Fa un any, publicàvem un article dedicat a en José Luis Hernández. El nostre company havia pres la decisió de deixar el Centre Especial de Treball (CET) de La Fageda per començar una nova etapa laboral en una empresa ordinària, la fàbrica d’embotits Monter. Se sentia preparat.
Passats dotze mesos, n’està content i diu que lluitarà per seguir-hi molts anys o, fins i tot, arribar a jubilar-s’hi! “Ho valoro molt, perquè m’estic guanyant un bon sou i veig que sóc capaç de fer la feina”, explica.
Arran d’un trastorn mental, en José Luis va treballar 17 anys a La Fageda. Des del principi, el seu salt a una empresa ordinària va ser un horitzó que es veia possible. “Ser capaç d’aguantar un ritme normal m’omple d’alegria, perquè veig que puc, i em dóna molta seguretat”, diu ara.
A Monter, va començar portant un transpalet elèctric i, actualment, controla una màquina que prepara la carn per dur-la al túnel del fred.
I les persones? “La relació amb els companys de feina és molt bona, m’han acollit molt bé i m’hi sento molt a gust”, ressalta.
“He canviat el pronòstic”
A en José Luis li agrada destacar que ha sigut capaç de canviar el pronòstic que li van fer quan li van comunicar que tenia un trastorn mental: “Em van dir que no podria treballar, ni estudiar, ni conduir, ni tenir autonomia. I ho estic fent”.
Com ell, altres persones que formen part del nostre projecte social han fet el salt a l’empresa ordinària o ho faran algun dia. Un equip de psicòlogues i treballadores socials valora amb cada persona si li pot anar bé i quan és el moment.
I, sempre, es pot tornar a La Fageda. “El més important és que les persones ens sentim còmodes i ens puguem desenvolupar al lloc de treball, sigui a la Fageda o en una empresa ordinària”, subratlla en aquest sentit la gerent de l’àrea social, Anna Monells.
Preguntem a en José Luis què diria als qui tinguin ganes de provar de treballar a l’empresa ordinària. “Els diria que han de ser molt disciplinats al Centre Especial de Treball”, afirma. “Així, podran mantenir una bona disciplina quan vagin a la feina ordinària”, afegeix.
I una altra recomanació: “Que es cuidin fent esport, que facin una pràctica habitual cada dia”. A ell, diu, l’esport l’ajuda a agafar força, relaxar-se i animar-se.
El Servei d’Integració Laboral
Al llarg d’aquest primer any a Monter, en José Luis ha seguit en contacte amb La Fageda. Concretament, amb l’Àngels Sala, tècnica del Servei d’Integració Laboral (SIL). “Sé que, si necessito alguna cosa, puc comptar-hi. Per exemple, ara que tinc els pares molt grans”, explica.
El SIL ofereix, tot el temps que calgui, acompanyament i suport als companys que decideixen treballar a l’empresa ordinària i també a les persones que els contracten.
En l’última dècada, el Servei d’Integració Laboral ha facilitat que, com en José Luis Hernández, una quarantena de persones ateses a La Fageda trobin i mantinguin una feina en més d’una vintena d’empreses o institucions de La Garrotxa.