Després d’uns mesos d’obres i de preparacions diverses, aquesta setmana hem estrenat a La Fageda un nou mètode de munyida per a les nostres vaques. Es tracta d’un sistema robotitzat que permet que sigui el mateix animal el que esculli el moment i la freqüència amb què es vol munyir. Com funcionen aquests robots? Com han après les vaques a fer-los servir? Quanta estona trigaran a retirar la llet? Us ho expliquem a continuació.
En concret hem estrenat dos robots que són capaços de munyir a 70 vaques cada un. Contenen un sistema amb càmeres i sensors que detecten el braguer de l’animal i li descarreguen la llet seguint els següents passos: una neteja dels mugrons, un petit massatge d’estimulació, la munyida, i una cura amb iode per prevenir malalties. Abans de començar el procés, el sistema dosifica una quantitat de ‘llaminadures’ per a vaques, molt llamineres, que fa a la vegada d’esquer per atraure l’animal fins al punt on es troba la maquinària.
Precisament a partir d’aquestes ‘llaminadures’, un ferratge dolç a base de garrofes i altres cereals, s’ha estat entrenant a les vaques per a conduir-les fins als nous robots. Així, durant les tres últimes setmanes, s’han anat acostumant a anar a buscar el menjar. Ara, quan s’hi dirigeixen, noten com durant la ingesta i per primera vegada, a més, se’ls buida la llet del braguer. Poden accedir-hi, de mitjana, tres vegades cada una, augmentant així el nombre de munyides diàries (fins ara se’n realitzava una de conjunta a les 6 del matí i una altra a les 6 de la tarda). ‘Cada vaca s’hi esta entre 5 i 10 minuts i quan acaba es realitza una neteja de la maquinària també de forma automàtica perquè estigui tot net per quan entra la següent. Estan més tranquil·les i es redueix el seu estrès perquè poden descarregar més vegades i amb molta més llibertat i espai‘, ens explica Albert Curós, responsable de la granja.
A banda de la millora del benestar animal, el nou sistema robotitzat també permet millorar les condicions laborals del personal de granja. Els primers a notar-ho han estat els treballadors del Centre Especial de Treball (CET), que poden entrar a treballar un xic més tard als matins i sortir abans als vespres. Tot seguit i en la mesura del possible, també els professionals d’aquest departament podran gaudir de millores en l’horari. ‘Hem apostat per eliminar un treball que era molt monòton i repetitiu. Ara podrem estar una mica més tranquils‘, comenta l’Albert. ‘Continuarem sent els mateixos treballadors, cinc persones del CET i quatre professionals‘, afegeix.
Pel que fa a les visites, aquest canvi permetrà que tots els visitants puguin ser testimonis de la munyida (fins avui no era possible a causa de l’horari).
La idea de renovar el sistema de munyida va sorgir ara fa dos anys i a iniciativa del fundador de La Fageda, Cristóbal Colón. Durant aquests dos anys s’han visitat diferents granges d’Europa per adquirir els coneixements necessaris i instal·lar a La Fageda el sistema més eficient.
Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda