L’aire fresc d’aquest matí d’octubre ens recorda que per fi ja ha arribat la tardor a La Fageda. Aquest any el fred encara no havia aparegut, i ja tocava que després de les pluges i la calor, fes acte de presència.
La bonança meteorològica de les darreres setmanes ha endarrerit la màgia dels colors que agafen els boscos quan els faigs decideixen canviar de vestit.
La tardor és l’estació per excel·lència a La Fageda, el moment en què tots els elements semblen conjurar-se per donar-li la màxima esplendor.
És temps de llums, de colors i bassals que els reflecteixen, flaixos de fotos dels visitants que busquen castanyes amagades sota un mar de fulles de colors.
I per descomptat és també temps de pluges, condició indispensable per obrir l’esperada temporada del secret més ben guardat, els bolets.
Els bolets a la Garrotxa
La Garrotxa és una terra amb grans extensions de bosc, amb molta diversitat d’hàbitats i gran varietat de bolets. Així doncs ja cal pensar que també hi ha bons boletaires i micòlegs. Aquí els bolets i els boletaires han format part de la cultura popular i de la subsistència des de sempre.
Les famílies de pagès garrotxines dedicaven uns dies de tardor a sortir a “caçar bolets” i omplir cistells i rebosts d’escarlots vermells, bolet que es fa en alzinars i rouredes, molt freqüents a la comarca i prou apreciat. Els escarlots, coneguts com a “carlets” a la resta de Catalunya, es pelaven, salaven i confitaven en grans pots de vidre.
D’aquesta forma les famílies de pagès tenien un complement substanciós per anar acompanyant els plats a la cuina durant tot l’any, i això no era poca cosa.
La tradició boletaire ens ha acompanyat fins als nostres dies i darrerament ha rebut l´impuls d’un conegut programa de televisió que per bé o per mal l’ha accentuat, agafant una dimensió d’esport nacional de tardor.
Foto: Un cistell amb castanyes, escarlot vermell, cep o siureny i rossinyol.
A la Fageda estem envoltats d’un bosc famós i recitat, la popular Fageda d’en Jordà, una fageda que s’alça sobre una colada de lava volcànica del Croscat i on s’alcen tossols o volcans sense arrel. Aquests l’hi donen el seu caràcter romàntic i perdedor que antigament inspirava a poetes i pintors, i que darrerament també inspira i omple de color els perfils d’instagramers i influencers d’arreu.
A la fageda hi podem trobar, entre altres, un dels bolets més populars de la Garrotxa, el cep o siureny.
A les comarques de Girona trobem diversos bolets comestibles del gènere boletus que popularment coneixem com “ceps”. Ja siguin els Boletus Aereus o “surenys” de rouredes i alzinars de cotes baixes, els boletus aestivalis de fagedes, passant pels més que coneguts Boletus Edulis i Boletus Pinicola del nostre Pirineu.
A la foto un cep edulis (esquerre) i un pinícola (dreta) que treien el cap a una pineda de les faldes del Canigó.
Redacció: Albert Terradellas Brugada, boletaire, professional de La Fageda i editor de www.bolets.com.