Blog
12 maig 2021

L’Escola de Santa Pau reutilitza les galledes de iogurt de La Fageda i les converteix en testos

 

Des del curs passat, al menjador de l’escola pública de Santa Pau s’hi consumeix el nostre iogurt cremós envasat en galledes de cinc quilos, que se serveix a granel a infants i docents. Ara, el centre educatiu ha tingut la idea de reutilitzar les galledes buides i convertir-les en testos, que els nens i nens han cultivat amb plantes ornamentals i aromàtiques.

 

Actualment, mig centenar de les nostres galledes ja decoren els exteriors de l’escola Joan Maragall. Una iniciativa en pro de la sostenibilitat de la qual estem contents de formar part.

 

 

Reduir, reciclar, reutilitzar

 

Tot va començar amb les tres R, reduir, reciclar i reutilitzar, que el centre educatiu promou des de fa anys. En aquest context, “vam recomptar la quantitat anual de iogurts que menjàvem a l’escola, tant alumnes com mestres. En total eren més de 5.600 envasos individuals”, explica la Montse Tarrés, directora del centre.

 

Fet el recompte, “vam expressar a l’empresa responsable del servei de menjador, contractada pel Consell Comarcal, la nostra inquietud per reduir el plàstic”, continua la Montse. A partir d’aquí, es va acordar substituir els vasets individuals per les galledes.

 

La iniciativa, subratlla la directora del centre, ha tingut altres avantatges. Primer, el iogurt se serveix directament al got que s’ha fet servir per beure aigua, cosa que evita haver d’utilitzar més recipients, alhora que minimitza el malbaratament alimentari, ja que cadascú decideix quantes cullerades de iogurt vol.

 

En segon lloc, detalla, “és un iogurt molt agradable de menjar i no porta sucre afegit, a diferència dels iogurts ensucrats o de gustos que consumíem en vasets individuals. Això ens ha anat molt bé perquè un altre objectiu que tenim és minimitzar el sucre que mengen els infants”.

 

 

Timbals, caixes… i ara testos

 

Amb tot, recorda la directora de l’escola, les galledes també són de plàstic i per tant han hagut d’anar rumiant com reutilitzar-les. Fins ara, havien servit com a instruments de percussió i també com a caixes per guardar-hi coses.

 

Aquesta primavera, com cada any, l’escola ha celebrat el que anomenen Santa Pau, temps de flors, i se’ls ha acudit de fer servir les nostres galledes com a testos.

 

Abans de Setmana Santa, “vam buscar una pintura adequada per a les galledes i vam demanar famílies voluntàries que les pintessin des de casa”, explica la Montse.

 

En total, s’hi van oferir vuit famílies que van pintar 45 galledes. En Quim, de P5, és un dels qui hi va participar: “La mama anava fent voltes als pots i jo els anava pintant amb un pinzell. Em va agradar”, ens relata.

 

Un cop les galledes van estar a punt, l’escola va implicar els alumnes de tots els cursos en el cultiu de les plantes aromàtiques i ornamentals. “Han donat molt de color a l’escola i fins i tot hi ha qui ens diu que s’assembla a un pati andalús!”, explica entre rialles la Montse, que ja ens anuncia que aquests nous testos han arribat per quedar-se.

 

 

 

Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials