L’Àngel Codinach Comas és un treballador de La Fageda i forma part, des de fa uns anys, de la secció de iogurts. Els companys de feina coneixem la seva faceta solidària que avui volem difondre pel seu exemple de perseverança. I és que ja fa més de 7 anys que recull taps de plàstic per col·laborar en iniciatives socials. A vegades en té tants que quan els deixa al punt de recollida d’Olot no hi caben a dins del contenidor i els ha de col·locar a fora. L´Àngel és conegut com en Coco, un sobrenom escollit per ell mateix. N’explica el motiu: ‘Fa anys vaig veure que al carnet de salut de l’ambulatori hi posava Coco, Co de Codinach i Co de Comas. I vaig pensar que em faria gràcia dir-me així, m’agradava. I aquí a la Fageda tothom em diu Coco’.
I quan i per què va començar a recollir taps de plàstic? Un dia de l’any 2012, tot fent esport en un gimnàs d’Olot, va veure l’anunci d’una campanya solidària i s’hi va acostar. ‘Vaig veure la foto d’una nena que s’havia d’operar i que necessitava uns tractaments i allà escrit hi posava que recollint taps la podia ajudar. Vaig començar a guardar tots els taps dels envasos de casa i els portava a l’ambulatori d’Olot’, detalla.
Amb el temps, aquesta acció ha entrat a formar part de la seva rutina perquè ha descobert que són moltes les persones que pot ajudar d’aquesta forma. I no està sol en això: ‘Molts companys de feina em porten taps aquí a La Fageda i a la cuina i al bar del Servei d’Atenció al Visitant també me’n guarden ’.
En Coco recollint els taps que li guarden a la cuina de La Fageda
Arran de l’emissió del documental Utopia Iogurt al programa Sense Ficció de TV3, ell, un dels protagonistes d’aquest documental s’ha convertit en una persona coneguda més enllà de La Fageda. Fa unes setmanes, una membre d’una associació de persones amb trastorns autistes es va posar en contacte amb La Fageda per oferir-li els seus taps. ‘Va contactar amb l’àrea sociolaboral i ens va fer la proposta. Li vam explicar a en Coco i es va posar molt content. Llavors vam quedar un dia i va venir fins aquí per entregar-nos una bossa ben plena de taps i es van poder conèixer en persona‘ explica la Lídia Pous, psicòloga de La Fageda.
Tot plegat fa que vagi ben carregat cap al punt de recollida, que ara es troba ubicat al supermercat Consum d’Olot. ‘Hi ha un contenidor i a vegades jo sol ja l’omplo. Tinc calculat que hi caben unes quatre bosses plenes de taps però jo a vegades en porto sis o set i els he de deixar a terra. Un dia vaig arribar a portar-hi nou bosses de cop‘, comenta satisfet. Les seves ganes d’ajudar fan que fins i tot, quan llença deixalles, aprofiti per mirar dins el contenidor d’envasos per si hi troba alguns taps i els pot recollir. En tot aquest temps no s’ha plantejat mai deixar-ho i ens diu que espera poder-ho seguir fent en el futur.
A molts punts del territori s’organitzen recollides de taps de plàstic. Quan se’n disposa d’una quantitat considerable, es porten a empreses que els compren per processar-los i fer nous productes de plàstic. Els diners que es recullen amb aquestes campanyes es destinen a projectes solidaris.
Una de les aficions d’en Coco és fer esport i aquí participava en una de les bicicletades de La Fageda
A banda d’aquesta rutina solidària, en Coco té altres aficions com escoltar la ràdio, fer esport i passar estones amb els seus amics. Un d’ells és en José Luís, qui, després de molts anys treballant a La Fageda, aquest 2019 ha decidit fer el salt a l’empresa ordinària per seguir desenvolupant la seva autonomia. ‘Som amics des que vaig començar a treballar aquí. Estic content per ell perquè volia aquest pas, i ens seguirem veient fora de la feina com també fèiem fins ara. Normalment quedem per sopar, per fer el toc, a vegades em convida a dinar a casa seva‘, explica.
En Coco i en José Luís, en una de les activitats de lleure de La Fageda
En Coco té 31 anys i ja en fa un bon grapat que treballa amb nosaltres. Ha estat a les seccions de jardineria i vivers i actualment treballa a la fàbrica de iogurts en el torn de matí. ‘El meu regal d’aniversari de quan vaig fer 16 anys va ser venir a treballar aquí. Vaig fer unes pràctiques dos anys i després als 18 ja vaig entrar com a treballador. Al principi pintava els bancs dels parcs i escombrava fulles però no m’acabava d’agradar. Vaig dir que preferia anar a la fàbrica de iogurts i ara estic content aquí, no ho vull canviar’.
Doncs que per molts anys en Coco segueixi treballant i recollint taps.
Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda