Blog
18 maig 2021

Dieta planetària: una dieta saludable per a tu i per al medi ambient

La producció d’aliments és la causa principal dels canvis en els ecosistemes globals. L’agricultura ocupa entorn el 40% de la terra disponible i la producció d’aliments és responsable de més del 30% dels gasos d’efecte hivernacle i de l’ús del 70% de l’aigua dolça disponible a la Terra. Tenint en compte que la humanitat afronta el repte d’alimentar 10.000 milions de persones l’any 2050, els experts comencen a emfatitzar la urgència d’interioritzar el binomi “dieta saludable i sostenible” (1).

 

 

 

Dieta basada en vegetals, un pas més en la lluita contra l’escalfament global

 

La dieta és el principal enllaç entre la salut humana i la sostenibilitat ambiental. A més de l’impacte positiu o negatiu en la salut, els diferents aliments també tenen un impacte en el medi ambient. Segons el World Resources Institute, la producció de carn de vedella és la que necessita més recursos mediambientals i la que té una petjada mediambiental més negativa. D’altra banda, els aliments vegetals com els llegums, el blat i l’arròs són els que tenen un impacte menor, ja que necessiten menys extensió de terra de cultiu i aigua dolça i són els que menys gasos d’efecte hivernacle emeten en la seva producció (2).

 

Aquestes recomanacions mediambientals de reduir el consum de carn i apostar per una dieta basada principalment en aliments d’origen vegetal van en paral·lel a les recomanacions de les principals institucions de salut mundials. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’any 2015 un comunicat on emfatitzava la necessitat de reduir el consum de carn de vermella (entenem com a carn vermella carn de vedella, porc, corder, cavall i cabra) i de carn processada per la seva associació positiva entre el seu consum i el risc de desenvolupar càncer, especialment pel que fa al càncer colorectal (3).

 

Tanmateix, l’evidència científica ens constata que una dieta basada principalment en aliments d’origen vegetal i que moderi la quantitat d’aliments d’origen animal estaria associada a un menor risc de mortalitat i de malaltia cardiovascular i podria tenir una influència positiva en la salut mental (4).

 

La Dieta Mediterrània, també bona per al medi ambient

 

Al llarg dels últims 50 anys, la Dieta Mediterrània ha anat evolucionant no sols com un patró de dieta saludable sinó com una dieta que també té efectes positius en l’àmbit sociocultural, econòmic i mediambiental. Aquest passat 2020 investigadors espanyols van donar a conèixer la “Nova Piràmide de la Dieta Mediterrània Sostenible”.

 

Els principals canvis que s’hi inclouen són: disminució del consum de carns vermelles i processades que se situen a la part alta de la piràmide juntament amb els sucres; preferència pel consum de productes locals, estacionals, frescos i tradicionals enfront dels processats; i inclusió d’elements d’impacte mediambiental i de producció sostenible d’aliments (5).

 

Els aliments que formen el nucli de la Dieta Mediterrània són els cereals, les verdures, les fruites i els llegums, que es recomanen incorporar diàriament als àpats principals. D’altra banda, les olives, les llavors i els fruits secs (sense sal) cobren protagonisme en aquesta nova piràmide i es recomana consumir-los entre àpats. Un altre element a destacar és la incorporació d’espècies com a aliats en la reducció de sal dels àpats sense sacrificar la palatabilitat dels plats i per la seva composició en micronutrients i antioxidants.

 

Finalment, com a aliment de consum diari trobem els lactis pel seu benefici en la salut òssia i muscular, ja que són una font de proteïnes, calci i micronutrients. El lacti més interessant des del punt de vista nutricional és el iogurt, ja que gràcies al seu contingut en bacteris probiòtics millora la salut digestiva i immunitària a través d’equilibrar la microbiota intestinal.

 

Per tenir una dieta saludable no només influeix el que menges, sinó com ho menges. Compartir i gaudir dels àpats amb les persones estimades pot reduir l’obesitat i afavoreix la salut dels adolescents (6).

 

Nova edició 2020 de la Piràmide de la Dieta Mediterrània. Font.

 

Si has arribat fins aquí és segurament perquè t’interessa millorar la teva dieta cap a una de més respectuosa amb el medi ambient. Per a fer-ho és important saber d’on parteixes. És per això que la Universitat de Harvard ha desenvolupat una senzilla calculadora en línia (en anglès) en què pots quantificar l’impacte de la teva dieta en la salut planetària. Clica aquí i descobreix-ho: https://harvard-foodprint-calculator.github.io/

 

Cadena de valor alimentària sostenible i la necessitat de reduir envasos plàstics

 

Més enllà de la transició de la nostra dieta cap a una de més sostenible, és important que tota la cadena de valor alimentària des del pagès fins a la botiga sigui també sostenible. En les cadenes de valor alimentàries sostenibles la sostenibilitat és econòmica, social i mediambiental, tenint doncs en aquest punt un impacte positiu sobre l’entorn (7).

 

En aquesta línia, els anys  2020 i 2021 La Fageda ha apostat pels envasos més sostenibles en els iogurts per beure i pels envasos de cartró en els iogurts cremosos complint així amb el compromís de millorar els atributs dels seus productes no només en termes de salut sinó també de sostenibilitat.

 

Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

 

 

Bibliografia

1. Willett, W., Rockström, J., Loken, B, et al. Food in the Anthropocene: the EATLancet Comission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019; 393(10170):447-492. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4.
2. Harvard T.H. Chan. School of Public Health. (2021). Plate and the planet. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/plate-and-planet/
3. Organización Mundial de la Salud. (Octubre 2015). Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
4. Medawar, E., Huhn, S., Villringer, A. et al. The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review. Transl Psychiatry 9, 226 (2019). https://doi.org/10.1038/s41398-019-0552-0
5. Serra-Majem,LL., Tomaino, L., Dernini, S. et al. Updating the Mediterranean Diet Pyramid towards Sustainability: Focus on Environmental Concerns. Int. J. Environ. Res. Public Health 17, 8758 (2020). doi:10.3390/ijerph17238758
6. De la Torre-Moral A, Fàbregues S, Bach-Faig A, et al. Family meals, conviviality, and the Mediterranean Diet among families with adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2021; 18(5):2499. https://doi.org/10.3390/ijerph18052499
7. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2021). Plataforma de conocimientos sobre las cadenas de valor alimentarias sostenibles. http://www.fao.org/sustainable-food-value-chains/what-is-it/es/

Forma part de la comunitat
Subscriu-te
Col·labora amb els projectes de La Fageda
COL·LABORA
Segueix-nos a les xarxes socials