Blog
31 gener 2022

Entrevista a Lluís Mas, director de l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa

Sembla com si el destí d’en Lluís Mas estigués escrit a la garrotxina. Té 51 anys, és de Barcelona i un gran enamorat de la Garrotxa. Aquest lligam el va portar a instal·lar-se a una casa de pagès de La Pinya. Va ser una aposta de futur, ja que estava convençut que es jubilaria aquí amb la seva família. El que no va preveure és que, a més a més, se li presentaria un repte professional: dirigir NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, un projecte que La Fageda impulsa amb l’Ajuntament d’Olot.

En Lluís té una història de fracàs escolar. Va ser expulsat d’un centre educatiu quan tenia 14 anys. Ens confessa que la seva escola va ser l’escoltisme. Allà s’hi sentia escoltat i estimat. La seva família el va animar a anar a la universitat i va cursar Treball social. Va pensar que aquests estudis podien seguir-li aportant l’experiència i els valors que li proporcionaven el cau.

Avui dia, és director del projecte NOIMA. Un centre que s’emmiralla amb els seus orígens, un centre que vol aconseguir que els joves recuperin el gust per aprendre. Com va fer ell, també. Ens ho explica en aquesta entrevista.

Em sento un privilegiat d’haver pogut treballar a entitats com aquestes. Són projectes que tenen uns valors que van en línia a la meva forma de ser. Amb iniciatives com aquestes, puc transferir els meus valors a través del meu perfil professional en un entorn que sento casa meva. M’he sentit molt a gust amb tots ells i això és gràcies al fet que compartim una mateixa missió i visió.

  • Quan t’arriba la proposta de dirigir NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, què és el que et va engrescar més?

Per una banda, la primera impressió va ser de molt respecte. Era un gran repte per a mi, però alhora, molt motivador. Se’m va proposar dirigir un nou projecte que estava naixent. Hi havia uns fonaments, però la casa s’havia de construir. D’altra banda, també vaig tenir una gran sensació de responsabilitat. Dirigir una Escola de Noves Oportunitats em suposa seguir creixent a nivell professional.

Ha sigut un canvi, que també ha tingut un impacte personal. La meva família encara viu a Barcelona i jo, aquí. Això suposa trobar un equilibri que no sempre és fàcil. Tot i fer 30 anys que vinc a la comarca -la besàvia de la meva parella era d’Olot- no m’ha costat gens fer de la Garrotxa, casa meva. Casa és molt més que un habitatge, vol dir caliu, projectes, relacions…

El passat mes de setembre, en Lluís Mas es va incorporar a La Fageda per dirigir l’Escola de Noves Oportunitats de La Garrotxa.

  • Aquest gener s’ha posat en marxa la fase inicial de NOIMA, l’Escola Noves Oportunitats de la Garrotxa. Quina és la seva missió?

NOIMA, en grec, vol dir fer alguna cosa amb sentit. Volem transferir la filosofia de La Fageda, que es basa a generar un treball amb sentit, al model educatiu de NOIMA. Volem ensenyar als joves que allò que fan és significatiu i que té un sentit per a ells. Han de saber que aquest procés els ha de generar un canvi i una transformació personal, ser reconeguts pel seu entorn i afavorir la seva participació social en igualtat d’oportunitats.

Fa poc vaig llegir que el talent està repartit de manera equitativa al món, però les oportunitats, no. NOIMA vol ajudar a la joventut a desenvolupar el seu talent i donar-los oportunitats a través d’uns itineraris que permetin la seva inserció laboral, en cas que vulguin anar cap al mercat de treball, o retornar al sistema educatiu, si és que volen desenvolupar una formació acadèmica.

  • Què suposarà aquest projecte per la comarca?

L’escola vol ser un espai motivacional que permeti als joves tenir una mirada de 360º i trobar resposta a les seves necessitats, independentment de la seva situació. Això significa, integrar elements formatius, de cohesió i de participació en un mateix centre.

  • Quins són els reptes que tenen els joves que acompanyarà NOIMA?

Molts joves han viscut una situació de rebuig i fracàs. NOIMA els ha de permetre parar, escoltar-se i refer-se. I a partir d’aquí i d’un acompanyament proper, han de generar noves expectatives i recuperar el gust per aprendre. Poden créixer i desplegar les seves competències a través de diversos espais: esport, cultura, noves tecnologies… Els hem de transmetre que hi ha moltes maneres d’aprendre i que tenen el seu temps per fer-ho. La missió de NOIMA és acompanyar-los, adaptar-se al seu ritme d’aprenentatge i donar resposta a les seves necessitats reals. Aquest és un dels punts claus i també, un dels principals reptes.

L’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa ajudarà als joves a desplegar les seves competències a través de diversos espais: esport, cultura, noves tecnologies…

  • Durant la primera fase de l’escola, quins projectes es posaran en marxa?

Volem que NOIMA sigui gran, en el sentit de poder atendre moltes tipologies de joves i al mateix temps, desenvolupar diversos perfils professionals de sectors diferents. De moment, hem començat amb l’activitat d’alfabetització i arrelament al territori, dirigida a joves amb més necessitats socials, que fa poc que han arribat a la Garrotxa. Amb el programa, descobriran quin és el seu talent i les seves expectatives i a partir d’aquí, construirem un itinerari formatiu que donarà resposta a les seves necessitats.

És important treballar per oferir respostes als joves, però també hem d’esforçar-nos per prevenir les causes que generen aquestes situacions de vulnerabilitat. En aquesta línia, treballarem amb els instituts per prevenir l’absentisme i el fracàs escolar. Per últim, també volem crear un espai d’activació sociolaboral on els joves que actualment no estan realitzant cap activitat formativa puguin definir un itinerari.

  • Com valores que La Fageda hagi reforçat l’atenció i la formació a joves d’entre 14 i 24 anys que han abandonat els estudis obligatoris o que estan en risc de fer-ho?

La Fageda, gràcies a la seva experiència de 40 anys al servei de persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o risc d’exclusió, ha vist com pot continuar contribuint a donar resposta a les necessitats del territori. Gràcies a un treball conjunt que es va fer el 2018 amb entitats socials i administracions per analitzar les necessitats de la comarca, va sorgir la idea de crear una entitat que tingués la capacitat d’oferir una resposta integral als joves. Pensa que NOIMA és una oportunitat per al territori i, també, per a La Fageda de continuar creixent i aprenent.

  • Com augures el futur de NOIMA?

Me l’imagino amb molta llum i il·lusions. Molt integrada al territori, teixint aliances i col·laboracions amb entitats, institucions i empreses. M’agrada pensar que serà un nòdul on hi passaran moltes coses gràcies a la col·laboració i al treball compartit.

La col·laboració amb institucions, empreses i entitats del territori serà un dels pilars de NOIMA.

  • Hem conegut en Lluís en la vessant professional, però què és el que t’agrada més fer en el teu temps lliure?

Tot el que està vinculat amb la natura. Faig submarinisme, barranquisme, alpinisme, raquetes… A la muntanya és on em sento més a gust. Em dona una felicitat brutal. També, m’agrada estar amb els amics. Per mi, un dia rodó seria anar a fer muntanya i després, passar per un bar a fer una cervesa i riure amb la gent que m’estimo i m’estima.

  • No podia faltar la pregunta estrella… Quin és el teu producte preferit de La Fageda?

Soc molt de dolços… Em quedaria amb la natilla de xocolata o el flam!

  • Gràcies per explicar-nos i obrir-nos les portes de NOIMA, Lluís. T’agradaria afegir alguna cosa més com a colofó final?

M’agradaria destacar un dels punts que més m’ha impactat de La Fageda: les relacions humanes que s’hi creen. Hi ha un gran acompanyament, suport, harmonia, respecte, cooperació, col·laboració… La gent està molt pendent d’allò que li pot passar a l’altre i d’ajudar-lo. Això, fins que no t’integres aquí i no ho vius, és molt difícil d’explicar. És la cultura del projecte i és un punt molt valuós i que atrapa.

Eva Güibas, periodista. La Fageda.

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials