Blog
31 març 2022

“La gran aposta de La Fageda en innovació és molt necessària per adaptar-nos a les preferències canviants del consumidor”, Pol Espadamala, responsable de màrqueting

La seva motivació per contribuir en entitats del tercer sector el van portar a deixar Barcelona i establir-se a Olot per entrar a formar part de La Fageda l’any 2018. Parlem d’en Pol Espadamala, responsable de màrqueting.

És economista, però l’experiència professional l’ha acabat portant en el món del màrqueting. Destaca que un dels punts forts de formar part d’aquest àmbit és poder treballar conjuntament amb molts altres departaments, amb l’objectiu de poder coordinar les tres línies de treball de màrqueting: el punt de venda, la investigació de mercat i la comunitat Arrelats, que es posarà en marxa aquest any. Avui el coneixem una mica millor en aquesta entrevista.

 • Com comença la teva història a La Fageda?

Se’m va començar a despertar l’interès cap a projectes del tercer sector, a través d’un molt bon amic. L’any 2015, era un moment vital per a mi i vaig decidir aportar el meu granet de sorra i aprendre d’aquest món. Vaig entrar a treballar en un projecte social de Sant Boi, la Fundació Cuina Justa, i tres anys més tard, vaig veure una oferta de feina de La Fageda. Per mi, La Fageda era el referent del tercer sector, i a més a més, combinava dos aspectes que més m’apassionen: per una banda, el món del gran consum i l’alimentació i, per l’altra, el projecte social. No m’ho vaig pensar gaire i vaig aplicar a l’oferta. El 2018 vaig començar i vaig canviar la meva vida a Barcelona per venir cap aquí, amb la meva parella, l’Anna, que va decidir acompanyar-me en aquest canvi.

 • Des de la teva incorporació, quines han estat les principals línies que s’han treballat des de màrqueting?

Des del principi, hem actuat en tres grans línies des de màrqueting. Primerament, el punt de venda, és a dir, com dinamitzar i tenir visibilitat sobre el que passa a casa els nostres clients, el gran consum. També, la investigació de mercats, on La Fageda va fer una gran aposta estratègica per tenir dades i accés als panells de consumidors i detallistes. I finalment, estem treballant la comunitat Arrelats, que es posarà en marxa aquest 2022. Des de fa un parell d’anys, juntament amb altres departaments, portem els projectes d’innovació i embalatge, un dels pilars de La Fageda per créixer.

Des del 2018, en Pol forma part de La Fageda i s’ocupa de l’estratègia de màrqueting.
 • Fent una retrospectiva, de quina manera ha evolucionat l’estratègia de màrqueting de La Fageda durant els últims anys?

Una de les coses que em creava més curiositat de La Fageda era entendre com havien aconseguit crear una marca tan reconeguda a Catalunya i ser presents al gran consum. La sorpresa va ser descobrir que això ho havia fet possible un equip molt reduït de persones. Al llarg d’aquest temps, l’evolució ha passat per intentar professionalitzar tot això, tenir un equip amb una estructura una mica més gran i ser capaços de fer més coses i intentar-les fer-les millor.

 • Què és el que més t’apassiona de la teva feina?

Hi ha dues coses que em resulten molt fascinants. Una d’elles és poder treballar amb totes les dades que tenim i intentar entendre què busca el consumidor, què el mou. I l’altra, és que màrqueting som un petit departament, que estem molt a prop de la venda amb el departament comercial. Aquesta part, d’entendre les dinàmiques a les cadenes de supermercats, també m’apassiona. És un departament que et permet treballar amb moltes altres àrees. És molt enriquidor.

 • La setmana que ve, La Fageda serà present a Alimentària. Explica’ns quins productes es presentaran en aquesta fira i què es podran trobar els visitants de l’estand.

Aquest any, amb motiu del nostre 40è aniversari, presentem una edició especial de iogurt, l’Orígens, així com el flam d’ou, el iogurt sense lactosa desnatat, el rellançament dels cremosos, un canvi de les ampolles del iogurt líquid i també, el gelat de pastís de formatge, un projecte que tenim moltes ganes que estigui al punt de venda i veure quina acceptació té per part al consumidor. També, altres productes que hem llençat aquest any, com el iogurt amb sucre de canya. Volem traslladar La Fageda a Alimentària. A l’estand, hi haurà una zona de degustació de producte on donarem a provar els cremosos i el grec, i una petita barra de degustació de gelats.

 • Aquest 2022, amb motiu de la celebració dels 40anys, serà un dels anys amb més innovacions de la història de La Fageda. Quina valoració en fas d’aquesta gran aposta de la marca?

Molt positiva, a l’espera de veure també com reaccionen els clients i el consumidor. L’aposta que està fent La Fageda per innovar és molt interessant. És necessari perquè al final les preferències del consumidor canvien i, això és la nostra responsabilitat. Suposa un repte important, innovar en el mercat on estem és complicat perquè al final treballem amb uns espais finits on hi ha una mitjana de 250 referències diferents dins un lineal de iogurts i postres. Vull dir, és complex trobar equilibri entre una innovació coherent amb la nostra marca i què sigui també una innovació entesa pel mercat.

En Pol i en Cristóbal Colón en una jornada formativa a La Fageda.
 • Quines són les oportunitats de màrqueting que podrà aprofitar La Fageda en un futur?

A curt termini tenim 3 oportunitats molt rellevants. Una és la comunitat Arrelats, que consisteix a poder conèixer més profundament els nostres consumidors i generar més vincle amb ells. Una altra, el producte i l’embalatge, i adaptar-nos a les tendències. I un altre gran repte és la sostenibilitat, és a dir, treballar i pensar com seran els envasos de La Fageda del futur.

 • Què és el que més t’ha sorprès de La Fageda?

La coherència i la cultura d’empresa és sorprenent. Aquí hi ha una forma de treballar concreta i molt particular. També, m’ha fascinat tot el rerefons filosòfic: tots estem al mateix vaixell i tots remem en la mateixa direcció. No parlem d’èxits o fracassos individuals, sinó col·lectius.

 • De moment, quins són els grans aprenentatges que t’ha portat La Fageda?

En l’àmbit personal, molts. Tots tenim habilitats determinades i tots servim per fer alguna cosa molt ben feta i em sembla que La Fageda és una evidència i un aprenentatge. En els últims anys m’han caigut molts prejudicis. A escala professional, la gran sort és que compartim espai amb professionals molt bons. He après infinitat de coses, de tothom.

 • Una qüestió ben clàssica que adrecem a tots els entrevistats: Si no estiguessis treballant a màrqueting, de quin equip de La Fageda t’agradaria formar part?

A l’àrea social. Estic segur que és una feina molt dura i complicada, però alhora molt gratificant i bonica.

 • Continuem amb qüestions de la teva vida personal. Quines són les teves aficions o què t’agrada més fer en el teu temps lliure?

M’agrada escalar, el contacte amb la natura, sortir amb la furgoneta, anar amb bici, caminar i fer esport. I òbviament, també anar a fer unes cerveses amb els amics. També, estic vinculat en alguns projectes del territori. Un d’ells és L’Artiga, una cooperativa de consumidors. Intento dedicar-li bona part del meu temps lliure.

Una de les aficions d’en Pol, l’escalada.
 • No podia faltar la pregunta estrella… Quin és el teu producte preferit de La Fageda?

El grec natural! Els nous productes, el natural Orígens i el gelat de pastís de formatge, que jo ja els he tastat, estic segur que quan els posem en marxa passaran a formar part dels meus preferits.

 • Com augures el futur de La Fageda?

Auguro un futur bonic. Crec fermament que tenim uns bons ingredients. Som un projecte realment rellevant, fem productes excepcionals i tenim una marca molt estimada. Els consumidors ens associen a uns valors i una filosofia. Aquest és el gran repte, continuar fent créixer aquesta marca i que ens conegui més gent i millor.

 • T’agradaria afegir alguna cosa més que no hàgim comentat a l’entrevista?

Sí, vull destacar l’espai i la circulació que hi ha a La Fageda. És a dir, poder baixar a fer un cafè amb companys del Servei de Teràpia Ocupacional, del Rebost, de fàbrica… És meravellós. És l’essència de La Fageda. I per descomptar, d’estar en un entorn natural, és difícil venir a treballar de mal humor entrant per aquest camí cada dia.

En Pol amb companys de La Fageda, durant un partit de futbol al pavelló de Santa Pau.

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials