Blog
31 maig 2022

“El nou iogurt Orígens referma la identitat de La Fageda i el flam d’ou enforteix la nostra gamma de postres”, Oriol Gol, director de qualitat, innovació i medi ambient

L’Oriol Gol desprèn alegria i passió per la seva feina. Barceloní de naixement, però establert des de fa molts anys a Viladrau, confessa que va anar a parar en aquest poble del Montseny gràcies a una oferta professional i hi ha acabat formant una família. “Estic casat amb l’Anna i tenim dos fills adolescents meravellosos: en Martí i l’Erola”, ens explica, “també tenim un altre membre a la família, en Fuji, un gos genial que vam tenir la sort d’adoptar ara fa 5 anys”.

El que més li agrada són les granges i el bestiar de muntanya. Va començar la seva carrera sent veterinari de camp, fent sanejament de ramats d’ovelles i cabres, extraccions de sang, vacunacions i desparasitació. Més tard, va començar a treballar en la indústria alimentària i va trobar-la d’allò més interessant.

L’any 2018, i després de diversos anys d’experiència en una altra empresa alimentària, va entrar a La Fageda, liderant l’àrea de qualitat, innovació i medi ambient. Avui, us presentem l’Oriol, un pilar fonamental del nostre equip! 

 • Vas arribar a La Fageda fa 4 anys. Com recordes els teus inicis?

Vaig rebre una trucada d’un nou projecte de feina, que em va permetre redescobrir La Fageda com a empresa alimentària i entitat social. Després d’unes entrevistes amb la Sara Vidal, l’Iñaki González i en Cristóbal Colon, vaig adonar-me que m’acabava d’enamorar del projecte. Tenia sentit fer un canvi i era un repte important i divertit!

 • I així vas passar a liderar l’àrea de qualitat, innovació i medi ambient. Quines són les vostres principals línies de treball?

Des de qualitat, ens encarreguem de l’assegurament de la qualitat, mitjançant sistemes de gestió. Treballem sempre en coordinació fluïda amb l’àrea d’operacions i, una altra funció és el control de qualitat operatiu, la qual cosa ens permet garantir el bon funcionament i qualitat dels productes. La idea és anar cap a la qualitat total: fer les coses bé a la primera. A l’àrea de medi ambient, gestionem els residus de la fàbrica, les dejeccions ramaderes de les vaques, el funcionament de la planta depuradora d’aigües i tot allò que pugui impactar en el medi ambient. I finalment, des d’innovació ens dediquem a perfeccionar, dissenyar i portar a la pràctica els productes actuals i futurs.

Es treballa molt i amb molta cura i efectivitat. El laboratori és el termòmetre de la nostra indústria alimentària i la nostra garantia que tot el que servim als consumidors és bo. Està equipat amb la tecnologia més moderna per poder tenir els processos monitoritzats i controlats. Tenim cura de totes les matèries primeres que ens arriben i del funcionament dels processos de producció per tal que no hi hagi desviacions. Fem els controls dels lots de producció per garantir que són sempre segurs i molts altres controls de suport a la resta d’àrees de La Fageda.

L’Oriol amb l’equip de qualitat de La Fageda el novembre de 2021.
 • També es disposa d’una planta pilot per crear nous productes o millorar els actuals. Com funcionen aquestes instal·lacions?

A la planta pilot, fem realitat les idees que tenim de nous productes, abans de portar-los a la planta de producció. Tenim equips com els de la fàbrica, però de mida més petita. Amb volums més petits, podem ser més àgils i fer moltes proves i variacions abans de fer proves industrials. No interferim en la producció i a més a més, generem menys residus perquè les proves a la planta pilot són més petites.

 • Aquest 2022, commemorem els 40 anys de La Fageda. Què podran trobar els nostres consumidors al mercat?

Els temps canvien i els gustos i costums, també. Ens hem d’adaptar i oferir els productes que busquen i volen els nostres consumidors. Una de les novetats d’aquesta primavera és el flam d’ou, elaborat amb ous de gallines criades en llibertat, que enforteix, amplia i completa la nostra gamma de postres. Segons els estudis de mercat, és el segon flam més venut, després del de vainilla, i creiem que tindrà bona acceptació.

Un altre llançament imminent és el iogurt Orígens, que referma la identitat de la Fageda. Un producte amb personalitat, creat per commemorar el nostre 40è aniversari. Volíem tornar a un iogurt de fa 40 anys. Abans, la llet era diferent, ja que l’alimentació de les vaques no era la mateixa i la quantitat de nata, per exemple, tampoc. Els iogurts eren més forts de gust, més gustosos. Es tracta d’un iogurt natural de quall ferm, amb una mica de nata extra i amb una textura que recorda al grec. És a dir, un nou concepte de iogurt que no existeix actualment en el mercat, i amb el qual busquem potenciar els sabors típics de La Fageda. Aquests dos productes, el flam d’ou i el iogurt Orígens, sortiran al mercat a finals del mes de juny.

També hem tret al mercat el iogurt sense lactosa desnatat i el gelat de pastís de formatge, que el vam desenvolupar amb la Júlia Gómez i l’Andreu Peiris, membres fins fa poc de l’equip d’innovació. Actualment, amb el nostre nou company Ivó Pujiula, estem treballant per poder oferir una família de gelats renovada. A més a més, volem fer créixer la família de iogurts amb noves propostes. No parem mai quiets!

 • La forma de treballar les innovacions ha canviat al llarg dels anys?

Hem evolucionat força la forma de treballar amb els companys de màrqueting i comercial. Ara estudiem conjuntament les dades de mercat i les evolucions dels nostres productes, fem tests de consumidors quan volem informació objectiva sobre canvis a fer…

Part de l’equip directiu de La Fageda, amb l’Oriol al fons de la imatge, en una reunió informal.
 • Recentment, La Fageda ha iniciat el càlcul de la petjada de carboni. En què consisteix aquest projecte i què es pretén amb ell?

Aquest estudi analitza totes les activitats desenvolupades des de La Fageda i l’impacte de carboni que es genera en el medi ambient. Aquest procés el realitzarem en 2 anys: aquest 2022 estem fent el càlcul de la petjada de carboni i durant el 2023, elaborarem el pla d’accions per tenir menys impacte en el medi ambient.

 • La Fageda impulsa altres iniciatives en pro de la sostenibilitat ambiental. En destacaries alguna més?

Continuem buscant opcions realistes i sostenibles als nostres envasos actuals i també, estem refent el pla de mobilitat. Comptem amb certificacions de gestió de qualitat i ambiental i també, tenim implementat un sistema d’APPCC que garanteix la seguretat dels aliments. En un futur, volem dirigir-nos a una norma de qualitat més ambiciosa: la IFS (International Featured Standard) o la BRC (British Retail Consortium).

 • Quins reptes mediambientals té La Fageda per endavant?

Som dins un parc natural meravellós que ens estimem i que ens cuida les ànimes. Equilibrar el nostre impacte a aquest entorn és el nostre principal repte: racionalitzar els consums d’aigua, gestionar els residus, minimitzar les emissions…

 • Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Els reptes, les novetats, els canvis, buscar la senzillesa i l’excel·lència en els productes. Ajudar els companys de producció perquè tot surti bé a la primera. M’encanta la feina en equip, cuidar els nostres consumidors i tenir un impacte positiu en la societat. En definitiva, hem de fer que valgui la pena treballar.

L’Oriol, part de l’equip directiu i altres companys, mentre servien els canelons i netejaven la cuina i el menjador de La Fageda, durant el dinar de Nadal anual.
 • Què és el que més t’ha sorprès de La Fageda?

La frase “posem la persona al centre del projecte”, aquí és real i palpable. Quan el que dius i el que fas són el mateix, tot va bé (o va millor).

 • Què t’ha aportat La Fageda des que vas entrar?

Hi ha una pel·lícula, L’últim samurai, on el senyor feudal Katsumoto, dedica gran part de la seva vida a trobar la flor de cirerer perfecta. Just quan s’està morint, en l’últim moment de pau, s’adona que de fet, totes les flors són perfectes. Això he après jo a La Fageda: totes les persones som perfectes, perfectament diferents, úniques i especials.

 • Si no formessis part de l’àrea de qualitat, innovació i medi ambient, on t’agradaria treballar de La Fageda?

Soc més d’exterior que d’interior, optaria per treballar a jardineria o a la granja.

 • Què t’agrada fer en el teu temps lliure?

Escoltar música i tocar instruments musicals, tot i que els toco d’oïda. Soc feliç fent excursions pel bosc amb la família, amb els amics i amb en Fuji. M’agrada empaitar senglars com l’Obèlix pels boscos amb la colla de Viladrau. Sempre m’han agradat les arts marcials, per la filosofia que hi ha darrere, amb uns principis universals de conducta humana, i per la unió que aporten entre el cos i la ment. Ja de gran, durant forces anys he estat entrenant Taekwon-do ITF. També m’agrada llegir llibres d’intriga i mirar pel·lícules, així com les feines manuals amb fusta, ferro… Vinc de família d’artesans!

D’excursió a la Font de Llops del Montseny amb en Fuji, el gos de l’Oriol i la seva família.
 • I si haguessis de triar un producte de La Fageda…

No en tinc només un de preferit, en puc dir un de cada secció: la crema de xocolata, tant freda com calenta, el iogurt amb gust de maduixa, la melmelada de fruits del bosc i el gelat de iogurt natural. Productes senzills, ben fets i boníssims!

 • Si mirem de cara al futur… Com veus La Fageda d’aquí a uns anys?

Després de 40 anys, La Fageda enfronta una època de canvis, creixement i adaptació als nous temps i necessitats de la societat. Per la manera de treballar en equip que tenim, auguro un futur d’impacte positiu al nostre entorn.

 • Anem acabant l’entrevista… T’agradaria destacar algun altre punt?

Sí, cultiveu i cuideu el sentit de l’humor i la curiositat. Hem d’aprendre a riure, fins i tot de la nostra ombra. Ho fa tot més senzill! Si hi ha curiositat i preguntes, hi ha canvis i evolució. Ah, i un clàssic, no us oblideu de respirar!

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials