Blog
07 octubre 2020

Entrevistem el Michael Jackson de La Fageda!

El nostre protagonista del mes és en Michael Jackson de La Fageda. Ens va sorprendre a totes i tots disfressat del ‘rei del pop‘ durant l’última assemblea virtual confinada com a líder de l’actuació de la secció de fàbrica de lactis i avui volem conversar una estona amb ell, amb en Samasa Mamadou, més conegut per nosaltres com a Sam.

 

 

 

Tal com ens explica, va néixer a Olot ara fa 24 anys i va viure al principi al sector de Sant Roc. Anava a l’escola del barri i les tardes les dedicava sobretot a jugar a futbol amb els seus amics. Els seus pares s’havien instal·lat allà uns anys abans procedents de Gàmbia.

Amb 13 anys, finalitzat el primer curs de secundària, va marxar cap a Gàmbia. ‘No feia cas, em portava malament, i els meus pares van decidir portar-me una temporada cap allà‘. Va estar estudiant a la capital, Banjul. ‘Estudiava l’Alcorà i també altres assignatures i idiomes. A estones ajudava a la família treballant al camp‘. Tot i que es va adaptar molt bé i va crear la seva colla d’amics, sempre va seguir pensant en un futur a Catalunya.

 

Uns anys després, quan en tenia 16, va tornar a Olot per renovar-se el DNI i va decidir quedar-se definitivament aquí. ‘Vaig anar a viure al barri de Pequín. Allà segueixo vivint, amb els meus pares i tres germans més‘. Com que no havia pogut finalitzar l’ESO, es va apuntar a un PTT [Pla de Transició al Treball] i va estudiar manteniment i comerç. També va aprendre les tasques de monitor escolar i es va apuntar a l’Escola d’Adults d’Olot per obtenir el títol de secundària.

 

Després de fer unes pràctiques, li van oferir una feina en una empresa càrnia de la Garrotxa i va deixar els estudis. ‘Vaig estar a la Noel, al Gros Mercat i a Domoli. Se’m va acabar l’última feina i mentre estava a l’atur, una persona del SOC em va informar d’un nou projecte de La Fageda que em podia interessar’.

 

Era un projecte per a la inserció de joves en situació de vulnerabilitat. En Sam hi accedeix i comença així la seva trajectòria dins l’empresa. ‘Recordo que fèiem quatre hores de feina i unes més de formació, estudiant‘.

 

I en què consistia la formació?
Doncs ens ensenyaven a buscar feina, com fer un currículum, com enfocar una entrevista de feina… També hi havia una part de treballar els valors i l’autoconeixement.

Finalitzat aquest primer any, en quina secció et vas incorporar?
Acabada la formació, vaig començar a treballar a la fàbrica de iogurts ja tota la jornada. Estava a la secció de packs, tancant les caixes i fent el palet. Després també vaig fer altres feines com transportar els carros dels iogurts d’una sala a l’altra o estar a expedició. Ah, i vaig fer de maquinista durant un temps.

Alguna vegada també t’hem vist a l’obrador de melmelades.
Sí, he provat una mica totes les seccions. Sóc molt mogut i inquiet i necessito una feina que sigui àgil, no m’agrada estar quiet gaire estona. Vaig treballar unes setmanes a melmelades, també a gelats, i em van proposar estar a l’equip de jardineria. Ho vaig provar durant un mes però prefereixo estar a la fàbrica de iogurts.

 

Que bé que ho hagis pogut escollir.
Sí, ara estic a control de pH dels iogurts i m’agrada. Començo cap a les set del matí i acabo cap a quarts de tres de la tarda. Tenim bon rotllo amb l’equip.

 

Pel que m’expliques, La Fageda és l’empresa on més temps has estat des que treballes.
Sí, a les altres empreses hi havia estat només uns mesos. Aquí ja hi porto més de tres anys. Entre les coses bones de La Fageda, està molt bé que puguem fer descansos a la fàbrica cada dos hores, als altres llocs això no passava, hehe. I aquí la gent també és molt bona, molt agradable.

 

També em consta que t’agrada la part lúdica del projecte… I aprofites per treure la teva faceta artística. En l’última assemblea et vam poder veure vestit de Michael Jackson!
[Per entendre aquesta part heu de saber que a La Fageda, per fer gresca i passar-ho bé, solem organitzar tant en l’assemblea com en el sopar de Nadal un seguit de playbacks on hi participem els diferents departaments escollint l’artista i l’actuació que volem imitar]. M’agrada en Michael Jackson i també ballar rap i hip hop amb els amics. Tinc amics que canten i que han gravat algun videoclip i jo hi surto ballant.


 

Doncs que bé que poguessis compartir amb La Fageda aquesta part que alguns desconeixíem de tu. Tens altres aficions a part del ball?
M’agrada molt l’esport. Jugo a futbol des de petit. Ara estic en un equip de Sant Feliu de Pallerols, l’Hostoles. També m’agrada fer bici de muntanya, hi vaig de tant en tant. Vaig pel bici carril fins a Les Planes d’Hostoles, a Sant Miquel del Mont, a Santa Pau… Algun cop hi he anat amb en Miki, també [En Miki és un dels encarregats de la fàbrica de lactis]. Quan puc també viatjo.

Has pogut fer alguna escapada aquest any?
Sí, vaig estar a Mallorca durant les vacances d’agost. I l’any passat vaig anar a Alemanya a veure la meva germana, que treballa allà, i a Amsterdam amb els amics. Potser per cap d’any hi tornem. I la majoria de caps de setmana durant l’any baixo cap a Barcelona amb els amics. Allà tenim més coses pels joves que a Olot.

 

I com mires al futur?
Doncs mira, de moment ara penso en treure’m el carnet de conduir, que ja porto uns quants intents amb la teòrica. I no ho sé… cap als 28 anys m’agradaria formar una família. M’agraden els nens. Els meus pares volen tornar cap a Àfrica per viure allà i jo em quedaré per aquí o potser en algun altre lloc, m’atreu Anglaterra.

Víctor de Paz
Periodista i guia de La Fageda

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials