A La Fageda cada any rebem més de 40.000 persones interessades a conèixer el nostre projecte. Durant les visites veiem la fàbrica a través d’unes finestres i expliquem el procés d’elaboració dels iogurts. I, en aquest precís moment, moltes persones ens pregunten: i les postres, com les feu?
No és estrany que ho demanin, perquè actualment n’elaborem unes 330.000 unitats cada setmana.
Per això us volem detallar com fem les nostres postres tradicionals: el flam, la crema de xocolata i la crema de La Fageda.
La textura
Una diferència fonamental entre els iogurts i les postres és que aquestes no contenen bacteris responsables de convertir la llet en iogurt. És a dir, per a elaborar-les no necessitem ferments.
En canvi, “sí que hi afegim ingredients que fan possible que tinguin la seva textura característica”, com explica la Júlia Gómez, del Departament d’Innovació de La Fageda. És el cas del midó de blat de moro, que està modificat a través de processos físics (i no pas genèticament) perquè ens ajudi a obtenir unes propietats concretes.
Un altre ingredient texturitzant són els carragenats, unes substàncies que s’extreuen d’algues. A més, al flam hi posem goma de garrofí, que prové de les llavors del garrofer.
L’ingredient que les distingeix
I quins són els ingredients que fan diferents unes postres de les altres? Doncs la crema de xocolata conté, és clar, cacau i xocolata en pols, mentre que la crema de La Fageda està feta amb ou en pols.
El flam, en canvi, no porta ou, sinó que s’elabora amb aroma de vainilla i caramel, i agrada moltíssim: és el flam de vainilla de marca pròpia més venut a Catalunya.
D’altra banda, si bé la crema de xocolata no necessita colorants, les altres dues postres contenen substàncies naturals que els donen el seu color característic. En el cas del flam, hi afegim annato, que s’extreu de la bixa, un arbre d’origen americà. I la crema porta beta-carotè, un pigment molt abundant en vegetals com la pastanaga.
Les nostres postres, igual que els iogurts, no contenen conservants.
Primer les coem, després les envasem
Una altra diferència entre les postres i la majoria de iogurts de La Fageda és la següent: els iogurts fermenten en un gran forn i cadascun dins el seu envàs individual. Pel que fa a les postres, en canvi, primer coem els seus ingredients i després les envasem.
Així, a primera hora del matí, en dos grans tancs, mesclem la llet fresca amb tot allò que necessita per convertir-se en flam o cremes. “Aquesta barreja es deixa dins dels tancs una estona per aconseguir que els sòlids es vagin hidratant”, detalla la Júlia Gómez.
Al cap d’uns minuts, escalfem la barreja i la fem passar per l’homogeneïtzador, una màquina que “trenca” els glòbuls de greix per evitar que es concentrin al capdamunt de la mescla. Així guanyem estabilitat del producte al llarg de la vida útil.
L’esterilització
Tot seguit, pugem la temperatura de la barreja fins a 130 graus durant una estona. És a dir, l’esterilitzem. Així evitem que hi creixin microorganismes. Amb l’esterilització, a més, aconseguim que els sòlids com el midó es coguin i vagin donant textura a les postres, que ja seran gairebé a punt.
Després, guardem la mescla en un tanc on la temperatura és més baixa. Des d’allà la podrem canalitzar cap a la màquina envasadora, que fabrica els potets i hi aboca el flam, la crema de La Fageda o la crema de xocolata.
Finalment, fem passar les postres pel túnel del fred per aturar la cocció. Només faltarà que reposin a les nostres grans neveres.
Aquí teniu, doncs, una mica més d’informació sobre les postres de La Fageda. Si encara no les heu tastat, us animem a fer-ho i donar-nos-en la vostra opinió. I, si hi voleu donar un toc especial, podeu provar d’elaborar aquestes roses de Sant Jordi amb pasta de full, poma i crema de La Fageda. O bé podeu escalfar la nostra crema de xocolata al microones fora del seu potet i en un envàs adequat.
Bon profit!
Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda