Blog
31 octubre 2022

“Volem que els joves recuperin les ganes d’aprendre, s’empoderin, agafin les regnes del seu futur i trobin el seu lloc a la comarca”, Àngel Serrat, director tècnic de NOIMA

L’Àngel Serrat va estudiar educació social a la Universitat de Girona. Va ser la tercera promoció, ja que eren uns estudis molt nous. “No tenia clar què estudiar i, per casualitat vaig anar a parar en aquest món”, ens confessa. Vint-i-set anys més tard, s’hi dedica i admet que ha tingut molta sort d’acabar en aquest sector. Durant els últims anys, s’ha anat enfocant a l’acompanyament i l’orientació de joves en situació de vulnerabilitat, mitjançant diversos programes i projectes impulsats per entitats locals.

Fill d’Olot, però des de fa temps assentat a la Vall de Bianya, va aterrar a La Fageda per formar part de l’equip de NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, una iniciativa impulsada des de La Fageda i que neix en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot. Actualment, és el director tècnic d’aquest projecte, que es va engegar el passat mes de gener.

En aquesta entrevista mirem enrere per valorar els passos assolits fins al moment, però també encarem el futur, i analitzem els principals reptes de NOIMA.

  • NOIMA va entrar en funcionament el passat mes de gener. Des d’aleshores, quants alumnes heu atès?

El passat mes de gener, vam engegar la primera fase de NOIMA, i des d’aleshores, hem donat suport a 90 joves. Tenim la previsió, de cara a finals d’any, d’atendre un total de 100 joves.

  • Què destacaries de la tasca que ha desenvolupat l’escola fins ara?

El més important és que hem aconseguit acompanyar a joves que no han tingut una primera oportunitat formativa. Una de les coses que més valoro i que hem fet a NOIMA ha estat parlar i escoltar molt als joves, per anar desenvolupant projectes i idees més ajustades a les seves necessitats. Posem els joves al centre.

  • Aquest passat setembre vam donar el tret de sortida a un nou curs. Quines accions de formació i acompanyament s’estan desenvolupant actualment des de l’escola?

Aquest curs, hem donat continuïtat a 3 programes que ja teníem engegats el curs passat. Primerament, hem seguit tirant endavant l’aula d’alfabetització, que ara l’hem rebatejat com a aula d’acollida. Les seves principals funcions són treballar l’aprenentatge de la llengua catalana, la lectoescriptura, les matemàtiques i l’arrelament al territori. És a dir, acollir i mirar als ulls al jove, amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge.

També, hem tornat a posar en marxa el taller d’activació, un programa d’aprenentatge-servei, que busca fomentar els aprenentatges dels joves i que aquests, tinguin l’oportunitat de vincular-se al territori, realitzant accions i activitats, vinculades al teixit associatiu de la comarca, que acaben revertint a la mateixa comunitat. Està dirigit a joves que no disposen de recursos formatius al territori i que necessiten adquirir habilitats que els ajudin a retornar al sistema educatiu o introduir-se al mercat laboral.

I finalment, l’últim projecte és la formació a mida, que està incorporat en el Punt Formatiu del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”. Estem desenvolupant una formació a mida d’operari industrial de la mà de Resol, una empresa de la comarca. Creiem que pot ser una molt bona eina per a NOIMA, ja que el jove rep una formació intensiva, de curta durada i que fomenta la inserció laboral. L’objectiu és que faci el salt a l’empresa.

Des del mes de gener, NOIMA ja ha atès a més de 90 joves en situació de vulnerabilitat. A la foto, l’Àngel apareix amb alguns joves de la comarca.
  • Heu començat algun projecte nou aquest curs 2022 – 2023?

Sí, el de prevenció de l’abandonament escolar prematur. Està dirigit a joves de la comarca que cursen primer de cicle formatiu de grau mitjà i que al finalitzar l’ESO, es va valorar que els aniria molt bé tenir un suport durant el primer any dels estudis de formació professional. Actualment, els índexs més alts d’abandonament escolar es troben en aquest grup de joves. Els proporcionem reforç formatiu, que va de la mà d’un acompanyament, amb l’objectiu de poder orientar i escoltar el jove, treballar tècniques d’estudi… L’èxit és que continuïn estudiant.

  • Teniu en funcionament un projecte transversal, basat en l’organització d’activitats d’arrelament i d’oci. En què consisteix aquest pilar formatiu?

Des de NOIMA establim contactes amb diferents agents de la comarca per donar a conèixer el projecte, descobrir les necessitats d’aquestes entitats i crear aliances perquè els joves puguin participar en activitats d’arrelament al territori i d’oci. Per exemple, estem desenvolupant un projecte de parelles lingüístiques de la comarca; també, estem col·laborant en la preparació d’una obra de teatre a través dels Catòlics d’Olot, participant en el disseny i la construcció de l’attrezzo i alhora, descobrint com funciona aquest món des de dins; també fem visites per aportar informació als joves sobre on poden anar a fer escalada, donem a conèixer activitats esportives… La vida associativa a la Garrotxa és molt activa i això ens beneficia.

L’Àngel, a la dreta, a l’acte institucional de celebració dels 40 anys de La Fageda.
  • A través de quins canals accedeixen els joves a NOIMA?

Principalment, mitjançant els agents públics del territori. Des de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Àrea de d’Educació i Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, DinàmiG, l’Oficina de Treball d’Olot, els diversos instituts de la Garrotxa, entitats del tercer sector (Càrites Garrotxa, Fundació Cepaim, Suara Cooperativa, l’Escola d’Adults de la Garrotxa…). També trobem joves que han sentit a parlar del nostre projecte o tenen coneguts que en formen part. Els fem una acollida, i si realment estan interessats i té sentit que puguin participar-hi, entren a NOIMA.

  • Quan entren a l’escola, com se senten?

Depèn de cada programa i dels joves que en formen part. A l’aula d’acollida, solen ser joves provinents de Gàmbia i Mauritània que donen molta importància a la formació i a l’educació, perquè no han tingut gaires possibilitats de poder estar escolaritzats. S’agafen tant com poden a un recurs com el que se’ls hi ofereix: aprendre català, lectoescriptura, matemàtiques…

Els del taller d’activació són joves que porten més temps aquí, i que moltes vegades porten “a la motxilla” més d’un fracàs. Alguns d’ells tenen l’autoestima tocada i arrosseguen  altres problemàtiques associades, però tenen clar que volen donar-hi un tomb i tornar a estudiar o a començar a treballar.

Pel que fa als joves de la formació a mida, tenim dos perfils. Per una banda, hi ha els joves que busquen la seva primera feina. La majoria venen amb pors, inseguretats i inquietuds per introduir-se al món laboral. I, per altra banda, tenim els joves que ja han tingut alguna experiència laboral, però que no ha estat exitosa.

I finalment, tenim els joves del projecte d’abandonament escolar, que són els que encara es troben dins el sistema, però que són conscients que s’han hagut d’esforçar molt i tenen moltes ganes de lluitar per seguir estudiant.

  • En aquest temps, podem parlar de casos d’èxit d’algun jove?

Sí, per exemple, en Mouad i en Khaliva, dos alumnes provinents de l’aula d’acollida que van fer el primer curs d’ajudant de cambrer. Eren dos joves que començaven a defensar-se bé amb català, estaven motivats i en cerca activa de feina. Des de NOIMA els vam oferir la possibilitat de poder participar en aquest curs que els serviria per millorar el català i aprendre l’ofici. Van quedar encantats amb aquesta formació, i actualment es troben treballant a La Moixina. Llavors tenim altres joves que van passar pel taller d’activació i que en l’actualitat estan cursant programes de formació i inserció (PFI) o cicles formatius de grau mitjà.

  • On es localitza actualment l’escola?

Tenim un petit espai habilitat a l’antic convent de la Divina Providència, on hi ha el taller d’activació. L’aula d’acollida es troba a les antigues instal·lacions de l’Institut Municipal d’Educació, on fem les tutories. Pel que fa a la formació a mida, fins ara la fèiem des d’un espai cedit pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, però ja no el necessitem perquè els joves estan fent la formació a l’empresa. La intenció és que durant l’any 2023 es puguin executar les obres per habilitar la Providència, lloc on s’instal·larà NOIMA.

  • Què vol aportar NOIMA a la Garrotxa?

Per una banda, la Garrotxa és una comarca petita, no gaire poblada i amb la població envellida. Tenim un potencial enorme: no ens podem permetre deixar de banda els joves. Ens hi juguem el futur. Podem aportar oportunitats i il·lusió, juntament amb altres entitats del territori. Volem que els joves recuperin les ganes d’aprendre, s’empoderin, agafin les regnes del seu futur i trobin el seu lloc a la comarca.

  • Com augures el futur de NOIMA?

És un projecte que anirà creixent, que ha d’anar teixint complicitats al territori i que ha de tenir els ulls molt oberts al que està passant. El món i les necessitats canvien, i hem de ser prou permeables per poder donar-hi resposta.

  • I a tu… Què és el que t’agrada més fer en el teu temps lliure?

Faig ràdio a Ràdio 90, l’emissora lliure cultural de la Garrotxa, m’agrada molt anar amb moto, sobretot per la muntanya i m’apassiona el món rural. Visc a pagès, m’encanta el bestiar, les màquines i anar amunt i avall. També m’agrada molt parlar de l’educació i les persones. La meva dona és mestra, per tant, aquests temes són sovint sobre la taula.

L’Àngel, amb els seus fills, fent el que més li agrada.
  • I si haguessis d’escollir un producte de La Fageda… Amb quin et quedaries?

El millor producte de La Fageda és la cultura, però aquesta no es troba a les botigues. M’agrada molt el flam d’ou, que fa poc que ha sortit al mercat.

  • T’agradaria afegir alguna cosa més que no hàgim comentat a l’entrevista?

Darrere de NOIMA hi ha tota l’estructura de La Fageda que està remant per acompanyar i donar suport a l’escola des de totes les àrees.

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials