Blog
14 novembre 2019

Els jardiners de La Fageda treballen en el singular encàrrec de crear un jardí de papallones

L’equip de jardineria de La Fageda ha rebut un nou i singular encàrrec: executar un projecte ambiental que atregui més papallones a les depuradores i millori la biodiversitat d’aquests recintes. Com s’aconseguirà atreure a aquests insectes? Quins objectius persegueix el projecte? A quantes persones ocuparà i durant quants dies?

 

Ja fa uns anys que SOREA -empresa subministradora d’aigua-, de la mà del SIGMA -Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa-, està incorporant iniciatives en la gestió de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de la Garrotxa amb l’objectiu de preservar la biodiversitat. El que es proposa ara és fer un pas més i naturalitzar aquests espais, amb la introducció de plantes perennes autòctones  seleccionades per atreure especialment espècies pol·linitzadores. En concret es vol atreure a una més amplia població de papallones.

Afavorir la biodiversitat local
L’objectiu és afavorir la biodiversitat i fer-ho de manera compatible amb els usos de les instal·lacions. Entre les actuacions programades s’ha format al personal, es fa un manteniment ecològic de les zones verdes i s’ha implantat una gestió diferenciada de les zones herbàcies amb una disminució de la periodicitat de segues per afavorir la biodiversitat de flora i fauna. A més, tal i com ens explica Clara Rovira, responsable de Biodiversitat d’Agbar, des de fa uns anys el personal de la instal·lació participa a BiObserva, un programa de voluntariat ambiental corporatiu on es reporten observacions d’aus de les instal·lacions per fer-ne un seguiment com a bioindicadors.

 

També es persegueix promoure accions de sensibilització i educació ambiental enfocades a la població, en especial als estudiants locals. La depuradora d’Olot rep un bon grapat d’escolars cada any que treballen in situ temes ambientals i que seran els principals visitants dels nous jardins.

 

El disseny del projecte ambiental ha anat a càrrec del departament de biodiversitat del Grup Agbar en col·laboració amb l’empresa Irati i Naturalia Jardiners. Preveu la creació d’un parterre de prop de 300 metres quadrats a la depuradora d’Olot i a la de Sant Joan les Fonts. En base a estudis de seguiment de papallones de la Garrotxa que coordina el Parc Natural de la Zona Volcànica, s’han indentificat les espècies amb possible presència a l’entorn i s’ha fet una selecció de plantes per provocar l’efecte crida. Algunes d’elles seran la Mentha suaveolens, la Lavandula angustifolia i la Melissa officinalis.

 

Entre les papallones que s’espera rebre als recintes hi ha la Argynnis niobe, la Polyommatus icarus, i la Colias alfacariensis.

 

La nostra contribució en el projecte
Des de Fageda estem col·laborant activament amb el projecte. Participem tant en l’execució com en la metodologia i en el subministrament de les espècies escollides per al jardí‘, ens explica David Soler, responsable de la secció de Jardineria. ‘Principalment seran plantes mediterrànies i també aromàtiques. I també s’instal·laran petits refugis anomenats hotels d’insectes‘, afegeix.

Cal dir que a La Fageda ja coneixem aquest tipus d’instal·lacions faunístiques, ja que el nostre hivernacle del projecte d’horticultura té dos hotels d’insectes que pretenen atreure a una gran varietat d’aquests animalons. Esperem que quan s’omplin de vida ens ajudin a afrontar les plagues d’una forma més natural i sense l’ús de productes químics.

 

Els treballs ja han començat i duraran uns set dies. En total els jardins donaran feina a un equip de quatre persones format per un monitor i tres treballadors del Centre Especial de Treball de La Fageda.

 

A la guia operativa de conservació de biodiversitat en el cicle integral de l’aigua del grup Agbar es pot trobar més informació sobre com naturalitzar els espais i fer els jardins de papallones.

 

Víctor de Paz
Periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials