Blog
09 novembre 2022

La salut de la teva pell comença a l’intestí: com cuidar-la a través de l’alimentació

La pell és el teixit més visible i extens que et protegeix i guarda una estreta relació amb tot el teu organisme, sobretot amb el teu intestí. Això significa que la salut de la pell, el seu aspecte i la seva resistència depenen de l’estat del teu intestí.

En particular, el tipus de microorganismes que habiten en els teus intestins es comuniquen amb els trilions de microorganismes que conviuen a la teva pell. La bona notícia és que el que menges és el factor més important per tenir cura de la pell i ajudar-te a conservar-la bé a través d’actuar sobre la teva microbiota intestinal.

Descobreix per què és rellevant la connexió intestí-pell i com pots enfocar la teva alimentació per mantenir la pell amb un perfecte estat de salut i bellesa.

Un dels secrets per tenir una pell sana és cuidar la teva microbiota intestinal

 No per ser superficial, la pell és menys important que altres parts del cos. De fet, cada cop es publiquen més estudis que deixen clar que el bon estat d’aquest òrgan vital influeix a tots els àmbits de la teva salut. Per exemple, la pell afecta la teva salut física, el teu benestar mental i t’avisa sobre possibles alteracions interiors i dèficits de nutrients.

Un dels majors avenços que s’han produït és el descobriment que existeix una connexió directa entre el cervell, la pell i el que succeeix a l’intestí (conegut com a “eix cervell-pell-intestí”).

Una alimentació desequilibrada afecta a les comunitats de microorganismes beneficiosos de l’intestí i pot debilitar la barrera intestinal deixant passar coses que no toquen a la circulació sanguínia. Això acaba desencadenant una inflamació generalitzada que, si es manté en el temps, pot tenir conseqüències pel que fa a altres òrgans que d’entrada no guarden una relació aparent amb l’intestí, com el cervell i la pell.

Quins aliments no poden faltar als teus menús per tenir una pell perfecta

 Pren nota de quins nutrients necessites per tenir una pell sana i a quins aliments es troben. La bona notícia és que una alimentació equilibrada et proporciona tots aquests nutrients i no cal que segueixis dietes restrictives per lluitar contra l’envelliment de la pell:

  1. Proteïnes: perquè les proteïnes que formen part de la dermis i l’epidermis de la pell es formin de manera adequada, cal consumir aliments rics amb proteïnes (lactis, carn, peix, marisc, ous i llegums) i repartir-los durant el dia.
  2. Greixos poliinsaturats: la integritat de les estructures de la pell i la seva hidratació depenen directament dels greixos insaturats omega-6. Consumir oli d’oliva verge com a únic tipus de greix per cuinar i amanir els plats, alvocats, olives, llegums, cereals integrals i suplements com el germen de blat t’ajuden a mantenir una pell jove.
  3. Vitamines antioxidants: la vitamina A (peix blanc i blau), els carotens (pastanagues, moniato, carbassa, cogombre, meló i pol·len) i la vitamina C (amanides i cítrics) afavoreixen l’elasticitat de la pell i milloren la seva tonalitat.
  4. Vitamines del grup B: la mancança d’aquest grup de vitamines s’ha relacionat amb un major risc de dermatitis i sequedat de la pell. Per això és important que consumeixis habitualment aliments rics amb vitamines del grup B com cereals, llegums, carn, peix, ous i lactis.
  5. Aigua: cada dia evapores fins a 600 centímetres cúbics d’aigua per la pell encara que no suïs. Beure com a mínim un litre i mig d’aigua al dia és imprescindible per un adequat grau d’humitat de la pell i perquè pugui dur a terme la seva funció d’eliminació de toxines. Com a alternatives a l’aigua tens les infusions suaus (til·la, camamilla), els brous vegetals i el iogurt.

Què diuen els últims estudis sobre els probiòtics per tenir una pell radiant?

A causa del fet que l’alimentació és la principal responsable de tenir una microbiota intestinal sana i aquesta es relaciona directament amb la salut de la pell, els probiòtics podrien tenir un paper clau a l’hora de millorar la salut de la pell.

Alguns estudis han trobat que els probiòtics orals poden ser útils per tractar l’èczema o dermatitis atòpica. També comença a haver-hi estudis amb humans que suggereixen que l’aplicació de llets fermentades com el iogurt (ja sigui per via oral o via tòpica) podria facilitar una adequada regeneració de la pell.

Exemple de menú diari per una adequada regeneració de la pell

La següent proposta de menú t’ajudarà a tenir una pell radiant i lluminosa a través de tenir cura de la teva microbiota intestinal:

Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials