Blog

No et saltis cap àpat, posa el focus en què i quant menges


14 agost, 2019

Ets dels que pensa que saltar-se un àpat és una opció saludable i recomanable per perdre pes? Què ens diu la ciència sobre la influència del nombre d’ingestes diàries i de saltar-nos els àpats per mantenir el nostre pes a ratlla?

 

Les cèl·lules del nostre cos tenen els seus propis ritmes horaris

 

Cadascuna de les cèl·lules del nostre cos funciona seguint el seu propi rellotge biològic i això fa que les seves necessitats d’energia i nutrients siguin diferents al llarg del dia i la nit.

 

Per exemple, a primera hora del matí, quan ens llevem, s’interromp la secreció de melatonina, l’hormona del son. D’altra banda, quan a la nit anem a dormir, les nostres cèl·lules segueixen consumint energia per dur a terme les seves funcions: el cor segueix bategant, la musculatura respiratòria segueix treballant i el cervell segueix funcionant.

 

Per alimentar-te de manera saludable, no cal fer un nombre determinat d’àpats

 

Existeix la creença generalitzada que és recomanable repartir la ingesta de menjar en 3 àpats diaris: esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre. No obstant això, hi ha experts que recomanen repartir la ingesta dels aliments en 5 o 6 àpats diaris.

 

Has de saber que, ara com ara, la ciència no ens permet afirmar que un major o menor nombre d’àpats ajudi a perdre o mantenir el pes. És a dir, no sabem si el nombre de vegades que es menja al llarg del dia té un impacte sobre el pes corporal.

 

Inclús el mite tan estès que sopar engreixa no està fonamentat amb evidències científiques sòlides.

 

L’horari dels àpats també importa

 

S’ha posat de manifest que el moment del dia en què ingerim els aliments pot predir si perdrem més o menys pes a través de l’alimentació.

 

Per perdre pes, sembla que el més recomanable és dinar i sopar aviat. Per exemple, les persones que dinen després de les 15 h poden tenir més dificultats per perdre pes. L’explicació es basa en el fet que, a mesura que avança el dia, el trànsit gastrointestinal s’alenteix i tolerem pitjor els hidrats de carboni dels aliments.

 

Una bona recomanació seria dinar a les 14 h i sopar cap a les 20 h.

 

Per començar a alimentar-te millor, posa el focus en què i quant menges

 

Més que preocupar-te pel nombre d’àpats diaris i per l’horari de la ingesta, el més important és que et centris en quins aliments tries quan vas a comprar. En això, la ciència sí que es posa d’acord.

 

 

Recorda que seguir una alimentació saludable no significa “menjar de tot”, sinó basar la teva alimentació en aliments d’origen vegetal poc processats (fruites fresques, hortalisses i verdures, llegums, fruits secs i cereals integrals) i incloure els aliments d’origen animal (peix, carn, làctics i ous) en menor quantitat. Evita el consum de carnis processats i d’aliments ultra processats amb un elevat contingut en sucre, sal i greixos (begudes ensucrades, brioixeria industrial, etc.).

 

Sempre que puguis, inclou aliments frescos, locals i de temporada als teus àpats. I això comença per incorporar-los al teu cistell de la compra perquè quan arribis a casa i preparis els teus àpats o piquis entre hores tinguis a l’abast aliments saludables.

 

En segon lloc, importa la quantitat dels aliments als teus menús, que dependrà de les teves necessitats en particular que varien en funció de variables com si ets home o dona, el teu nivell d’activitat física i exercici i les hores de son, entre d’altres.

 

En definitiva, si vols cuidar-te a través de la teva alimentació, comença escollint els aliments que entren al teu cistell de la compra i controla també la quantitat amb la qual els incorporaràs als teus menús. Si a més pots intentar fer els teus àpats principals de dinar i sopar al més aviat possible, molt millor. Faràs un gran favor al teu benestar i a la teva qualitat de vida i als de les persones que estimes.

 

Andreu Prados, farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica

 

Actualitat  flecha_azul

Tota la llet de La Fageda ja és de granges amb certificació de benestar animal

 

23-06-2020

 

Des d’aquest mes de juny de 2020, tota la llet amb què
elaborem els iogurts, postres i gelats de La Fageda
procedeix de granges amb certificació de
benestar animal.

 

 
Seguir llegint

Nou pas cap a l’economia circular: ja cultivem tot l’ordi que necessitem

 

12-06-2020

 

La primavera d’aquest 2020 hem fet un nou pas cap a la
sostenibilitat i l’economia circular. Per primera vegada,
hem obtingut de camps propis tot l’ordi que les vaques de
la nostra granja de Santa Pau necessiten en un any.

 

 

 
Seguir llegint

Els nostres nous iogurts cremosos en envàs de cartró arribaran a les botigues a mitjans de juny

 

05-06-2020

 

Ara sí. Els nous iogurts cremosos de La Fageda en envasos
de cartró de 500 grams seran als supermercats i botigues
al llarg de la segona quinzena de juny. Tota una aposta per
la innovació i la sostenibilitat.

 

cremosos cartró

 
Seguir llegint