L’Àngels Sala ha vist néixer i créixer el Servei d’Inserció Laboral de La Fageda. Va aterrar a Mas Els Casals (Santa Pau) el 2007 i des d’aleshores, sempre ha estat treballant per orientar, acompanyar i donar suport a la inserció laboral de persones de col·lectius vulnerables al mercat ordinari de treball.
És d’Olot, de tota la vida. Va estudiar educació social i té un postgrau en inserció laboral. Dia a dia, l’Àngels treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i de col·lectius en risc d’exclusió social puguin accedir al seu primer lloc de treball en una empresa ordinària, aconsegueixin tenir una feina estable i tinguin una vida més plena.
Quan parla amb elles, l’Àngels sap com transmetre’ls seguretat i confiança, per continuar endavant i perquè s’enfrontin a les petites dificultats que es van trobant en el seu dia a dia. Una persona atenta i empàtica, que avui coneixem amb més detall en aquesta entrevista.
Abans treballava atenent gent gran. Vaig veure publicada dues ofertes de treball de La Fageda i vaig pensar que podia ser la meva oportunitat. La Carme Jordà, cofundadora i directora de l’àrea d’atenció especialitzada, em va entrevistar. L’oferta que més em motivava era per ocupar una plaça al Servei d’Integració a la Comunitat (SIC), un nou servei que s’estava iniciant i que volia donar impuls a la inserció laboral de persones de la comarca en situació de vulnerabilitat a l’empresa ordinària. Ho vaig trobar molt engrescador i un gran repte, ja que no havia treballat mai amb aquest col·lectiu. L’any 2007, vaig entrar a formar part de La Fageda.
Des dels seus inicis, el SIL s’ha anat adaptant als canvis que hem viscut a La Fageda. Actualment, és finançat pel SIOAS, un programa subvencionat per la Generalitat de Catalunya, i pel programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”. Això permet que el servei que prestem d’atenció a les persones sigui gratuït, tant per a elles com per a les empreses. Tenim diverses línies de treball: orientació laboral, disseny d’itineraris laborals personalitzats, formació en competències bàsiques, transversals i tècniques, creació d’espais de treball reals per a les persones, acompanyament i adaptació de les persones als llocs de treball, aplicació de la metodologia del treball en suport, treball en xarxa amb els agents i entitats del territori i col·laboració, suport, prospecció i acompanyament de les empreses.
Coordino la formació de l’aula de recerca de feina, dirigida a persones que ja estan a punt per fer el salt a l’empresa ordinària. Preparem els currículums, l’entrevista de selecció i els acompanyo a l’empresa, ja que es tracta de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. També porto el programa del SIOAS, que té la missió de donar suport a entitats per a la realització dels serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental a l’empresa ordinària. Fem formació a les persones i el nostre objectiu és que acabin contractades en una empresa ordinària. A més a més, atenc les necessitats de les persones inserides en l’empresa ordinària. Moltes d’aquestes persones han passat per un Centre Especial de Treball (CET) i la nostra feina és explicar-los que les dinàmiques de treball són diferents en una empresa ordinària.
Poder ajudar a les persones amb les dificultats que es troben en el seu dia a dia i donar-los suport en allò que necessitin: empoderar-les, transmetre’ls confiança, reforçar i treballar l’autoestima… Em sento realitzada quan assoleixen un lloc de treball en una empresa ordinària.
Són col·lectius amb moltes dificultats d’accés al mercat laboral. La seva taxa d’atur és 3 o 4 vegades més elevada que la resta de la societat. Aquest fet, sumat que requereixen d’un acompanyament en el lloc de treball més acurat, dificulta la seva integració en el món laboral. Moltes vegades, les mateixes empreses són desconeixedores de la importància de contractar persones amb discapacitat o malaltia mental. Però quan coneixen el nostre servei i la possibilitat de comptar amb persones que compleixen i que poden comptar sempre amb el nostre suport, n’estan encantats.
L’objectiu és crear una aliança de col·laboració amb les empreses. Fem formació a mida i oferim pràctiques no laborals. Tenim forces empreses fidelitzades que creuen en el Servei. Establim un vincle de confiança i suport mutu amb elles i els presentem perfils de persones que encaixen al lloc de treball que necessiten.
Cada persona té capacitats diferents. El que fem és establir un vincle basat en l’afecte, el respecte i la confiança per poder-les acompanyar de la millor manera possible. Tenim molt en compte els llocs de treball i les necessitats de les persones. Per exemple, n’hi ha que tenen problemes de nerviosisme, dificultats per relacionar-se amb les persones, manca de control de les emocions, por als canvis… Intentem adaptar el lloc de treball per tal que s’hi sentin còmodes i també, les preparem i els donem pautes per enfrontar-se a possibles situacions difícils que poden viure.
El bon clima laboral i el treball en equip. Estic molt contenta de la relació que hem establert amb les companyes i el bon vincle que mantenim. Moltes persones del Centre Especial de Treball passen al SIL, i totes ens coordinem perquè ens sigui més fàcil el traspàs sobre com és la persona, les seves debilitats, els seus punts forts, com ajudar-la…
He après molt de la Carme Jordà. Ha estat un gran referent, sempre ens ha donat consells, eines i estratègies per treballar amb les persones amb discapacitat i malaltia mental. La Fageda és un aprenentatge constant, aprens molt de les persones i de l’ajuda que els podem proporcionar.
Recordo que fèiem el seguiment d’una persona inserida a l’Hospital d’Olot com a subalterna com a tasques administratives i li va tocar viure el trasllat cap al nou hospital. Quan pateixen canvis com aquests, durant els primers dies fem treball en suport. L’objectiu era ajudar-la, perquè havia de repartir la correspondència interna als diferents departaments. Li vaig comentar que l’acompanyaria i l’orientaria, però quan vam dirigir-nos als passadissos ens vam trobar que les portes eren totes iguals i hi havia pocs rètols. Vam començar a caminar i ens vam perdre! Tot ho vèiem igual i no trobàvem la sortida. Al final ho vam aconseguir! Va ser un moment divertit i que sempre recordarem!
El Servei de Teràpia Ocupacional. Com a educadora social, m’agradaria poder acompanyar a les persones en el seu dia a dia, ensenyar-los, donar resposta a les seves necessitats i gaudir d’aquesta professió, que és tan vocacional.
M’encanta passejar a la vora del mar i escoltar les onades. Em relaxa i em transmet molta pau i tranquil·litat. També m’agrada llegir, escoltar música, caminar, fer ioga, nedar, gaudir del relaxament i compartir moments amb la família i els amics!
El grec natural. M’encanta de totes maneres: amb mel, amb melmelada de maduixa, als pastissos… Per mi, és un iogurt molt encertat i bo!
La Fageda és un gran projecte social i empresarial, que perdurarà al llarg del temps. Crec que per més anys que passin, sempre existirà. No hauria de perdre mai la seva essència. Hem de continuar treballant per millorar la qualitat de la vida de les persones que atenem.
L’entorn natural, els arbres, els animals… Tot allò que envolta La Fageda és una desconnexió total. Quan fas el camí cap aquí, et sents diferent. T’aporta pau i calma, és un lloc immillorable.
Eva Güibas, periodista. La Fageda.