Aquesta garrotxina nascuda a Olot dirigeix les finances del projecte des del setembre de 2015 i viu a tocar la mateixa Fageda, al barri de Ca La Guapa de Santa Pau.
Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra, va fer un intercanvi amb la Bentley University Business School de Boston i abans d’incorporar-se al projecte va assumir diverses responsabilitats financeres a Arbora&Ausonia del grup P&G, multinacional del sector del gran consum de productes de la higiene i de la llar, que en fa una valoració molt positiva. “Va ser un màster en l’àmbit professional”, diu. Va tenir l’oportunitat de residir en diferents localitzacions i aprendre de grans professionals.
Al cap d’uns anys es va incorporar a una empresa del sector de la moda, va ser el seu segon destí professional i allà va crear l’àrea d’anàlisis i control de gestió. Un parell d’anys després, tenia ganes de tornar a fer vida a la Garrotxa i ves per on que, el dia del seu aniversari, apareix el projecte de La Fageda. En aquesta entrevista, parlem de les funcions de finances, l’àrea que dirigeix; reflexionem sobre l’interès social per l’educació financera; i, conversem sobre conciliació familiar.
El món de l’empresa sempre m’ha agradat i penso que la visió financera té un gran impacte en l’estratègia i el dia a dia de qualsevol organització.
Una vegada vaig llegir un matemàtic que deia que “el que no es mesura, no es pot millorar”. D’aquí la importància de saber d’on partim, fixar objectius, planificar, mesurar i seguir els resultats. Aquesta és l’única manera d’anticipar-nos a possibles variacions del que ens hàgim proposat. Només això ens permetrà formular estratègies de correcció.
Vaig fer diverses entrevistes amb l’Iñaki González, i després amb en Cristóbal Colón i la Carme Jordà. L’oferta de feina em va arribar el dia del meu aniversari. “Quin regal tenir l’oportunitat d’incorporar-me en un projecte com La Fageda, que casualment està a Olot”, vaig pensar.
El sector del gran consum sempre m’ha agradat, per ser molt dinàmic i alhora, exigent. Tot això, sumat al fet que La Fageda és un projecte social amb un objectiu intacte des dels inicis de generar llocs de treball amb sentit per a persones amb necessitats de suport, i ubicat en un entorn privilegiat, em va fer tenir clara l’aposta.
El departament de finances està format per un equip extraordinari, no només en l’àmbit professional sinó també personal, estan involucrats al màxim. Molts d’ells fa molts anys que treballen al projecte, així que han viscut quasi totes les etapes de La Fageda. Junts som un bon engranatge.
Per una banda, hi ha l’àrea d’anàlisis i control i gestió que treballa conjuntament amb les diferents àrees de negoci a través de l’anàlisi financera per valorar els projectes i planificar i analitzar el seguiment econòmic. D’altra banda, tenim l’àrea de comptabilitat, tresoreria i fiscalitat, que s’assegura de registrar amb rigor el dia a dia del projecte, gestionar la tresoreria i complir amb els compromisos fiscals. Disposem també de l’àrea de gestió de convocatòries de subvencions i licitacions públiques, i finalment l’àrea jurídica i de compliance.
Som un projecte social que econòmicament se sosté gràcies a la venda de productes de molta qualitat, com els iogurts, gelats o melmelades, i a la prestació de serveis com el de jardineria.
També rebem algunes subvencions de l’Administració Pública. Amb relació a això, i contràriament a allò que algú pot pensar, cal destacar que aquests ingressos són inferiors al 7% del total, i aquests diners es destinen a facilitar la inserció laboral que és d’una gran complexitat.
Mitjançant la nostra activitat econòmica i els contractes de treball, paguem els impostos corresponents. A la vegada, estalviem diners a l’administració, ja que generem llocs de treball per a persones que, en cas de no existir projectes com La Fageda, estarien sota el paraigua de les prestacions públiques. Cada any ho quantifiquem. Ho fem utilitzant la metodologia del retorn social de la inversió (SROI). L’últim càlcul conclou que, per cada euro que La Fageda rep a través de subvencions públiques, en retorna més de 5. Aquestes dades es poden consultar amb tots els detalls a la memòria que publiquem cada any a la pàgina de transparència del nostre web.
