Blog
21 febrer 2020

La Fageda, cada vegada més autosuficient a l’hora d’alimentar a les vaques

Els nous terrenys adquirits per La Fageda l’any 2017 ja s’han posat en funcionament amb l’objectiu de produir cereals farratgers per a les vaques. Quin tipus de cereals s’hi han sembrat? Quantes tones està previst que en puguem recollir? Quin percentatge d’autosuficiència alimentària aconseguirem? On es troben aquests nous terrenys? De quantes hectàrees disposem? T’ho expliquem a continuació.

 

La Fageda disposa des de fa un parell d’anys d’uns nous terrenys ubicats al mateix municipi de Santa Pau i també dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Propers al Volcà Rocanegra, pertanyen a la finca coneguda com La Coromina i sumen en total unes 22 ha de conreu. La novetat és que des de la tardor del 2019 ja s’han posat en funcionament amb l’objectiu principal de millorar l’autoabastament alimentari de les nostres vaques.

La major part dels camps, unes 17 ha, s’utilitzaran per a plantar-hi dos cereals farratgers en rotació. Ordi a l’hivern i blat de moro a l’estiu. ‘A la tardor ja vam sembrar l’ordi i al mes de maig el recollirem, quan estigui al punt just de maduresa‘, ens explica Albert Curós, cap de granja de La Fageda i encarregat de coordinar la gestió dels nous conreus. ‘Esperem recollir-ne entre 500 i 600 tones, que aniran cap a la nostra finca El Casals per ensitjar-se‘, afegeix.

Tot seguit, al juny se sembrarà el blat de moro i es recollirà entre setembre i octubre. La previsió és recollir-ne la mateixa quantitat que d’ordi. ‘Creiem que són unes terres de molta qualitat i segons els nostres càlculs amb els cereals recollits aconseguirem arribar a tenir al voltant d’un 90% de les nostres necessitats d’ordi i blat de moro. Mai havíem arribat a ser tan autosuficients i és una fita molt important per a nosaltres perquè permetrà tenir un control molt més estricte del que mengen les vaques‘.

 

Fins ara, la major part d’aquests farratges es compraven de proximitat i qualitat a pagesos de la zona, de la Vall d’en Bas i del pla d’Olot.

 

La resta d’espai agrícola de la finca, 5 ha, es destinarà a la producció d’herba de prat. Se sembrarà en les zones de difícil accés pel sistema del regadiu i, un cop recollit i ensitjat, permetrà alimentar tant a les vedelles com a les vaques seques. ‘Ho vam sembrar al mes de novembre i hi tenim per exemple trèfola, dàctil, festuca i trèvol violeta. En farem unes tres o quatre dalles a l’any‘, ens comenta l’Albert.

El compost produït a la planta de compostatge de La Fageda com a resultat del reciclatge dels purins de les vaques servirà com a adob pels nous camps i s’ha arribat a un acord amb els antics masovers de la finca perquè puguin seguir-hi realitzant tasques de neteja i manteniment, sota la supervisió de l’Albert.

 

L’ensitjat
El procés d’ensitjar el cereal consisteix a ‘col·locar-lo en unes trinxeres de formigó, ben tapat i resguardat perquè no hi entri l’aigua ni l’aire. Al cap d’uns 21 dies el resultat és un producte confitat que durarà molt més i mantindrà la seva qualitat nutritiva‘, ens explica l’Albert. ‘Fet d’aquesta manera podria arribar a durar anys i en molt bones condicions, tot i que nosaltres el renovem cada any‘, afegeix.

 

Les sitges de La Fageda estan ubicats a la finca El Casals, davant l’estable de vaques productores, i es poden visitar dins la ruta que ofereix el Servei d’Atenció al Visitant de La Fageda.

Els camps de la finca El Casals
Els camps de La Coromina se sumen als que La Fageda sempre ha tingut dins la finca El Casals, seu de l’empresa. Anteriorment usats en gran part per a plantar-hi raigràs, un altre cereal farratger, durant els últims anys s’han anat reconvertint en espais oberts de pastura per a les nostres vaques. ‘Aquest canvi s’ha fet amb la intenció de que les vaques cada vegada puguin sortir més a pasturar. Ara hi tenim sembrada herba de prat, un aliment que els hi agrada molt i que també dura molt més‘.

 

Gràcies al cultiu de la nova finca de La Coromina, es pot utilitzar molt més espai de pastura a la finca Els Casals. Així doncs, les vaques han anat guanyant espai de pastura a la Finca  fins a arribar a les 9ha actuals. ‘Amb aquesta ampliació podran sortir molt més a pasturar perquè podrem anar rotant i que no trepitgin sempre el mateix camp, que s’acabaria fent malbé. El fet que estiguin més estona pasturant augmentarà el seu benestar i també reduirà el consum de farratge dels estables. Si entren tipes, dins necessitaran menjar menys i això també ens farà ser encara més autosuficients en quant a la seva alimentació‘.

Víctor de Paz
Periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials