Blog
23 juliol 2019

Els ventiladors i “dutxes” de la granja de La Fageda que ajuden les vaques a combatre la calor

Ajudar a les vaques a combatre la intensa calor, és una pràctica indispensable pel seu benestar. La calor els provoca estrès i calen doncs, mesures per minimitzar aquest risc. Què fem a La Fageda durant l’estiu per aquests animals, la llet fresca de les quals és la matèria primera dels nostres iogurts i gelats?

 

Tenir cura del seu benestar i ser el màxim de respectuosos amb elles és una responsabilitat que a la vegada assumim com un valor. Per això quan les altes temperatures poden alterar el seu benestar, es posa en marxa a la granja el mecanisme automatitzat que combat els efectes de la calor, tant de dia com de nit.

 

Diversos ventiladors repartits en l’estable s’activen i funcionen amb més o menys potència d’acord amb els graus d’humitat i de temperatura.
Si en algun moment la humitat interior arriba a 74 graus, s’engega també un ruixador d’aigua que les refresca mentre disminueix la potència del ventilador. La “dutxa” dura 30 segons i una vegada acaba, el ventilador funciona després a plena potència durant 15 minuts per eixugar-les.

 

Tot plegat ho podeu veure en aquest vídeo de 48 segons.


També tenim instal·lat un ventilador a la sala d’espera, l’espai on esperen el seu torn per a la munyida, que des d’aquesta 2019 és automatitzada.

 

Als equipaments a la granja per combatre la calor s’hi suma una altra pràctica també permanent i estable: durant tot l’any les vaques beuen l’aigua a la mateixa temperatura, a 15 graus. Evitem així que no sigui ni freda a l’hivern ni calenta a l’estiu. El consum d’aigua per vaca i dia a l’hivern sol oscil·lar entre els 70 i 80 litres. Aquesta dada es dispara a l’estiu, quan una sola vaca pot arribar a consumir 130 litres d’aigua cada dia.

 

I en els moments de pastura en els camps que envolten la granja, on també hi ha instal·lat un abeurador, l’ombra dels arbres és el seu refugi.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials