Blog
11 juny 2020

A La Fageda fem un nou pas cap a l’economia circular: ja cultivem tot l’ordi que necessitem

La primavera d’aquest 2020 hem fet un pas endavant cap a la sostenibilitat i l’economia circular. Per primera vegada, hem obtingut de camps propis tot l’ordi que les vaques de la nostra granja de Santa Pau necessiten durant el període d’un any. Alhora, els fems de les vaques ens han servit per enriquir els camps i tornar-los a conrear per obtenir blat de moro.

 

 

De la terra a les vaques

 

La finca on tenim les instal·lacions i la granja de les vaques, mas Els Casals, no disposa de prou espai per conrear-hi tot aquest ordi. Per això, l’hem plantat a La Coromina, una finca amb més de 20 hectàrees de camps de cultiu que La Fageda va comprar el 2017 i que també és a Santa Pau. La tardor passada, vam cultivar l’ordi en tres quartes parts del terreny d’aquesta finca. La resta de camps van ser per a herba de prat, que mengen les vedelles i les vaques a punt de parir.

 

A la primavera, hem pogut recollit ja unes 130 bales d’herba i més de 600 tones d’ordi que, per primer cop, no haurem de comprar.

 

De les vaques a la terra

 

Un cop recollit l’ordi, l’hem aixafat i tapat perquè fermenti i, en qüestió de 20 dies, estigui a punt per alimentar les vaques, combinat amb altres ingredients, com palla, bagàs i blat de moro.

 

Precisament, el blat de moro és l’altre cereal que hem plantat a La Coromina, un cop enriquida la terra on hi havia l’ordi amb els fems de les vaques. Avui va creixent fins que, d’aquí a unes setmanes, el puguem collir i suposi la major part del blat de moro que necessitem al llarg d’un any.

 

Aquestes actuacions també han fet possible que a mas Els Casals les vaques tinguin més espai per pasturar.

 

Tot plegat, un nou pas que ha endegat el nostre projecte cap a la sostenibilitat i l’autosuficiència, entre d’altres que tenim previst en el marc de l’economia circular.

 

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials