El projecte d’horticultura ecològica de La Fageda ja disposa d’una nova eina pel control de plagues. Es tracta d’un hostal per a insectes que ofereix diferents estances personalitzades i adequades per a cada animalet i que atraurà depredadors de pugons, erugues, mosca blanca i d’altres organismes que ataquen els cultius. És aquest hostal una alternativa real a l’ús de pesticides i químics? Quants insectes podrà acollir? També hi podran hibernar? Quines són les plagues més perjudicials pels nostres cultius? Us ho detallem a continuació.
El Rebost de La Fageda, l’hort que ocupa a persones que necessiten un suport elevat i una activitat sense massa pressió, treballa seguint el model d’agricultura ecològica. És per això que ni la terra rep adobs químics ni les plagues són atacades amb pesticides. Però, com actuar, per exemple, davant la proliferació de pugons?
Els pugons són uns petits insectes que poden arribar com a molt als 3mm i que són de color verd, blanc, vermell o negre. Xuclen la saba de les plantes i es reprodueixen molt ràpid. Els podem trobar per exemple als tomàquets, als enciams o l’albergínia. Des de fa uns dies, també són presents a les nostres bledes. Amb l’arribada de la primavera proliferen i es poden arribar a convertir en una plaga inassumible per l’hort. Com podem frenar la seva població? Doncs una bona manera és incentivar la presència d’altres insectes que s’alimentin d’aquests afídids. Un exemple n’és la marieta. L’hostal, doncs, és una manera de crear-li un refugi prop de l’hort perquè sigui la nostra aliada contra el pugó.
‘Es tracta de crear un ecosistema en equilibri. I els insectes són necessaris per arribar-hi. Els hi hem creat un espai on passar la nit, fer-hi el niu, hivernar i on també hi pugui haver les larves. I el més important és que tinguin menjar. Per tant, una certa població de pugons és necessària perquè aquests insectes no marxin‘, explica Antonio López, responsable d’El Rebost.
Però ni el pulgó és l’única plaga que afecta l’hort ni la marieta l’única aliada. L’hostal té diferents estances, amb textures variades. Hi ha totxos, soques i testos invertits, entre altres materials, generant així cavitats de diferents mides per a niar. A banda d’habitacions per a marietes, hi haurà allotjament per a vespes, mosca verda, borinots, centpeus, pregadéus… Tots ells són també depredadors d’espècies perjudicials pels cultius com erugues, minadors de fulles, mosca blanca, aranya roja i trips.
La mosca blanca, per exemple, és un petit insecte d’1mm de longitud i que s’alimenta de la saba de les plantes i redueix la seva capacitat productiva. La podem trobar en fulles de plantes com el tomàquet, l’albergínia o el cogombre. La vespa serà l’encarregada de controlar-ne la població. La llagosta, per la seva banda, es menja les fulles i en alguns casos tota la planta i per tant pot ser molt perjudicial. L’ajuda dels pregadéus, també coneguts com a Mantis religiosa, serà important ja que és un depredador natural de llagostes.
‘L’hostal s’anirà omplint amb els anys. A l’etapa estival ja hi començarà a haver més activitat i segurament algunes larves. A més, alguns d’aquests insectes també participaran en la pol·linització i per tant el benefici serà doble‘, afegeix l’Antonio.
Les plantes, també unes bones aliades
A banda dels insectes, també les plantes poden ajudar a combatre plagues. Hi ha algunes espècies que desprenen aromes que actuen com a repel·lent. Aviat començarem a plantar clavell de moro a l’hort. L’efecte esperat és que hi hagi una davallada important en la població de mosca blanca. Davant de malalties o altres afectacions també hi ha l’opció d’utilitzar insecticides biològics com la piretrina, extreta dels fruits i flors del piretre.
L’hostal d’insectes es complementa amb altres pràctiques com l’aposta per la qualitat del sòl, els adobs ecològics, la rotació de cultius i les sinergies entre plantes. I tot per disposar dels enciams, bledes, pèsols, faves, tomàquets, pebrots, cogombres, albergínies, cols i coliflors més bons i amb més sentit de La Garrotxa!
Si us ha interessat l’article no us perdeu els pròxims capítols, on us explicarem el tipus de sòl que utilitzem al Rebost i la forma detallada de rotació dels cultius. I si veniu a visitar-nos, hi podreu donar un cop d’ull i us direm si ja han arribat els primers inquilins…
Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda