La Fageda fa aquest 2019 un pas més en la seva missió de millorar la qualitat de vida i promoure la integració social de persones de col·lectius vulnerables de la Garrotxa.
37 anys després d’haver creat el Centre Especial de Treball, impulsat per dignificar la vida de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever; ara ha creat una empresa d’inserció. I ho ha fet per donar cobertura sociolaboral a persones d’altres perfils que viuen una situació o un greu risc d’exclusió social. Una nova empresa que s’ha batejat amb el nom de “El faig de La Fageda S.L”.
Què és una empresa d’inserció?
És una societat que porta a terme qualsevol activitat econòmica de producció de béns o de prestació de serveis i l’objecte social de la qual té com a finalitat primordial la integració sociolaboral de persones en situació o greu risc d’exclusió social.
Quin paper juga l’administració en les empreses d’inserció?
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és el responsable del registre administratiu d’empreses d’inserció de Catalunya i de tirar endavant programes d’inserció per a les quals hi ha línies d’ajuts i subvencions.
Quin és l’ens que dictamina la situació d’exclusió social o de greu risc d’arribar-hi d’una persona?
Aquesta funció l’assumeixen els serveis socials públics. En el cas que ens ocupa, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Es tracta de persones que avui tenen moltes dificultats per accedir de manera immediata en un lloc de treball al mercat ordinari. Són bàsicament destinatàries de la renda mínima d’inserció, d’altres que no poden accedir a aquesta renda, aturats de llarga durada més grans de quaranta-cinc anys, etc.
Com accediran aquestes persones a La Fageda?
Serà la mateixa empresa d’inserció la que contactarà amb el consorci sol·licitant candidats quan a La Fageda li calgui cobrir llocs de treball en alguna de les seves activitats.
“Amb elles es treballarà un itinerari que abastarà l’àmbit laboral, les habilitats personals, les competències bàsiques. No únicament desenvoluparan una feina. Es tracta d’acompanyar-les per a formar-les i dotar-les d’oportunitats que més endavant els permetin fer el pas a l’empresa ordinària” explica Anna Monells, gerent de l’àrea social de La Fageda. És important destacar que d’acord amb la normativa vigent podran treballar un màxim de 3 anys a La Fageda.
En resum, “El faig de La Fageda” ha de ser l’eina que permeti a aquest col·lectiu de persones integrar-se al mercat laboral de l’empresa ordinària.
L’experiència del projecte Mirall
L’any 2012 La Fageda ja va impulsar el projecte Mirall, destinat en aquest cas a joves en risc d’exclusió, un programa que va tenir continuïtat en més períodes i que ha permès la inserció sociolaboral d’un gruix important dels joves atesos.
Amb la creació d’aquesta empresa d’inserció La Fageda segueix doncs, donant resposta a la seva missió. És previst que aquest 2019 una vintena de persones en siguin beneficiàries.