La raó de ser, el rigor, els timings i les funcions són molt semblants a les d’una empresa mercantil: realització d’estudis econòmics, anàlisi de marges, tancaments de mes, auditoria, pressupostos… El que sí que és diferent és la mirada. A La Fageda els grisos tenen molts matisos: estudiem els projectes des del punt de vista econòmic, però també es valora la seva aportació social. A altres empreses mercantils, en canvi, els números són blancs o negres, i sempre es persegueix maximitzar la rendibilitat. Som un projecte sense ànim de lucre, sense propietaris, ni dividends. Estem governats per un Patronat que, de manera altruista, aporta la seva visió. La totalitat dels excedents generats es reinverteixen en el mateix projecte, i això és bàsic per assegurar la nostra sostenibilitat econòmica.
Els últims dos anys han sigut molt intensos, a causa d’un entorn macroeconòmic dur, amb un increment desorbitat dels costos de les matèries primeres -la llet, per exemple, se’ns ha duplicat de preu-, i ens ha fet ser molt àgils en l’estimació d’impactes econòmics i també, ens ha obligat a repercutir una part d’aquest cost extra a tarifes. Tot això, sumat al fet que el nostre sector està sotmès a molts canvis normatius i de regulació, fa que hàgim de continuar simplificant els processos de l’àrea per tal de poder donar resposta a tots aquests canvis amb la màxima flexibilitat i rigor.
D’altra banda, l’altre gran repte que tenim és fer un pas endavant en la quantificació del valor social que aporta La Fageda a la societat i ser capaços de transmetre l’impacte econòmic no només del que reflecteix la compta de resultats, sinó també quantificar l’impacte intangible que genera el projecte a les persones, famílies i societat, entre d’altres.
Des del meu punt de vista, és una àrea molt interessant, ja que permet conèixer la realitat de cada activitat o servei. Hem de desmuntar el tòpic que els professionals de les finances sempre diem que no, som una ajuda i no una barrera. Moltes vegades, el “dir que no” és una realitat, el repte és quantificar els projectes de manera integrada per tal que totes les àrees implicades concloem que allò no és una bona decisió.
La delicadesa i el punt de creu que es fa amb les persones amb necessitats de suport, així com l’adaptació dels llocs de treball sempre pensant en l’evolució dels itineraris de cada persona. També el dinamisme i flexibilitat interna dels equips, sempre pensant en ampliar la resposta que La Fageda dona a les persones.
L’equilibri fràgil que hi ha entre la vessant operativa i la social. Des de finances, el repte és inculcar visió financera a les diferents àrees de negoci. La Fageda no té ànim de lucre, però això no significa que no haguem de garantir la sostenibilitat econòmica actual i futura a través de la correcta presa de decisions. Només això ens permetrà retornar els compromisos financers (que no són pocs!) i continuar reinvertint-ho tot per desenvolupar el projecte social.
A l’àrea de màrqueting. Sempre m’ha generat interès conèixer el comportament dels consumidors i els factors que incideixen en les decisions de compra. Penso que com a consumidors tenim una responsabilitat inherent, crec que hem de ser conscients de la responsabilitat que té l’acció de comprar perquè del fet d’escollir una marca o altra en deriva un impacte real a la societat.
M’encanta viatjar i descobrir indrets i cultures diferents, preparar maletes, perdre’ns per camins, tastar nous menjars, parlar amb persones amb realitats diferents, i reviure-ho tot de nou a través de les fotografies, una de les altres aficions que tinc. M’agrada també passar temps de qualitat amb la família i els amics, i gaudir de tots ells al màxim.
Amb un gran sentit de la responsabilitat, i intentant organitzar-me bé. Per mi la conciliació és estar present al màxim en cada moment, i sentir-me satisfeta amb mi mateixa. Això passa per tenir una vida professional que em satisfaci, sense renunciar a poder passar temps amb la meva família i gaudir de les meves filles. Tenim la gran sort de tenir uns avis joves i disposats a donar un cop de mà sempre. Això és impagable! En aquest sentit, La Fageda té una visió molt humana i facilita mesures de flexibilització i conciliació.
El grec natural amb melmelada de fruits vermells de bosc.
Per una banda, imagino La Fageda del futur ampliant la resposta a les necessitats socials de la Garrotxa. Per l’altra, a la Laura, l’imagino despertant-se cada dia amb ganes i il·lusió, com ho fa ara, sentint-se realitzada en l’àmbit laboral, envoltada dels seus, i amb un ull al mapa mundi per continuar descobrint nous indrets.
Eva Güibas, periodista. La Fageda.