Blog
13 setembre 2019

Sabies que les vaques de La Fageda ens donen una mitjana diària d’entre 34 i 35 litres de llet per vaca i dia?

La vaca frisona és una de les principals races productores de llet del món. Tacada de blanc i negre i originària del nord d’Europa, no té competidora pel que fa a volum de producció. Però… quants litres pot produir en un sol dia? Per què hi ha variacions en la lactància en funció de l’estació de l’any? Quina incidència hi pot tenir la seva alimentació? És l’estiu la millor temporada per a aquests animals? ¿Quants dies dura la seva lactància? Us ho expliquem a continuació.

S’acosta la tardor i ben aviat el bosc que rodeja la nostra finca es tenyirà de colors agafant les encisadores i atractives tonalitats groguenques, ataronjades i vermelloses. Però no només això. A les nostres granges també es produirà un petit canvi: les vaques començaran a augmentar progressivament la quantitat de llet produïda en els seus braguers.

 

Les dades recollides pel nostre responsable de granja, Albert Curós, ens parlen d’una producció mitjana d’entre 34 i 35 litres per vaca i dia i d’una lactació que s’acosta als 305 dies, uns deu mesos. Els mateixos indicadors també mostren una caiguda d’entre 8 i 10 litres diaris per vaca entre els mesos de juny i setembre, quedant una xifra propera als 28 litres diaris. Quina és la causa d’aquest important descens? El motiu el trobem en les altes temperatures. Quan se superen els 25 graus, les vaques tenen més estrès i això afecta la seva producció”, ens explica l’Albert.

 

 

“A partir del setembre comença a incrementar-se de forma progressiva la producció de llet però l’ascens no és tan ràpid i sobtat com la baixada. Augmenten uns dos litres per vaca cada mes fins que arriba el gener. Entre gener i maig la producció s’estabilitza en uns 37-38 litres per vaca i dia”, afegeix.

 

Per contrarestar l’efecte de les altes temperatures estivals, disminuir el seu estrès i millorar el seu benestar,  aquest any hem instal·lat al nou estable de vaques lleteres un modern sistema de ventilació complementat amb un nebulitzador d’aigua per a refrescar l’ambient.

 

 

Alimentació i producció de llet

 

Per obtenir una producció estable el més important és que les vaques segueixin una bona alimentació. “Les nostres vaques mengen uns 50 kg diaris entre farratges i cereals i beuen entre 70 i 140 litres d’aigua diaris, depenent de l’estació de l’any”, apunta l’Albert. També és molt important controlar el greix de la llet. Per aconseguir-ho, durant els mesos de més calor l’alimentació conté per exemple més farines de blat de moro” conclou.

Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials