El nostre nutricionista de capaçalera, l’Andreu Prados, ens fa arribar aquests consells.
Nadal és un bon moment per cuidar-te
Aquest any, la Covid-19 ens ha posat panxes enlaire molts plans que teníem i ens ha ensenyat que per vèncer un obstacle millor caminar junts que sols. Per això les vacances de Nadal són un bon moment per fer balanç i gaudir de la bona companyia amb les persones que més estimes.
L’alimentació està molt lligada a aquestes festes i cal donar-li la importància que es mereix.
Existeix la creença generalitzada que durant el Nadal cuidar l’alimentació és una “missió impossible” i que és millor deixar-ho com a objectiu d’Any Nou. Per què no li dones la volta a la truita i aprofites aquests dies per millorar el que menges o, encara millor, innovar a la cuina?
Menjar de manera saludable no és tan complicat com et sembla.
I aquí et dono un consell de dietista-nutricionista: menjar millor té més a veure amb els aliments i begudes que no entren a casa teva que amb els que hi entren.
Durant aquestes festes és possible que prestis més atenció al que menges quan tens algun malestar digestiu o es veu alterat el teu trànsit intestinal a causa dels excessos de Nadal. La teva salut digestiva és un pilar clau de la teva salut i el que menges és el teu millor aliat per cuidar el teu benestar des del teu interior.
El nostre equip de Cuina preparant l’àpat del dinar de Nadal del 2019.
Consells per menjar de manera saludable i segura durant Nadal
Les trobades i reunions familiars i amb amics s’han de limitar a un nombre màxim de 10 persones per garantir les mesures de seguretat enfront de la Covid-19. Amb tot, això no exclou que els àpats amb les persones amb qui convius habitualment siguin apetitosos i saludables!
Pren nota dels següents 5 consells per tenir unes bones digestions i estar en forma durant Nadal:
1. Comença cada àpat amb una ració generosa de verdura, per exemple en forma d’amanida o de verdura cuinada amb poc oli (les verdures al forn o al vapor són una bona alternativa). Incloure verdures i hortalisses com a entrant o plat principal t’aportarà sensació de sacietat i et permetrà reduir el consum posterior de plats amb un elevat contingut de greixos que són difícils de digerir. L’Organització Mundial de la Salut ha recomanat un consum diari d’almenys 5 racions de verdures i fruites per tenir un sistema immunitari sa i fort.
2. Per beure, millor aigua. L’aigua hauria de ser la beguda d’elecció en el teu dia a dia i també durant Nadal. Algunes alternatives saludables a l’aigua són les infusions, els brous de verdures casolans i els liquats de verdures. Les begudes alcohòliques (siguin del tipus que siguin) deshidraten, irriten la mucosa digestiva i desequilibren la comunitat de microorganismes beneficiosos que habiten els teus intestins.
3. No cal provar tots els plats que se serveixin a la taula o, si els vols provar tots, opta per fer un plat únic amb un tastet dels plats que et cridin més l’atenció. Durant aquests dies festius tindràs diferents moments per gaudir de bons àpats, així que intenta no satisfer la teva curiositat gastronòmica en un únic àpat.
4. Alguns aliments que milloren la digestió i que pots alternar entre els àpats o com a postres són: les infusions de fonoll i farigola, melissa o camamilla després dels àpats, la carxofa, la pinya natural i el bífidus.
5. Intenta restringir el consum de torrons i polvorons als àpats més assenyalats del dia de Nadal, Cap d’Any i Reis. La resta dels dies, fes vida normal i com a postres escull una fruita de temporada com un cítric o bé un iogurt. Si segueixes els consells que t’he explicat fins ara, el més segur és que arribis a les postres amb poca gana. Si encara et queda un raconet per provar el teu torró favorit, ho pots fer, però no abusis.
Alguns mites alimentaris que no són certs
Possiblement has sentit alguna d’aquestes frases relacionades amb l’alimentació que no són certes i t’explico el perquè:
• Els licors digestius són una bona alternativa com a postres. Les begudes alcohòliques no afavoreixen les teves digestions, sinó més aviat tot al contrari. Recorda que la dosi d’alcohol més saludable és la que no consumeixes.
• Si m’excedeixo en un àpat, ho puc compensar fent dejú la resta del dia. És millor repartir la teva ingesta diària en diferents àpats, ja que saltar-se els àpats farà que arribis al següent àpat amb més gana.
• Una alimentació saludable no és la que inclou la varietat més gran d’aliments. La base dels teus menús són els cereals integrals, les verdures, les fruites i les proteïnes saludables amb racions adaptades a la teva edat i nivell d’activitat física.
Espero que gaudeixis d’un bon (i segur) Nadal!
Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.