Un dels pilars de la filosofia de La Fageda és crear sinergies amb associacions, entitats o empreses de la comarca de La Garrotxa. Es tracta d’una manera més de desenvolupar el nostre projecte social amb sentit. Treballem per cuidar, mantenir viva i reactivar la nostra zona, perquè com diu Cristóbal Colón, president de La Fageda: “El sentit del treball és un treball amb sentit”.
Així doncs, no és d’estranyar que anem duent a terme iniciatives i col·laboracions amb diverses entitats, com l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. “A La Fageda sempre hem intentat estar molt lligats al territori i la formació és un dels punts que ens engresca més per crear aliances i més encara, tenint un centre artístic tan potent com aquest”, apunta la Mariona Martí, responsable del Servei d’Atenció al Visitant.
Des d’aquesta escola, s’ofereix el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Revestiments Murals, uns estudis que tenen la finalitat de formar futurs professionals en l’àmbit de la intervenció mural. El setembre de 2019, ens van contactar amb l’objectiu de buscar una forma de col·laboració, en la qual els seus estudiants poguessin fer pràctiques en un projecte empresarial real i pintar un mural, seguint tot el procés d’elaboració, des de l’inici fins al seu acabament. I des de La Fageda, no ens ho vam pensar dues vegades: ens semblava una idea brillant!
Els inicis del mural: mans a l’obra!
“Tot va començar amb una visita, els estudiants van fer un tomb per La Fageda i els vam explicar: què fèiem, perquè ho fèiem, la nostra filosofia, el nostre dia a dia… I allà els vam comentar que en aquella visita ens faltaven suports per fer-la més visual”, explica la Mariona. D’aquesta manera va sorgir la idea de crear un mural al costat de la nostra granja de vaques, amb la finalitat de fer la visita més amena i dinàmica. I, sobretot, perquè els nens i les nenes puguin conèixer les diferents parts d’una vaca, així com el funcionament del seu organisme.
Els estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot han conceptualitzat, creat i desenvolupat el disseny del mural i des de La Fageda, els hem proporcionat els recursos econòmics per fer-ho possible. Al mural hi podreu veure el dibuix d’un paisatge i dues vaques, que serveixen per donar a conèixer la fisiologia d’aquests animals remugants. Amb l’objectiu de fer més entenedora aquesta part, l’alumnat va crear un seguit de peces de fusta que se superposen a una de les vaques i que corresponen a les diferents parts de l’animal.
“Volíem que fos una il·lustració per fer-ho més visual, però, a més a més, li vam voler donar el toc que es poguessin treure les peces i fer com si fos un joc de puzle. Ho vam fer amb volum perquè les persones amb dèficit visual poguessin tocar-ho i notar totes les parts de la vaca. El circuit que fa l’aliment també està marcat perquè ho puguin palpar”, aclareix la Mariona. Aquest tipus de material també va molt bé quan els més petits de casa ens acompanyen a les visites, ja que els nens i les nenes no només poden tocar les vaques de la granja, sinó que, a més a més, poden imaginar-se com són aquests animals per dins gràcies a aquest dibuix: com mengen, què mengen, com treballen els 4 estómacs que tenen, per què sempre masteguen…
El passat mes de juny es va donar per acabat el mural i un cop es va tenir tot fet, va sorgir una nova idea: donar vida a la paret adjacent, la que es troba al costat esquerre de l’actual il·lustració. Ens ho confessa la Mariona: “Vam veure que hi podia haver una continuïtat, que els estudiants que cursin el cicle formatiu l’any que ve, poden venir a decorar l’altra paret. En aquesta nova paret, ens imaginem només pintura, és a dir, continuar amb el paisatge de la vaca, però que també hi hagi una frase inspiradora del projecte.”
El poder de la cooperació
Per nosaltres seguir millorant amb iniciatives com aquesta és una necessitat. I què millor que poder-ho fer amb entitats de la zona i contribuint al desenvolupament del territori? D’aquesta manera aconseguim crear unions i el resultat és més humà, més real.
La col·laboració amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot es va començar a teixir fa uns anys, quan al voltant del 2016, ens van proposar treballar en un projecte que consistia a transformar i reaprofitar materials de rebuig en objectes: làmpades, jocs, taules, cadires… Anys més tard, quan es va crear El Rebost de La Fageda, una botiga interna pels nostres empleats i empleades, van treballar la imatge i els materials d’aquest nou servei: la imatge gràfica, la senyalització, el disseny de l’espai…
S’està en contacte permanent amb el centre, perquè sovint van sorgint noves oportunitats de cooperació, com la del mural. I és que, d’idees no ens en falten: començant per la possibilitat d’ampliar el mural de la granja i seguint amb una altra proposta de pintura que donaria color a la paret de la fàbrica de gelats i ens ajudaria a explicar com treballem per elaborar aquests productes tan refrescants. Projectes de futur que esperem en candeletes que vagin tirant endavant, perquè fomentar la creativitat i potenciar les idees innovadores dels més joves, és una bona manera de seguir creixent dia a dia.