Actualitat
25 abril 2019

El casal infantil Les Llavors germina amb èxit i tornarà a l’estiu

És mitja tarda del dijous de Setmana Santa. Als jardins de la cuina-menjador de La Fageda hi té lloc una escena poc habitual. Una quinzena de nens i nenes d’entre 3 i 12 anys fan la croqueta i ballen entre bombolles de sabó. Avui s’acaba la primera edició del casal infantil Les Llavors, que ha començat com a prova pilot aquests dies de vacances escolars. L’objectiu, conciliar la feina dels treballadors amb el temps d’oci dels seus fills, transmetent els valors del projecte social.

 

El casal va ser una de les propostes que van sorgir de Fageda 2020, un projecte de cocreació en què vam participar totes les persones de l’organització per definir La Fageda del futur. A falta de recollir les opinions de tots plegats, els resultats ens animen a seguir a l’estiu.

 

casal infantil llavors

“Coneixia empreses amb servei de guarderia per a nens molt petits, però no una experiència com aquesta. Ho vam organitzar entre diversos departaments i ens preguntàvem si realment els treballadors voldrien portar els seus fills a la feina, si hi hauria prou nens, i també com oferir una cosa que no poguessin trobar en un altre lloc. Ha estat diferent, estrany i bonic alhora. I ha superat les nostres expectatives”, relata la Sara Vidal, directora de l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones, que ha dut dos dels seus fills al casal.

 

Fins i tot ens hem endut sorpreses.

 

Pares a casa, infants a La Fageda

 

Primera sorpresa: alguns nens i nenes han volgut allargar l’estada a Les Llavors més enllà dels dies previstos, quan els seus pares ja feien festa. És el cas, per exemple, d’en Roc i l’Ènia, de 7 i 9 anys, fills de la cap de Cuina, la Neus Rabionet.

 

“El que més m’ha agradat ha sigut fer el poblat”, diu en Roc. Hi coincideixen molts companys i companyes.

 

El poblat són unes cabanes, o tipis, que els han servit de campament base. Ells mateixos les van muntar i avui ha tocat desmuntar-les.

 

 

casal infantil llavors width=

“El sentit d’aquestes cabanes, col·locades en cercle, és fer tribu. Provoquen la comunicació. Per muntar-les, han hagut d’investigar i ajudar-se entre ells, i això crea comunitat, sentiment de pertinença”. Ho explica la Marta Darnés, integradora social i creadora del Projecte Ulisses, a qui La Fageda va encarregar de coordinar Les Llavors juntament amb l’empresa Corriol Serveis Educatius. La seva filla Naia, que té 10 anys, també ha participat al casal.

 

Especialitzada en educació emocional, la Marta ha procurat que les activitats de Les Llavors fomentin la interacció dels infants amb les persones amb capacitats diferents de La Fageda. Per exemple, els companys del Servei de Teràpia Ocupacional han ensenyat horticultura als més petits a partir de l’experiència d’El Rebost.

 

casal infantil llavors

 

casal infantil llavorsUna guia de valors espontània

 

També, la Marta i els altres quatre monitors han fet assemblees diàries amb els 24 nens i nenes que han participat al casal: després de dinar, han mirat curtmetratges d’animació i han comentat quins valors transmetien mitjançant el ‘Pal de la paraula’. “Quan tens el pal de la paraula pots parlar i els altres t’han d’escoltar activament”, detalla la Marta.

 

“El meu fill Roc, que té 4 anys, m’ha fet jugar a casa amb el pal de la paraula; si no el tenia, no podia parlar”, relata en aquest sentit la Mariona Martí, responsable del Servei d’Atenció al Visitant.

 

casal infantil llavors

I així ha arribat la segona sorpresa: “Vam pensar que estaria molt bé que els infants mateixos proposessin una guia de valors en lloc de posar-los normatives. El que no esperàvem és que la guia de valors sorgís de les seves reflexions arran dels curtmetratges”, ressalta la coordinadora de Les Llavors.

 

Aquest n’és el resultat:

 width=

A l’estiu, més

 

Molt probablement aquests valors guiaran la segona edició de Les Llavors, prevista per a l’estiu. També s’hi continuaran barrejant nens i nenes d’edats ben diverses. “Provoquem que els petits s’emmirallin en els grans, en qui despertem un sentiment de protecció. Creem una interacció que, educativament, és brutal”, diu la Marta.

 

També així ho ressalta la Montse Anglada, tècnica de l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones, que ha estat molt implicada en l’organització de Les Llavors i que hi ha dut el seu fill Joel, de 6 anys: “De Les Llavors destacaria que, en edats tan variades, s’ho puguin passar tan bé junts”.

 

casal infantil llavors

De fet, a l’estiu ens plantegem oferir camps de treball per als fills i filles dels treballadors que tinguin entre 12 i 16 anys. “És una edat delicada i hi ha poca oferta. Estem plantejant de crear aquests camps de treball amb els valors i en l’entorn de La Fageda. Demanarem l’opinió dels companys i ho valorarem”, avança la Sara Vidal.

casal infantil llavorscasal infantil llavorsAlimentar les vaques, caminar pel bosc, elaborar receptes culinàries o construir un volcà i fer-ne sortir lava amb una senzilla reacció química són algunes de les altres activitats que han dut a terme els fills i filles dels treballadors de La Fageda en aquesta primera prova pilot.

casal infantil llavors

Molts hi tornaran a l’estiu i us ho seguirem explicant.

 

 

Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials