Blog

De quan fa vint anys La Fageda va canviar el vestit i va començar a néixer una marca


30 novembre, 2017

La Rosa Llach, la Roser Segura, la Magda Curós i la Lourdes Juvinyà són veteranes professionals de La Fageda que en la seva memòria guarden un munt d’anècdotes i moments històrics del projecte. Hem volgut rescatar-ne un de fa vint anys, del 1997, quan La Fageda, que ja portava quatre anys elaborant iogurts, tenia un repte que preocupava al seu fundador, Cristóbal Colón, dotar al projecte d’una marca pròpia.

 

I en Cristóbal, que davant qualsevol preocupació segueix la consigna “no te preocupes, ocúpate” les feia entrar al seu despatx per demanar-los el seu parer sobre el nou vestit amb què es volia equipar els iogurts, en llenguatge marquetinià, el packaging; i dir adéu a l’antic embalatge. El nou vestit incorporava unes estovalles blanques i blaves, una vaca al costat del logotip i un concepte, el iogurt de granja. Tres elements molts visibles i sobretot, distintius.

 

La Magda i la Lourdes coincideixen en recordar que la nova proposta no les convencia especialment. “A mi, el concepte iogurt de granja em xocava una mica“ diu la Magda. I la Lourdes té molt fresca una expressió que feia servir en Cristóbal “recordo sobretot quan deia que el nou packaging faria taca als lineals dels comerços, que es veurien més els nostres iogurts, però en aquell moment a mi m’agradava més la imatge d’abans. I això de fer taca sempre m’ha quedat!” comenta mentre no pot evitar riure.

 

La memòria de la Roser es cabussa en el debat que es posava sobre la taula en relació al concepte iogurt de granja, i de com el publicista Marçal Moliné avalava de manera decidida aquesta definició per presentar-la com un important atribut de la marca. La Rosa va ser testimoni de tot el procés, i això li va servir per conèixer a fons els motius del canvi i com la Lourdes, també té present el comentari de la taca.

 

L’escena al despatx d’en Cristóbal és una més de les moltes que es van viure quan amb en Moliné i el dissenyador garrotxí Pere Gelis, es treballava per idear el nou disseny del packaging dels iogurts, en una etapa en què es començava a fer evident la necessitat de crear una marca. “Trien un vestit fet amb un dibuix d’estovalles blanques i blaves, amb la voluntat d’evocar allò natural, el camp, el passat, allò perdurable i sa. Faran aparèixer una vaca al costat del logotip i creen el concepte iogurt de granja, per destacar que no són fabricants industrials sinó que elaboren els iogurts amb la llet de les seves vaques.” Aquest fragment es pot llegir en un dels capítols del llibre La Fageda, història d’una bogeria.

 

I arriba la decisió final que sens dubte marca un abans i un després, la de triar aquest vestit. L’Enrique Núñez, un altre veterà i aleshores director de producció, corrobora els comentaris de les seves companyes “en general a la gent de la casa no els acabava de convèncer l’aposta per la nova imatge, jo la percebia com un canvi radical. Més enllà de si m’agradava o no, tot i que sí m’engrescava, confiava plenament en el criteri de Cristóbal que sol tenir el vici d’encertar-la. I així va ser, la vàrem encertar de ple, va servir per fer un salt endavant molt important.”

 

Què es volia comunicar i transmetre amb el canvi de packaging? Una idea essencial, que els iogurts s’elaboren amb la llet de les pròpies vaques, evocar ruralitat i pagesia gràcies als quadres blancs i blaus de les estovalles, i un cop al lineal dels comerços, causar allò que buscava en Cristóbal “fer taca”.  I vet aquí que el nou vestit va assolir la funció per la qual va ser ideat, l’inici de la creació d’una marca, acompanyada també, és clar, de la qualitat del producte i del seu bon sabor.
El punt d’inflexió l’evidencien els números. El 1997 la Fageda va produir 8.200.000 iogurts. Dos anys més tard, el 1999, l’Enrique tancava l’any amb una producció d’11.960.000 unitats. El creixement havia estat d’un 40%. “Anàvem de bòlit i tot quedava petit, la fàbrica, el magatzem…”

 

Des d’aleshores aquell vestit que La Fageda va estrenar fa dues dècades s’ha anat adaptant als nous temps però el sastre ha volgut que fill i agulla segueixen brodant els elements més essencials.

Actualitat  flecha_azul

Vols ser el millor gelater de l’estiu?

 

10-07-2019

 

 

Presentem “El Gelater”, el nou joc de cartes de La Fageda.

 

 
Descarregar el joc

El prestigiós The Arbinger Institute (USA) concedeix a La Fageda el premi “Canviant la mirada del món”

 

02-07-2019

 

El guardó l’ha recollit el president de La Fageda, Cristóbal Colón, en un acte que ha tingut lloc a Salt Lake City.

 
Seguir llegint

El iogurt natural sense lactosa, tindrà textura cremosa i incorpora el color morat

 

26-06-2019

 

El canvi a textura cremosa respon a la nostra voluntat de millorar la qualitat organolèptica d’aquest producte que tenim al mercat des de fa 3 anys i ha comportat una nova formulació.

 
Seguir llegint