Aquest 8 de març a La Fageda volem fer protagonistes les dones que hi treballem. Quantes som? Què hi fem i en quines condicions laborals? I cap a on ens dirigim en l’àmbit de la igualtat de gènere?
Les dades actuals ens diuen que un total de 142 dones, amb certificat de discapacitat o sense, som assalariades d’alguna de les tres entitats que conformen el projecte: La Fageda Fundació, la Fundació de Serveis Assistencials La Garrotxa i la cooperativa. Es tracta de gairebé la meitat de la plantilla, que és de 311 empleats.
Pel que fa a l’ocupació laboral, quatre de cada deu assalariades de La Fageda treballen a la fàbrica de làctics o a l’obrador de melmelades, mentre que una de cada quatre integren l’àrea socioassistencial que, com a tot arreu, està molt feminitzada. En canvi, hi ha departaments on la presència de les dones actualment és nul·la, com és el cas de granja o de manteniment.
Sigui com sigui, el criteri de selecció de l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones, que encapçala una dona, la Sara Vidal, és molt clar i simple: es regeix per la competència de la persona en relació amb el lloc de treball vacant, independentment del seu gènere.
“La Igualtat de Gènere es un valor intrínsec de La Fageda. La nostra política de Persones integra el principi d´igualtat entre homes i dones en totes les seves polítiques de gestió i desenvolupament del talent, valorant les capacitats i potencials de la persona i evitant qualsevol discriminació. A nivell salarial, a La Fageda tenim un conveni propi on els llocs de treball estan definits per grups i aquests grups per nivells. Els salaris s´estableixen en funció dels requeriments del lloc i d’adequació de la persona al lloc” explica Sara Vidal.La Fageda també té en desplegament el Pla d´Igualtat. En relació a aquest pla Sara Vidal comenta que “es vol fomentar i sensibilitzar la igualtat de gènere per tal que arribi a tots els treballadors, usuaris i col·laboradors de la Fageda consolidant una cultura fonamentada en unes actituds positives cap a la igualtat d´oportunitats implicant a tots els nivells de l’organització. “
Grans expertes i noves incorporacions
Segurament per això les dades ens revelen una curiosa coincidència en el número de persones que fa com a màxim dos anys que treballen a La Fageda: 57 homes i 57 dones. Unes xifres que, a més, transmeten el creixement que ha viscut el projecte en els últims temps.
Però també comptem amb l’experiència i el tarannà de les sis treballadores que fa més d’un quart de segle que són a La Fageda. Elles han viscut com els iogurts i postres passaven de ser un producte nou a convertir-se en tot un emblema de la casa.
Dones al capdavant
Pel que fa a les persones amb càrrecs de més responsabilitat, ens anem acostant a la paritat, perquè 12 dones són comandaments intermedis o directives mentre que en el cas dels homes la xifra és de 17.
De fet, per incentivar la paritat i l’equitat en tots els àmbits del projecte, disposem d’un Pla d’Igualtat que actualment és en fase de renovació.
Cap a la conciliació
I com són els contractes de les dones de La Fageda? El 76% de les assalariades tenen contracte indefinit, un percentatge que en el cas dels homes és lleugerament més alt, del 82%. El salari no hi entén, de gèneres, perquè disposem d’un conveni propi segons el qual es remunera en funció del lloc que s’ocupa.
Pel que fa a les hores que treballen, un 77% de les dones ho fan a jornada completa, mentre que un 23% a jornada reduïda. En qualsevol cas, es facilita cada vegada més la flexibilitat horària, sovint motivada per la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar.
Precisament, per promoure la conciliació, l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones de La Fageda està ultimant un projecte molt innovador que us explicarem en breu.
Mentrestant, passeu un molt bon Dia Internacional de les Dones!
Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda
Grafisme: Xevi Machado, estudiant en pràctiques de Gràfica publicitària