en Gerard, mentre ens endinsem a les jardineres.

 

 

Entre les primeres tomaqueres que veiem hi tenim el tomàquet gegant rosa, molt carnós, gran i massís; el tomàquet cor de bou, també carnós, dolç, amb un punt àcid i amb la seva peculiar forma punxeguda de sota; i el tomàquet raf, amb un sabor més fort i molt típic de la zona andalusa d’Almeria, ja que la seva planta tolera aigua amb un cert contingut en sals. Com a curiositat, el seu nom ‘raf’ significa ‘resistent al Fusarium‘, que és un tipus de fong que sovint ataca aquestes plantes.

Els fruits ja comencen a tenir una mida i nombre considerable però encara són ben verds. Els començarem a recollir cap a mitjans o finals de juliol. Aquest any hem sembrat una mica més tard a causa de la Covid. Normalment els plantem quan ja s’han acabat les glaçades, però aquest any amb el Servei d’STO tancat doncs s’ha retardat una mica més. Però ho tindrem ben a punt perquè no falti a les nostres amanides d’estiu!.

 

Seguim avançant per l’hivernacle i ens trobem dues varietats més. D’una banda, el tomàquet ou de toro, una varietat de mida gran i amb un punt mantegós, i, de l’altra, el tomàquet bombeta, acabat en punta i molt dolç. Si ens fixem en les fulles, veiem que en algunes hi ha el rastre deixat pel cuc minador, també conegut com a arna del tomàquet. Es tracta d’una plaga molt habitual en les tomaqueres. Com es pot combatre?

 

Com ja sabeu, la nostra és una horta ecològica i per això necessitem productes naturals per lluitar contra les plagues. En aquest cas concret del minador, apliquem dos productes a la planta, un que porta un bacteri que parasita l’eruga d’aquest insecte i fa que es mori, i la piretrina, un insecticida natural. Un altre dels problemes d’aquestes plantes és l’aparició de fongs, però de moment no n’hem detectat. Apareixen quan hi ha humitat abundant però com que tenim un sistema de rec gota a gota doncs reduïm la probabilitat que n’hi hagi, ens explica.

 

Els tomàquets de la varietat negre, encara verds i el rec gota a gota.

 

 

Arribem a les últimes tomaqueres i veiem, encara verd, el tomàquet negre, una varietat de mata alta i que concentra una quantitat important d’antioxidants; i el tomàquet del bitxo, allargat i amb una forma que s’assembla a la del pebrot.

 

En total s’han ocupat 8 jardineres, amb 28 tomaqueres cada una. Cada planta està lligada a dues canyes perquè quedi enlairada i estigui a la vegada més ventilada.

 

Les tomaqueres del tomàquet cor de bou.

 

Horta ecològica

 

Com que es tracta d’una horta ecològica pensada per als companys d’STO perquè puguin fer una tasca amb sentit, els preus seran simbòlics i es vendran totes les varietats a 1 €/kg, com ja vam fer l’any passat. Si tot va bé, en el moment de més rendiment, podrem recollir uns 15-20 kg de tomàquets al dia. En tractar-se d’un economat, en podrem comprar totes les persones de La Fageda.

 

El seu ús més habitual és per a les amanides, però si us agrada experimentar, no us oblideu que el podem combinar amb el nostre producte estrella, el iogurt, i fer-ne una salsa!

 

Un cop finalitzada la temporada d’estiu les plantes se substituiran per cols, coliflors i bròquils.

 

Víctor de Paz
Periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials