Blog
31 juliol 2020

Aprenem sobre els greixos d’origen animal i desmuntem falses creences

L’Andreu Prados, farmacèutic i dietista-nutricionista, ens fa arribar una interessant informació sobre els diversos tipus de greixos i com consumir-los.

 

“Com que tens el colesterol alt, a partir d’ara hauràs de limitar el consum d’ous i prendre els lactis desnatats”. “He llegit a internet que no cal limitar el consum d’ous i lactis sencers sempre i quan la resta de la meva alimentació sigui equilibrada i prengui suficient fibra”.

 

Segur que en algun moment t’has vist implicat/da en una conversa d’aquest tipus. El paper dels greixos de la dieta en la salut és un tema de força controvèrsia en nutrició i els greixos animals solen ser els dolents de la pel·lícula. Què hi ha de cert en això? Tots els greixos animals són igual de perjudicials?

greixos

 

 

No tots els greixos dels aliments tenen el mateix efecte sobre la salut

 

A la teva alimentació hi ha quatre tipus de greixos:

 

  • Greixos saturats: es troben als productes d’origen animal (especialment la carn, els seus derivats i els lactis sencers) i en alguns aliments d’origen vegetal elaborats amb els olis de palma, coco i palmist.
  • Greixos monoinsaturats: es troben principalment a l’oli d’oliva, l’alvocat i els fruits secs.
  • Greixos poliinsaturats: són els famosos greixos omega-6 (es troben als olis vegetals, les llavors i els fruits secs) i omega-3 (es troben al peix blau, les nous i les algues).
  • Greixos trans: els ingereixes a través dels carnis i lactis (són els greixos trans que es produeixen per fermentació a l’estómac dels remugants) i dels aliments processats obtinguts per processos d’hidrogenació (per exemple, la rebosteria industrial, els precuinats i els aperitius salats, entre d’altres).

 

De tots ells, els greixos saturats i els greixos trans dels aliments processats són els que més mala premsa tenen, sobretot pel seu vincle amb les malalties cardiovasculars. Mentre que està clar que els greixos trans d’origen industrial són una greu amenaça per a la teva salut, quan es tracta dels greixos saturats hi ha matisos.

 

greixos

Tots els greixos saturats són igual de perjudicials?

 

Ni tots els greixos dels aliments es poden posar dins el mateix sac, ni tots els greixos saturats són dolents.

 

La classificació habitual dels greixos en greixos dolents (els greixos saturats) i greixos bons (la resta) ha donat lloc a molta confusió. I això passa perquè quan es tracta de temes de nutrició, tal com succeeix en qualsevol disciplina científica, hauries de desconfiar de qualsevol afirmació radical que no admeti una escala de grisos.

 

La ciència ha deixat clar que els efectes dels greixos dels aliments sobre la salut depenen de molts factors més enllà dels aliments on es troben, com la longitud de la molècula de greix, la resta de nutrients de l’aliment i la teva alimentació.

 

En el cas dels lactis, hi ha estudis com aquest i aquest que han trobat uns efectes semblants dels lactis sencers i els desnatats en la salut cardiovascular.

 

greixos

Depenent del tipus de iogurt, hi trobarem més o menys proporció de greix.

 

 

Com s’explica això? S’ha trobat que el greix dels lactis sencers té alguns components nutricionals com greixos trans d’origen natural i petits fragments de proteïnes que s’han relacionat amb un menor risc cardiovascular i menor guany de pes corporal. En el cas del iogurt, el seu consum es pot considerar com un indicador de qualitat de la dieta en petits i grans, perquè la presència de iogurt en l’alimentació s’acompanya d’un major consum de fruites i hortalisses i un menor consum de carns i derivats.

 

D’altra banda, tingues en compte que el calci que t’aporten els lactis s’absorbeix millor en presència de la vitamina D que es troba al greix de la llet.

 

A més, per a un adult sa, el consum d’una ració de lacti en forma d’un got de llet o de 2 iogurts et permet cobrir més del 40% dels teus requeriments diaris de calci.

 

El context importa: en lloc d’obsessionar-te amb un grup d’aliments en particular, posa el focus a cuidar la teva alimentació

 

En lloc de fixar-te en nutrients o aliments aïllats, cuida la teva alimentació de manera global. El millor consell és prioritzar els aliments frescos, locals i de temporada, fugir dels missatges de nutrició radicals i no oblidar que la salut també passa per un adequat descans reparador, estil de vida actiu i contacte freqüent amb la natura.

 

 

Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials