Actualitat
28 agost 2019

Estrenem una estació meteorològica construïda per fills dels treballadors

El mes de juliol, dins els hivernacles de La Fageda, hi va haver tres dies que vam superar els 40 graus. Ens ho va dir un termòmetre i ho van notar els enciams, els tomàquets i les altres verdures que hi cultivem. Just al costat dels hivernacles, a l’aire lliure, hi creixen carbassons, melons o herbes aromàtiques que aquests mesos reben intensos banys de sol. Les altes temperatures ens han ajudat a veure que, per cuidar millor les plantes que conreem dins i fora dels hivernacles, ens aniria molt bé registrar el temps que fa a la finca. I dit i fet: des del 18 de juliol, tenim una estació meteorològica.

 

estació meteorològicaL’estació meteorològica s’ha situat a les hortes de l’exterior de la nostra finca, al costat dels hivernacles.

 

 

“Aquest any alguns cultius han funcionat i d’altres no. Si registrem les dades, podrem entendre més bé per què”. Ho explica l’Antonio López, responsable del projecte d’horticultura.

 

Aprofitant que aquest estiu comptem amb l’ajuda dels fills dels treballadors que s’han apuntat als camps de treball de La Fageda, l’Antonio va fer-los la proposta de construir l’estació meteorològica. Així va ser com en Martí i l’Erola, fills del company Oriol Gol, i en Jan, fill de la companya Sara Vidal, van posar-se a dibuixar, tallar fustes, pintar i muntar l’estació.

 

 width=Dos dels joves que han construït l’estació meteorològica, amb l’Antonio López preparant-ne les fustes.

 

 

Pluviòmetre, baròmetre, termòmetre i higròmetre

 

Aquests són els quatre aparells de mesura amb què compta l’estació meteorològica. Vista des de fora, només s’hi veu el pluviòmetre, que registra la quantitat de pluja que ha caigut. Durant el seu primer mes de vida, el pluviòmetre ha treballat ben poc! Segur que a la tardor té més feina.

 

És quan obrim la porteta que, a dins, hi trobem un baròmetre per conèixer la pressió atmosfèrica. “Així podem preveure si s’acosten pluges o un anticicló”, desgrana l’Antonio.

 

Al costat del baròmetre, un parell de termòmetres i un higròmetre.

 

De termòmetres n’hi ha dos perquè un ens diu la temperatura actual i l’altre ens indica la màxima i la mínima de cada dia. I l’higròmetre és l’aparell que registra la humitat relativa. “Si la humitat és molt baixa, potser ens caldrà regar, i si és molt alta, potser haurem d’anar amb compte per evitar els fongs”, diu el responsable del projecte d’horticultura.

 

estació meteorològicaA l’interior de l’estació hi ha els termòmetres, el baròmetre i l’higròmetre.

 

 

Ara que l’estació meteorològica ja està en marxa, “la nostra idea és que dues persones del  Servei de Teràpia Ocupacional puguin recollir cada dia les dades i registrar-les en fulls de càlcul a l’ordinador”.

 

Una secció molt social

 

Els hivernacles i les hortes exteriors de La Fageda són la base d’una nova secció que vam crear a finals del 2018 i que hem anomenat El Rebost de La Fageda.

 

Diem que és una secció molt social perquè es dedica a oferir diàriament una estona d’ocupació amb sentit a les persones amb més necessitat de suport. Els hi acompanyen monitors del Servei de Teràpia Ocupacional.

 

estació meteorològicaL’Antonio López amb diversos companys i companyes atesos al Servei de Teràpia Ocupacional.

 

 

L’activitat d’horticultura té sentit per a aquestes persones per diverses raons: primer, perquè les tasques s’adapten a les capacitats de cadascú i el contacte amb la terra sol ser molt terapèutic. També, perquè tots els qui formem part de La Fageda podem degustar allò que conreen gràcies a un economat, una botigueta que gestionen amb la supervisió de la companya Anna Corcoy.

 

Segur que l’estació meteorològica ens ajudarà a tots plegats a seguir gaudint, cada dia més, de les verdures ecològiques de quilòmetre zero d’El Rebost de La Fageda!

 

Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials