Blog
28 febrer 2022

“La Fageda és un petit món, on prima la cultura del nosaltres”, Valle de Francisco, responsable de la secció de neteja

“He fet una mica de tot i he voltat molt”, explica la Valle de Francisco sobre el seu passat. Un dels dots que la caracteritzen és la polivalència. Té una gran capacitat per adaptar-se a situacions i tasques molt diferents entre si. Tant aquí, a Catalunya, com a la resta del món.

Abans de formar part de La Fageda, va treballar empaquetant llavors a Holanda i en una immobiliària al Perú. També va desenvolupar funcions en fàbriques i àrees de neteja i administració. Fins i tot, va ser educadora de persones amb autisme i va estar en una agència de publicitat, executant campanyes i anuncis de televisió.

Viu a Vic i des del 2020, forma part de la nostra secció de neteja. “Per mi, la feina sempre havia estat un mitjà per tirar endavant, però ara que soc a La Fageda, és la primera vegada que sento que té un sentit afegit”, ens confessa. La coneixem una mica millor en aquesta entrevista.

 • Com van ser els teus inicis a La Fageda?

La Sara Vidal, directora de l’Àrea de Gestió i Desenvolupament de Persones, em va comentar que estaven buscant un monitor per la secció de neteja, però només per un parell de mesos. Vaig passar el procés de selecció, els vaig encaixar i vaig començar a cobrir aquesta substitució. I, des d’aleshores, ja ha passat 1 any i mig! Tot i això, ja coneixia el projecte d’abans. Estic estudiant el CFGS d’Integració Social a l’Institut Obert de Catalunya i en una assignatura ens demanaven fer un treball sobre algun Centre Especial de Treball (CET). Jo vaig escollir La Fageda.

 • Què et va impulsar a cursar els estudis d’Integració Social?

En realitat, volia fer el CFGS de Documentació Sanitària, però persones del meu entorn em van dir que integració social feia més per mi. A més a més, fa anys vaig fer el curs de monitora de col·lectius amb dificultats i em va agradar molt. Així que em vaig mirar el temari i em va engrescar. És complicat compaginar-ho tot. Soc mare de família nombrosa i no em sobra gaire temps lliure.

Des del 2020, la Valle s’ha convertit en un pilar fonamental per la secció de neteja de La Fageda.
 • Quines són les teves funcions dins la secció de neteja de La Fageda?

Faig les funcions de coordinació. M’encarrego de quadrar els horaris, controlar el material de neteja, revisar els magatzems, planificar tasques, organitzar els grups de treball en funció dels espais i les necessitats específiques de cada persona… Cobrim la neteja de Mas Els Casals, i també d’altres espais de la fundació: residències, pisos compartits… La secció de neteja està en formació, estem construint els fonaments i agraeixo molt a La Fageda que m’hagin donat aquesta oportunitat.

 • Des del teu punt de vista, què hem de tenir en compte a l’hora d’acompanyar a persones en situació de vulnerabilitat?

Cada persona és diferent i té necessitats diverses. Les seves situacions no són les mateixes i, per tant, el tracte i les exigències tampoc ho han de ser. Procurem crear un sentiment de pertinença al grup, que fa que l’ambient sigui de cordialitat i companyonia. A la secció de neteja tenim persones del CET, i també del Servei d’Inserció Laboral. Per una banda, amb les primeres treballem per generar un clima amable i d’estabilitat. És essencial que tinguin suport, el seu treball és molt valuós! D’altra banda, l’objectiu que tenim amb les segones és preparar-les per a la inserció en una empresa ordinària, així que han d’adquirir hàbits laborals.

 • Treballar en equip és molt gratificant, però també pot ser dificultós. Com us organitzeu amb les monitores de la secció de neteja?

Les altres monitores, la Mary Garcia i la Nastasia Serghei, i jo tenim perfils molt diferents i això és molt positiu i enriquidor. També, tenim clars els objectius i el camí que hem de seguir per assolir-los. Quan tenim dubtes, compartim els punts de vista que tenim d’una mateixa situació i exposem les diferents opcions que tenim per poder-ho solucionar. Tenim una bona comunicació i transparència i això és fonamental. Em sento molt orgullosa de l’equip que estem formant, hem creat un engranatge que funciona molt bé. El seu compromís i la seva capacitat d’adaptació fa que tot sigui fàcil. Em sento molt feliç de treballar aquí!

La Valle de Francisco, de petita.
 • Què és el que més t’agrada de la teva feina?

El que m’entusiasma més és pensar que puc col·laborar, ni que sigui una mica, a millorar i dignificar la vida d’algunes persones. Crec que tots tenim una responsabilitat social amb els més vulnerables. Sento que amb la meva feina, estic posant el meu granet de sorra. M’agrada trobar-me cada dia amb les meves companyes, tenim molt bona relació i ens ho passem bé treballant, això no es pot dir a totes les feines. M’encanta l’ambient de confiança que hi ha, en general.

 • Quin és el moment més feliç que has passat a La Fageda?

Un moment molt emotiu que recordo és l’aniversari d’en Jordi Espona, un company amb discapacitat del CET que treballa a la fàbrica de lactis. En Jordi, cada dia, puja a oficines a saludar-nos i a preguntar-nos com estem. El dia del seu aniversari, va venir, com fa habitualment, i tothom es va aixecar a aplaudir-lo. Ell es va emocionar molt. Em va semblar un gest molt humà, aquestes petites coses em commouen molt.

 • I el més difícil?

Recordo una vegada que una persona del nostre grup, em va posar molt al límit. Tant que vaig haver de marxar per estar sola una estona. Aquell dia va ser molt dur. Però bé, no hem de perdre de vista l’objectiu, que és millorar la vida d’aquestes persones.

 • Quins són els aprenentatges que t’ha aportat La Fageda?

Molts. Sobretot, el treball en equip. A La Fageda, el plural passa per davant del singular. Hem de mirar sempre més enllà, no quedar-nos només amb el més superficial. També, m’ha sorprès la “cultura Fageda”: el respecte, la bona fe dels companys, la cerca de solucions i no de culpables, la implicació de les persones…

Per la Valle, la família és un dels pilars més importants de la seva vida.
 • Com descriuries La Fageda?

Veig La Fageda com un petit món, en mig del bosc, en el qual els uns cuiden dels altres. És una constatació que un projecte empresarial pot funcionar i ser rendible i productiu tenint en compte les bones persones, la cultura del nosaltres, els col·lectius vulnerables… I a més a més, fem productes boníssims!

 • Si no estiguessis a la secció de neteja, de quin equip t’agradaria formar part?

Del Servei d’Atenció al Visitant (SAV), m’agradaria molt explicar tot el que es mou a La Fageda.

 • Anem a conèixer la vessant més personal de la Valle… Què és el que més t’agrada fer en el teu temps lliure?

Per mi, el més important és estar amb la família. Els meus fills i la meva parella són el meu pilar. Ens agrada pujar muntanyes i sortir a fer excursions amb els amics. També sóc castellera, tot i que ara he fet un parèntesi per poder tenir temps per acabar els estudis. I per descomptat, anar a mirar els partits de rugbi del meu fill! Petites coses com anar a fer un cafè amb una amiga i posar-nos al dia, m’omplen molt. A més a més, m’encanta cuinar plats de cullera i fer pa.

Tot i que ara ha hagut de fer un parèntesi per poder acabar els estudis, els castells són una de les passions de la Valle.
 • Quin és el teu producte preferit de La Fageda?

El que més m’agrada és el líquid natural amb sucre de canya. A casa, fem coques i en comptes de posar el iogurt de llimona, posem aquest. Queden molt bones!

 • Com veus el futur de La Fageda?

El canvi és inevitable. La Fageda s’està adaptant sense perdre de vista els orígens del projecte. El futur l’auguro bo, no pot ser d’una altra manera. És un projecte molt potent. Hi ha professionals molt preparats, que creuen profundament en el que fan, i saben com fer-ho. La força de la Fageda està en la seva gent.

 • I el teu? Et veus jubilada a La Fageda?

El meu futur me l’imagino envoltada dels meus. Si em veig jubilada a La Fageda? M’agradaria! Ja és una part important de la meva vida!

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials